Hva gjør du når du lurer på noe om sex? Tyr du til Google, eller kanskje du venter til neste vinkveld med venninnene?
Det er heldigvis blitt mye mer åpenhet om seksualitet, og det er med på å bryte tabuer og knuse myter - for eksempel bekrefter sexologene stadig vekk i KKs artikler at det slett ikke bare er kvinner som sliter med sexlysten, noe mange fremdeles tror.
Noen ting er fremdeles litt tabu å snakke om, til og med innad i parforholdet. Og når utfordringer i sexlivet går utover parforholdet, er det gjerne sexologer vi tyr til.
I terapirommet tar de imot både single og par som trenger hjelp til ulike utfordringer i sexlivet - så vi kan nok slå fast at det er sexologene som har best inntrykk av hva vi nordmenn lurer på om sex.
Og nettopp dét har vi spurt dem om!
Har du fått med deg KKs nye podkast om sex, samliv og dating?

- Idet kroppen bygger seg opp mot orgasme, stopper det helt opp
Trude Slettvoll Lien er sykepleier, psykoterapeut og spesialist i sexologisk rådgiving (NACS). Vi spør henne: Hva er det egentlig nordmenn lurer på om sex?
Hun forteller om de vanligste spørsmålene hun får:
1. Hvorfor har jeg mistet sexlysten, og hvordan får jeg mer sexlyst?
Uansett alder, kjønn og sivilstatus - spørsmål om sexlyst er noe av det Lien hører oftest.
– Hvorfor har jeg ikke lyst? Hvordan kan jeg få lyst til å få mer lyst? Det er en vanlig problemstilling, forteller Lien.
Dette er et komplisert tema og løsningen er ofte svært individuell.
– Men vi snakker mye om hvordan man har hatt det tidligere, om man har forstrukket seg, eller om det er noe som har skjedd. Noen kan ha lyst, men ikke på partneren. Så det er viktig å finne ut av hva det handler om, sier Lien.

- Jeg vet ikke hvordan en partner ville ha taklet min tilstand
2. Det gjør vondt når jeg har sex - hva kan jeg gjøre?
Dette er et vanlig spørsmål, og Lien forteller at spesielt unge kvinner oppsøker hjelp fordi de har underlivssmerter under sex.
– For noen kan det handle om hvordan de har sex, at de ikke varmer opp, ikke er kåte nok eller har sex fordi det forventes. For andre kan det handle om fysiologiske tilstander som for eksempel endometriose, adenomyose eller senskader etter omskjæring, forteller Lien, og fortsetter:
– Da må en finne ut: Hva liker jeg? Hvordan blir jeg kåt? Hva kan være godt for meg? Hva har jeg lyst til?
Men først og fremst er det viktig å finne ut årsaken til smertene. Utredningen bør være tverrfaglig, og både lege, fysioterapeut og sexolog kan være involvert i behandlingen.
– Det er viktig å bli undersøkt av lege for å utelukke sykdomstilstander, fysioterapeuten kan bidra til at muskulaturen i bekkenet og kroppen forøvrig ikke er for stram, og sexologen kan snakke med den det gjelder om hvordan smertene påvirker den seksuelle helsen og hvordan en kan begynne å tenke annerledes rundt det som har blitt vondt og vanskelig, sier Lien.
Det er ikke uvanlig å havne i en ond sirkel - en gruer seg til sexen på grunn av smertene, en blir anspent og binder seg men har sex likevel, og får dermed enda flere negative assosiasjoner til sex, og smertene setter seg, forklarer Lien.
– Det er denne biten vi bruker tid på på mitt kontor - hvordan håndtere smerter som ikke blir borte og hvordan jobbe med å finne ut av hva det handler om. Noen har opplevd traumer, noen har sex de ikke har lyst til å ha.

3. Spørsmål relatert til skam
«Jeg ønsker en type sex jeg ikke tør å fortelle partner om - jeg er redd partner vil synes jeg er ekkel.»
Ikke en uvanlig problemstilling i terapirommet til Lien. Ofte handler det om fetisjer og ulike sexfantasier.
– Mange tenker at «dette er skammelig, hvordan kan noen ville ha meg - jeg som liker noe som er så ekkelt?», forteller Lien.
Dette gjelder spesielt fetisjer og fantasier som ikke er så veldig «mainstream» - men Lien understreker at det ikke trenger å bety at det er ekkelt:
– Noen ting er kanskje sjeldent, men det vil alltid være noen andre som ønsker det samme. For noen kan det være kroken på døra, men du kan også møte mennesker som har en åpenhet for ting, og sier: «jeg liker jo deg, så vi kan se, da?».
Her er det viktig å jobbe med hvordan man tar vare på ulikhetene. Lien understreker at ingen par er helt like på alt - vi må heller fokusere på hvordan vi kan leve best mulig sammen.

Kvinner i denne alderen er mest fornøyde med sexlivet
4. Passer vi ikke sammen?
Lien møter par med alle mulige utfordringer. Ofte opplever hun at par er redd for at deres problemer er så store at Lien skal si at de ikke kommer til å klare å løse det.
– Mange er redd for at jeg skal si at de ikke passer sammen, forteller hun.
Dette er sjelden sannheten, og Lien forteller at de aller fleste utfordringene par har - sexrelatert eller ikke - handler om kommunikasjonsproblemer.
– Hvordan snakker vi om dette? Det er nøkkelen til svaret - om det gjelder fetisjer eller ulik sexlyst, sier Lien.
Hun understreker derfor viktigheten av å faktisk snakke sammen om sexlivet. Snakk om ulikheter og utfordringer!
– Mange par tror at de har snakket om det, men vi er oftere flinke til å snakke om det som er bra, og gjerne når vi er nyforelska.
Så lenge dere arbeider med kommunikasjonen, vil det bli mye lettere å løse ulikhetene eller problemene dere står overfor.
– Det finnes sjelden en «quick fix» - men det går som regel fint med de fleste. Kanskje blir det ikke akkurat som de så for seg, men det blir bra likevel, sier Lien.

Åpne forhold, bondage, swingers og fetisjer
– Oi, den lista kan bli lang!, sier parterapeut og sexolog Tone Haldorsen når vi spør henne om hva nordmenn lurer på om sex.
I likhet med Lien får Haldorsen mest spørsmål om smerter under samleie, dysfunksjoner og lystproblematikk.
Når det gjelder temaer som ofte ses på som litt tabu, får Haldorsen ofte spørsmål om åpne forhold og swingersforhold - dette er noe flere enn du kanskje tror er nysgjerrige på!
– Nesten alle tror de er unike, og de fleste føler de er unormale som ikke ønsker monogami. Et annet tabu er kinks og fetisjer, eller seksuelle fantasier. Det kan være alt mellom himmel og jord, og de fleste føler seg veldig unormale og alene, forteller Haldorsen.
– Da er det viktig å få normalisert det, og hjelpe dem å finne et nettverk med likesinnede, finne litteratur til dem, eller rett og slett bare lytte til dem og snakke med dem. Mange trenger bare å bli hørt.

Utover det får Haldorsen mange spørsmål om:
- Endometriose/adenomyose
- Sex og samliv med adhd
- Bondage
- Datingråd
- Usikkerheter rundt fantasier og seksuelle ønsker
- Tips og råd rundt det å få bedre selvverd
- Kjønn og legning
- Sex under svangerskap og etter fødsel
- Sex etter overgrep
- Sex med handicap og kroniske sykdommer
Haldorsen understreker at det er vanskelig å fortelle hva hun svarer på alle dise spørsmålene i én artikkel - for løsningen vil jo være helt individuelt for hver eneste klient.
– Selv om flere problemstillinger dukker opp hver uke, vil løsninger og måten å jobbe på være helt skreddersydd etter klientens historie, alvorlighetsgrad, ressurser klienten har fysisk, psykisk, seksuelt og sosialt, hvilke diagnoser og tilleggsdiagnoser hen har, hva som er prøvd tidligere, og så videre. Det er så mange lag i terapi, og selv generelle svar på hver av emnene kunne fylt en egen artikkel.
Joda - den ser vi!
Men vi har i hvert fall fått et innblikk i hva sexologene tar imot i terapirommene sine.
Og Haldorsen legger til at det er mange som rett og slett ikke vet hva sexologer jobber med og hvordan de jobber.
– Jobben som sexolog og parterapeut er veldig kompleks og sammensatt, selv om mange tror vi bare snakker om sex og sexleketøy.
– Så jeg pleier å svare at vi jobber på samme måte som en psykolog. Vi kartlegger, spør, spør mer, tolker og gjenforteller klientens ord, skreddersyr løsninger og rådgir på en måte som passer hver klients behov. Og så er det jo mange sexologer med forskjellige bakgrunner, så vi har alle våre metoder og våre kompetanseområder, avslutter Haldorsen.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

- Penetrerende sex er ikke nødvendig for å ha et godt sexliv

Det vi tror om andres sexliv, viser seg ofte å være feil
