Sex og dating:

Dette synes gutta om sex på første date

Dobbelt så mange menn som kvinner mener sex hører hjemme allerede på første date.

SEX OG DATING: Vi er ganske samstemte når det gjelder hvordan dating-fasen skal foregå, ifølge en undersøkelse. Men på noen områder er gutta hakket mer frempå. FOTO: NTB Scanpix
SEX OG DATING: Vi er ganske samstemte når det gjelder hvordan dating-fasen skal foregå, ifølge en undersøkelse. Men på noen områder er gutta hakket mer frempå. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dating-mulighetene blir stadig større og det finnes haugevis av apper der du skal kunne møte din utkårede. Eksperter har imidlertid spekulert i om sjansene for å finne den rette nødvendigvis øker med alle disse mulighetene, men det som er sikkert er at det å finne en date i dag ikke trenger å ta deg lenger tid enn det tar å sveipe til høyre på mobilen.

Men så har du fått deg en date som går ordentlig bra, og hva nå? Det er selvsagt også en hel haug med uskrevne dating-regler, om alt fra når du skal ha sex til hvor lenge du bør vente med å ringe ham tilbake, men om det øker sjansene for dating-suksess å alltid følge reglene er kanskje heller usikkert? Noen vil for eksempel hevde at det er lurt å vente med å ha sex med en ny date, men er det nødvendigvis noe lurere enn noe annet?

Siv Gamnes er spesialist i sexologisk rådgivning. Hun mener det er lite i veien for å ha sex på første date om det føles riktig.

- Om man venter så bygger man jo opp spenningen over tid. Man får tid til å bli godt kjent samtidig som det er en seksuell spenning der. Men jeg tenker ikke at det er sånn at man ikke skal ha sex på første date. Om man kjenner at det stemmer og man har lyst, så hvorfor ikke?

LES OGSÅ: Ikke gjør denne date-feilen

To av ti menn mener sex hører hjemme på første date

En undersøkelse gjort av dating-nettstedet Match.com viser at det ikke nødvendigvis er så viktig for oss med den nevnte sex-regelen. I hvert fall ikke for gutta. Av 1004 single mellom 18-74 år svarte 20 prosent av mennene at sex hører hjemme på første date. Kun 10 prosent av kvinnene svarte det samme, mens 60 prosent av alle de spurte mente at man bør ha sex mens man fortsatt er «på dater’n».

- Sex handler i stor grad om å lære hverandre å kjenne og om å utforske følelsene sine. I dag er det også helt ok å teste ut den seksuelle kjemien i en tidlig fase, noe vi synes er veldig positivt, sier Linnea Rinäs i Match.com til KK.no.

- Sex er tross alt viktig i et forhold, og derfor mener mange det er viktig å utforske det allerede i begynnelsen av dating-fasen, mener hun.

LES OGSÅ: - Dette kjennetegner lykkelige par

Kvinner kan trenge mer tid

Gamnes er heller ikke overrasket over at flere menn enn kvinner svarer at de gjerne har sex på første date.

- Jeg tenker at det vi vet om menn og kvinners seksualitet er, veldig generelt, at menns seksualitet er mer direkte. Den er mer styrt av «erobrertrangen» i ham. For kvinner er det nok ofte mer viktig å bli kjent med en person, kjenne seg verdifull og trygg før man tenker på sex, og det gjør man jo gjerne ikke før man har møtt hverandre noen ganger, sier hun.

- Så jeg synes det virker logisk at det er kjønnsforskjeller og at antallet kvinner som kanskje helst venter litt med sex, er det dobbelte av antall menn.

LES OGSÅ: Kvinner angrer oftere på en one night stand

FULL KLAFF? Det er mye som skal stemme, og for noen er det også viktig å sjekke ut hvordan man fungerer sammen i sengen. Det er imidlertid ikke sikkert det er så lurt å la første natten sammen avgjøre om det blir dere to. FOTO: Scanpix.com
FULL KLAFF? Det er mye som skal stemme, og for noen er det også viktig å sjekke ut hvordan man fungerer sammen i sengen. Det er imidlertid ikke sikkert det er så lurt å la første natten sammen avgjøre om det blir dere to. FOTO: Scanpix.com Vis mer

Ikke så lurt å avvise en helt ny date på grunn av dårlig sex

Også Gamnes tror noen tenker det kan være greit å ha prøvd ut sexen før man bestemmer seg for om dette er noe å satse på, men påpeker at det kan være en liten hake ved denne taktikken.

- Jeg kan jo tenke meg at noen tenker det kan være greit å ha prøvd det ut, for er ikke sexen noe som fungerer, så vil man kanskje ikke satse på den partneren. For de fleste så betyr sex ganske mye i et forhold. Du har mange venner, men gjerne kun èn sexpartner.

Det er imidlertid en kjent sak at den beste sexen har du med en du kjenner og stoler på. Dermed vil ikke nødvendigvis den første natta være representativ for hvordan dere ville hatt det sammen fremover.

- Etter første date så kjenner man ikke hverandre så godt, og da er det jo ganske stor sjanse for at det ikke blir så bra. Det er ikke sikkert det er så lurt å avfeie en partner fordi sexen ikke fungerte den første gangen, sier hun.

LES OGSÅ: Slik kan du avsløre hva en mann er ute etter på Tinder

Kan komme av gamle forventninger

Rinäs mener kjønnsforskjellene også kan komme av gamle kjønnsrollemønstre som fortsatt sitter litt for godt i.

- Det kan handle om forventninger som finnes igjen i gamle, utdaterte kjønnsroller, kompleksitet i forhold til egen kropp på grunn av kroppshetsen som finnes i dagens samfunn, eller at kvinner kanskje vil vente litt lenger for å se om det er noe annet enn bare sex der. Ingen skal føle seg presset til å ha sex mens man dater, men om lysten er der kan det være både morsomt og koselig å hoppe til sengs med en date.

LES OGSÅ: Blir man sett på som «mindre mann» om man ikke har hatt mange sexpartnere?

Menn litt mer frempå i datinglivet enn kvinner

Datingnettstedets undersøkelse avslørte imidlertid også noen flere forventninger rundt dating-livet. For eksempel kan den tyde på at de fleste av oss synes det er på tide med en slags avklaring i hvor dette egentlig er på vei etter noen måneder.

Etter mellom en og tre måneder etter første date begynner vi nemlig å synes det er greit å oppføre oss litt mer «kjæreste-aktig». Vi legger igjen tannbørster, booker gjerne ferieturer og hilser på datens venner og familie. Gutta er imidlertid langt mer åpne for det å reise bort sammen litt tidligere, og 22 prosent kunne gjerne tatt første turen så tidlig som mellom en og tre uker etter første date.

- En forklaring kan være at kvinner har tendenser til å tenke gjennom alle detaljer, og en ferietur innebærer at dere er sammen 24/7. Før du kjenner en person ordentlig er det en risiko for at det blir ubekvemt, for eksempel om dere ikke har så mye å prate om eller ikke har samme oppfatning om hva dere vil gjøre på en reise.

Samtidig, påpeker hun, så får dere sett så å si alle sider av hverandre på en slik tur. Han får vite at du ikke egentlig våkner med perfekt manke hver morgen, og at du som alle andre kan irritere deg over både dater og forsinkede flyavganger, og kanskje tar det noen av oss litt lenger tid før vi er klare for å vise frem alt?

LES OGSÅ: Slik finner du kjærligheten i voksen alder

FØRSTE FERIETUREN: Å dra på ferie sammen er et stort steg. Her kan det se ut som gutta er en del mer frempå en jentene. FOTO: Scanpix.com
FØRSTE FERIETUREN: Å dra på ferie sammen er et stort steg. Her kan det se ut som gutta er en del mer frempå en jentene. FOTO: Scanpix.com Vis mer

Vil vente over et år med samboerskap

Et annet område der kvinner er litt mindre frempå enn menn, er det store steget som tas når vi velger å flytte sammen. Nesten halvparten av kvinnene vil vente i over et år med det, mens 28 prosent av mennene mener det samme.

Bortsette fra disse forskjellene er imidlertid de fleste ganske samstemte på når, hvor og hvordan en dater.

- Norske kvinner og menn har ganske lik oppfatning om hvor man går fra tidlig dating til et seriøst forhold. Det viktigste er at kjemien stemmer og at man kjenner at man kan være seg selv i relasjonen. Da går det lett å både legge igjen tannbørsten, dra på ferieturer og møte familie og venner, sier Rinäs.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer