Dating:

Dette vanlige datingrådet bør du ignorere

- Hard to get er ut, sier datingeksperten.

VÆR ÅPEN OG ÆRLIG: Det er lite vits å spille "hard to get" og late som du ikke er interessert i personen du dater.
VÆR ÅPEN OG ÆRLIG: Det er lite vits å spille "hard to get" og late som du ikke er interessert i personen du dater. Vis mer
Publisert

Når du endelig møter en mann som tar deg med storm og som får hjertet til å dunke litt ekstra, er det fristende å søke råd hos gode venninner. Bør jeg ringe han? Er det rart hvis jeg følger han på Instagram? Hvor lenge bør jeg vente før jeg svarer på meldingene hans?

Vi kvinner hører ofte at vi må være litt kostbare, at menn liker å jakte og at det er mannens jobb å ta initiativ og varte oss opp. Venninner kommer gjerne med råd om å ikke virke for ivrig, ikke be han om å definere forholdet for å ikke skremme ham bort, eller at du bør spille litt «hard to get». Høres det kjent ut?

Slike datingråd kan være mer skadelig enn til hjelp for deg, ifølge ekspertene. Hvis du ikke gir uttrykk for hva du vil, kan du gå du glipp av muligheten til å vurdere om dere passer sammen.

Se for deg at du dater en person som virker veldig interessert og åpen når dere møtes, men som er helt tyst mellom datene. Ingen telefonsamtaler, ingen meldinger. Hvis du da gir uttrykk for at du ønsker med kommunikasjon mellom datene, får du muligheten til å se hvordan han reagerer på en slik tilbakemelding. Hvis han anklager deg for å være krevende eller for å forlange for mye, vil det fortelle deg mye om hva slags person han er. Vil du egentlig date en som ikke prøver å dekke behovene dine?

VÆR EN ATTRAKTIV PARTNER: Vi liker at mennesker er fornøyd med livet og har en drivkraft i seg.
VÆR EN ATTRAKTIV PARTNER: Vi liker at mennesker er fornøyd med livet og har en drivkraft i seg. Vis mer

- Hard to get er ut

- Hard to get er ut, det å ha et liv er inn. Single i 2021 er mye mer opptatt av status enn de er villige til å innrømme. Hva andre måtte mene om de vi treffer har stor betydning og vi er opptatt av at potensielle kjærester innehar kvaliteter og verdier ikke bare vi, men også andre vil beundre.

Det sier Ane Hagen, som er datingrådgiver og matchmaker til KK.

Hun sier at én av de tingene som er ekstremt turn off nå er desperasjon.

- Vi ønsker å føle oss spesielle, utvalgte og at vi har vunnet noe. Å være hard to get kan derfor virke som en god idé, fordi vi vet at det å svare raskt kan virke desperat. Men å ikke svare i det hele tatt eller virke kaldt og fraværende skaper heller ikke positive følelser hos den andre, og øker ikke din verdi som potensiell partner, sier Hagen.

Den andre vil føle at du ikke er interessert og gå videre.

- Å ha et liv derimot er utrolig attraktivt. Vi liker at mennesker er fornøyd med livet og har en drivkraft i seg. Kvinner er spesielt redd for å treffe på en mann som bare vi ligge på sofaen. Å vise at man er opptatt, gjør aktiviteter og har et liv vil gjøre at man rykker frem i køen, forklarer hun.

- Så hva er forskjellen?

- Hard to get er at man er stille eller avvisende, vanskelig å få tak i eller vanskelig å få til å ville gå på date rett og slett. Å ha et liv betyr å være positiv, vise interesse, men gi beskjed om at man er opptatt eller ikke tilgjengelig i perioder, forklarer hun.

VIS AT DU HAR ET LIV: - Vi ønsker å føle oss spesielle, utvalgte og at vi har vunnet noe, sier datingeksperten.
VIS AT DU HAR ET LIV: - Vi ønsker å føle oss spesielle, utvalgte og at vi har vunnet noe, sier datingeksperten. Vis mer

Så mye interesse bør du vise

Masse interesse er bra, men interessen bør være av betydning og med mening.

- Dette er veldig vesentlig og viktig å huske på, fordi alt du gjør vil ikke bare føre til positive følelser hos den andre, men vil også øke din verdi som potensiell partner, sier Hagen.

Gode tips for å få det til:

1. Send en hyggelig morgenmelding med ønske om en god dag. Se an responsen. Får du ingen melding tilbake, så dropp å skrive noe mer før du får en respons.

2. Ta kun kontakt i løpet av dagen hvis det er noe konkret du har å komme med. Invitasjon til date, link til noe du tror han/hun vil like osv. Har du ikke fått svar på morgenmeldingen, sender du ikke mer uansett.

3. Har dere skrevet litt i løpet av dagen, så ikke send melding på kvelden. Har dere ikke sendt melding i løpet av dagen, send en melding på kvelden for å høre hvordan dagen har vært. Fortsatt forutsatt at du fikk svar på morgenmeldingen.

4. Gi beskjed med en gang du begynner å skrive med noen at du ikke er pålogget der så mye, men hvis tonen er god mellom dere tar du det gjerne over på andre medier.

IKKE SPILL ET SPILL: Å spille kostbar vil gjøre det veldig vanskelig å vurdere om dere egentlig passer sammen.
IKKE SPILL ET SPILL: Å spille kostbar vil gjøre det veldig vanskelig å vurdere om dere egentlig passer sammen. Vis mer

Spill kan skape forviklinger

- Ofte kan det å spille hard to get skape unødvendige forviklinger eller at du ikke får kommunisert at du faktisk er interessert! Dropp spill og fokuser heller på samspill, altså dropp strategier og fokuser heller på hvem du blir i møte med den andre. Det vil si at om din eventuelle kostbare datingstil bærer frukter eller ikke, kommer helt an på hvem den andre er og deres kommunikasjon- og flørtestil.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK

Det er ikke uvanlig i dag at dating oppleves mer stressfylt enn lystbetont. For hvor ofte bør man egentlig ha kontakt? Og hvor mye interesse bør man vise for den andre?

- Vis så mye interesse som føles naturlig for deg. Hvis du er mer den kostbare typen for å beskytte deg selv, fordi du frykter en avvisning, må du gjerne tørre å ta sjanser, råder Søyland.

3 gode råd

Søyland kommer med følgende gode råd:

1. Ikke gjøre det så komplisert. Kjenn etter hva du trenger, dine behov og den andres behov.

2. Vær åpen. Hvis du trenger trygghet kan du kommunisere det åpent. Dersom den andre trenger å ta det rolig i begynnelsen, kan dere faktisk få til begge deler ved å snakke åpent sammen. Snakk om hva som er turn on og turn off i innledende fase, gjerne før første fysiske møte dersom dere møtes online, så slipper dere «å famle i blinde» eller ty til utdaterte datingråd.

3. Snakk om hvilken tilknytningsstil du har. Innrøm dersom du får intimitetsutfordringer. For eksempel «Jeg får fort følelser. Hvis du merker at jeg blir stresset eller "needy" er det bare slik jeg blir når jeg blir usikker». Det er befriende og deilig å snakke åpent sammen, og det bidrar også til at dere kan bli bedre kjent.

TA KONTAKT: - Jeg er sikker på at det hadde vært deilig for folk hvis de turte å være åpne og ærlige om hva de vil. Si at det var hyggelig, si at du vil møtes igjen og ta kontakt dagen etter daten.
TA KONTAKT: - Jeg er sikker på at det hadde vært deilig for folk hvis de turte å være åpne og ærlige om hva de vil. Si at det var hyggelig, si at du vil møtes igjen og ta kontakt dagen etter daten. Vis mer

Se an personen du dater

- Det er vanskelig å komme med ett råd som gjelder for alle, så det viktigste er å se an personen du dater. Å spille kostbar vil kunne fungere på noen som ikke er vant til å bli avvist, som har en trygg tilknytningshistorie, og som blir nysgjerrig av avvisningen og ikke gir opp. For noen som ofte blir avvist vil det være lett å gi opp og da blir det jo ikke noe mer.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no til KK.

Å spille kostbar vil uansett gjøre det veldig vanskelig å vurdere om dere egentlig passer sammen.

- Dating handler jo ikke bare om å gjøre den andre personen interessert, det handler om å se om dere passer det sammen og ønsker det samme, sier han.

Det er etablert mange «regler» om hva som er riktig å gjøre på første og andre date, og hvor mange dager man skal vente med å ringe.

- Jeg er sikker på at det hadde vært deilig for folk hvis de turte å være åpne og ærlige om hva de vil. Si at det var hyggelig, si at du vil møtes igjen og ta kontakt dagen etter daten. Vær åpen og ærlig, for da finner du fort ut om den andre er enig og om dere passer sammen, råder Løes Narum.

Hvis begge spiller spill, vil det være vanskeligere å starte et forhold. For hvor lenge skal du fortsette å spille? Når skal den andre få se hvem du egentlig er?

- Det viktigste er å se an den andre personen. Hvis du er veldig pågående og desperat etter å få deg en kjæreste, vil du skremme en som ikke er i stand til å ta imot det, sier han.

Ikke lek med den andres følelser

- For mange er åpen og god kommunikasjon skikkelig turn on, og gjør at dere kan fokusere mer på flørten, bli kjent og å ha det gøy enn å måtte oppklare og løse kommunikasjonsfloker, sier Søyland.

Når du spiller kostbar kun for å få den andre dit du ønsker, da er det bare et spill med den andres følelser.

- Det er en myte at alle menn trenger å være den førende, den som jakter. Noen menn sier rett ut at de elsker at hun tar initiativ og viser følelser. Kvinnen finnes, som kjærligheten, heldigvis i utallige utgaver, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer