Sex

Dette visste du ikke om sex og mensen

- Det er ikke så dumt å teste en orgasme i stedet for piller neste gang du har mensensmerter.

MIRAKELKUR: Visste du at en orgasme er som en mirakelkur mot mensensmerter? Foto: Shutterstock / George Rudy
MIRAKELKUR: Visste du at en orgasme er som en mirakelkur mot mensensmerter? Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye vi vet om mensen; som at det gir mange av oss mensensmerter, hodepine og ikke minst humørsvingninger. Så store humørsvingninger at mange bytter personlighet helt under den røde uken. 

Men visste du at mange av disse smertene og problemene kan leges ved hjelp av sex? Ja, du leste riktig det er faktisk slik at sex han dempe mensensmertene dine ifølge eksperter! 

- Det er ikke så dumt å teste en orgasme i stedet for piller neste gang du har vondt, sier Bianca Schmidt, sexolog og gestaltterapeut til KK.no.

Og «fun facts'ene» knyttet til menstruasjon og sex stopper ikke der! Visste du at det er spesielt en dag i syklusen din du burde krysse av som fast sexdag? Yes! Den fjortende er det nemlig større sjanse for at du for orgasme - og den blir enda deiligere enn ellers!

Men hvorfor er det slik? Hva er det ved sex som gjør at mensensmertene dempes og hvorfor er den fjortende dagen i syklus en «orgasme booster»? Vi har tatt en prat med ekspertene - og forklaringene er ganske så fascinerende!

LES OGSÅ: Derfor tenker du annerledes når du har mensen

- En orgasme er en gratis, deilig og sunn måte å lindre vanlige plager 

Ifølge Schmidt er orgasme nesten en naturlig «mirakelkur» som har en rekke helseeffekter som blant annet at den holder deg frisk, glad og balansert.

- Naturlige hormoner som dopamin, endorfiner, oxytocin og serotonin frigjøres under en orgasme. Det gjør oss glade og avslappet, forklarer Schmidt og legger til:

- Disse hormonene jobber sammen og gir en herlig synergiforsterkende effekt. Oxytocin er for eksempel stressdempende. Flere av de andre hormonene er smertedempende. De frigjøres også under en fødsel. Så når de kommer inn i blodbanen kan de både fremme tilknytning, glede og være smertedempende. 

I tillegg forteller Schmidt at smerteterskelen øker under en orgasme, og at det er derfor orgasme kan minske vanlige smerter som hodepine, PMS kramper, og så videre.

- En orgasme en gratis, deilig og sunn måte å lindre vanlige plager.

LES OGSÅ: Kan man bli gravid når man har mensen?

Schmidt for støtte fra sexolog Ulla Aasland som også understreker at det er superbra å ha sex og få orgasme dersom man opplever smerter under mensen.

- Orgasmen til oss kvinner refereres ofte til som «Den lille død», og det ikke uten grunn. Den kan av og til være så utrolig deilig og avslappende, forteller Aasland og fortsetter:

- Orgasme og lystbetont sex kan derfor minke mensensmerter. Hormoner frigjøres og blodgjennomstrømmingen økes. Sex og orgasme kan derfor være en faktor for fysisk og psykisk velvære. Blodgjennomstrømningen økes allerede i opphisselsesfasen og strømmer gjennom kroppens vev, slik at vevet «åpnes opp». 

Aasland forteller også at i tillegg til at blodtrykket øker og kjønnsorgan, bryst og lepper svulmer på grunn av blodgjennomstrømningen, spennes også kroppens organer og musklene er som i spasmer, mens hjernen derimot «stenger fullstendig av» og fokuserer kun på å ha det deilig.

Kvinner mer tent under eggløsning

Men hva med den fjortende dagen i syklus? Hva er det som er så spesielt med den? Det sies nemlig at man virkelig burde ringe rundt den og ha det ekstra koselig med sin kjære - eller seg selv for så vidt. 

- En kvinnes eggløsning, hennes mest fruktbare periode, faller cirka 14 dager inn i menstruasjonssyklusen. Under eggløsning er det mer blodgjennomstrømning i hele vulva området, sier Schmidt og fortsetter:

- Klitoris er større rett og slett fordi den er mer blodfylt eller erigert som vi kaller det. Kvinnen har ofte også mer lubrikasjon og fukt i skjeden. Med andre ord er kvinnen mer tent under eggløsning enn andre dager, og sexen blir dermed enda bedre, forklarer hun og får støtte fra Aasland som legger til:

- Testosteronnivået hos kvinner øker like før eggløsningen, noe som betyr økt sex lyst og en erigert klitoris grunnet økt blodtilførsel. Og både økt sex lyst og en erigert klitoris, som blir enda mer følsom enn ellers, fører til bedre sex.

LES OGSÅ: - Nei, det er ikke unormalt å ha sex under menstruasjon 

Blod er for mange et signal på skade - en assosiasjon mange finner avtennende

Men til tross for at det er flere gode grunner til å ha sex under mensen, er det likevel knyttet en del fordommer til «sexy røde dager»; blod, flekker og søl. Er det greit eller er det teit?

Ifølge ekspertene er det ikke noe fasitsvar på om det er greit eller ikke, eller om man burde eller ikke burde ha sex under mensen. Det er noe man må bestemme selv.

- Blod er for mange et signal på skade og noe som gjør vondt. En assosiasjon mange finner avtennende. Blodet kan også virke litt sølete og skittent. Man ønsker ikke flekker på lakener og så videre, selv om dette forøvrig enkelt kan løses med et håndkle eller sex i dusjen for eksempel, forteller Schmidt og legger til:

- Vi har ofte ulike opplevelser av å ha sex under menstruajonen. Noen blir mer tent andre mindre. Her er det ikke noe som er rett eller galt. Gjør det som stemmer for deg og din partner. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer