Parforhold:

Disse 11 trekkene ønsker vi i en partner

Ny forskning viser hva vi egentlig ønsker oss.

FORPLIKTELSE: Ett av de viktigste personlighetstrekkene vi leter etter i en langvarig partner er forpliktelse. FOTO: NTB
FORPLIKTELSE: Ett av de viktigste personlighetstrekkene vi leter etter i en langvarig partner er forpliktelse. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss har mange krav og forventninger til en person vi skal dele livet med og ha et langvarig forhold til.

Han eller hun skal være din beste venn, kjæreste, samtalepartner, sexpartner og samarbeidspartner. I tillegg skal personen være vellykket, ambisiøs, morsom, tiltrekkende og ikke minst bekrefte deg og elske deg for den du er.

Men hva er egentlig aller viktigst når vi skal velge en partner? Er det omsorg, ferdigheter i sengen, nærhet, humor, utseendet eller noe helt annet?

Nå viser ny forskning hvilke personlighetstrekk vi aller helst ønsker i en partner i et langvarig forhold, og 11 trekk definerer hva vi egentlig ser etter.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

ØNSKER EN VELSTÅENDE PARTNER: Ifølge studien er det å være velstående ett av de mest attraktive trekkene i en partner.
ØNSKER EN VELSTÅENDE PARTNER: Ifølge studien er det å være velstående ett av de mest attraktive trekkene i en partner. Vis mer

11 ønskelige partnertrekk

I en ny studie fra 2021 ønsket forskerne å finne ut hvilke egenskaper vi verdsetter høyest i et langvarig forhold. De gjennomførte to studier som inkluderte spørreskjema og dybdeintervjuer blant 675 kvinner og 511 menn, som enten var gift eller i et forhold.

Først ble deltakerne bedt om å skrive ned alle ønskelige trekk de kom på, og så ble nåværende og tidligere forhold diskutert. Hva motiverte dem til å bli værende i forholdet?

Alt i alt fant forskerne 75 trekk. Deltakerne vurderte sin nåværende partner på hver av de 75 trekkene, rangerte hvor tilfreds de var med forholdet og vurderte hvor sannsynlig det var at deres nåværende forhold ville vare lenge.

Disse dataene ble analysert ved hjelp av statistiske tilnærminger for å identifisere ønskelige partnertrekk og assosiasjoner med tilfredshet i forholdet. De 75 trekkene ble så definert i 11 konkrete trekk som er ønskelige i en partner i et langvarig forhold.

De 11 trekkene er:

1. Forpliktet til meg.

2. Velstående.

3. Gir meg seksuell tilfredsstillelse.

4. Inngår kompromiss.

5. Trofast og pålitelig.

6. God kokk/flink med husarbeid.

7. Positiv.

8. Morsom å være med.

9. Trives godt med mine venner og familie.

10. Romantisk og sensitiv.

11. Felles interesser.

To av trekkene ble viktigere jo lengre forholdet varte, nemlig trofast og pålitelig, og å trives godt med venner og familie.

Ingen av trekkene inkluderer utseendet eller fysisk attraktivitet.

MORSOM Å VÆRE MED: Mange ønsker å ha et langvarig forhold til en person som de kan ha det morsomt sammen med. FOTO: NTB
MORSOM Å VÆRE MED: Mange ønsker å ha et langvarig forhold til en person som de kan ha det morsomt sammen med. FOTO: NTB Vis mer

Handler om preferanser og behov

- I utgangspunktet er ikke denne listen overraskende. Grunnen til at spesielt kvinner ønsker en velstående partner, er at det fra gammelt av var mannen som skulle forsørge og ta vare på familien. Penger og midler gjør at han kan beskytte familien og at barna kan ha det bra når de vokser opp.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Alle har preferanser og tanker om hva de i teorien ønsker i en partner, men det er ikke sikkert at det er det du ender opp med. Mange opplever at de faller for en som er helt annerledes enn de hadde sett for seg.

- Det er forståelig at forpliktelse er viktig for mange, for det betyr at partneren ikke forsvinner. Det er en du kan stole på og du føler det er trygt å være sammen med den personen. Vi liker å være sammen med en som er der for oss, og vi mennesker liker å føle oss ønsket, sier Winther.

NÆRHET ER VIKTIG: Når dere har sex og er intime med hverandre utsondres oksytocin, ofte kalt kjærlighets-, nærhets- eller tilknytningshormonet. Det gjør at du føler deg mer knyttet til partneren din.
NÆRHET ER VIKTIG: Når dere har sex og er intime med hverandre utsondres oksytocin, ofte kalt kjærlighets-, nærhets- eller tilknytningshormonet. Det gjør at du føler deg mer knyttet til partneren din. Vis mer

Derfor er seksuell tilfredsstillelse så viktig

- Mange føler at seksualitet og intimitet er limet i forholdet, så det er ikke så rart at «gir meg seksuell tilfredsstillelse» er et viktig partnertrekk for mange i langvarige forhold, sier sexolog Siv Gamnes til KK.

Når dere har sex og er intime med hverandre utsondres oksytocin, ofte kalt kjærlighets-, nærhets- eller tilknytningshormonet.

- Når dette hormonet utsondres og vi opplever situasjonen som positiv, blir vi nærmere knyttet til personen. Det er den biologiske forklaringen for hvorfor sex havner høyt på lista for mange, forklarer Gamnes.

Det samme gjelder når dere stryker på hverandre og er nær hverandre.

- Jo mer positivt du opplever intimiteten, og jo mer tilfredsstilt du blir av sexen dere har, jo mer utsondrer du hormonet, og jo mer tilknyttet blir du til partneren din, sier hun.

Når sex oppleves positivt, deilig og tilfredsstillende, blir du altså mer knyttet til personen du har sex med. Det motsatte skjer når du har sex som ikke er så positiv, fordi det gjør vondt eller du ikke har så lyst. Det kan være ødeleggende for tilknytningen og sexlysten.

- Sex er en viktig del av et forhold, fordi det øker parfølelsen. Parfølelsen er viktig fordi hvis den ikke er der, er sannsynligheten stor for at forholdet ryker. Vi er én av tre pattedyrarter som har sex av andre årsaker enn reproduksjon. Det handler også om tilknytning, lyst, behag, å føle seg vel, og det er noe de fleste ønsker i et forhold, sier Winther.

Hvis du har mye sex, ønsker du mer sex. Spesielt hvis partneren tilfredsstiller deg, for da føler du en sterkere tilknytning til partneren din.

De andre trekkene som å inngå kompromiss, være pålitelig, positiv, morsom, romantisk og ha felles interesser, kan vel de fleste kjenne igjen som et ønske i en kjæreste og partner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer