Forhold:

Disse 11 (u)vanene kan ødelegge forholdet

Når spurte du sist om hvordan kjæresten din har det?

FLYTT FOKUS: Det kan være vanskelig å se seg selv og sine egne vaner, og det er ofte lettest å peke fingeren mot kjæresten og si at han eller hun har blitt kjedelig.
FLYTT FOKUS: Det kan være vanskelig å se seg selv og sine egne vaner, og det er ofte lettest å peke fingeren mot kjæresten og si at han eller hun har blitt kjedelig. Vis mer
Publisert

Langvarige forhold er hardt arbeid, og selv de lykkeligste parene må fra tid til annen jobbe med forholdet eller seg selv for å få det til å fungere. For hvor irriterende er det ikke at kjæresten aldri husker å legge ned dolokket, kaste de skitne klærne i skittentøyskurven eller rydde etter seg? (Pssst: Irriterer du deg skikkelig over samboeren?)

Noen vaner og uvaner er selvfølgelig mer alvorlige enn andre, og hva vi reagerer på vil variere fra person til person. Noen har høy terskel for andres uvaner, mens andre irriterer seg over alt fra smatting til rot og latskap.

- I utgangspunktet kan alle negative vaner være ødeleggende for et parforhold, i større eller mindre grad. Ofte er det uvaner som gjør at man begynner å irritere seg over partneren. For eksempel at de ikke putter skitne klær i skittentøyskurven eller at de lage lyder når de spiser.

Det sier sexolog Siv Gamnes til KK.

Selv om slike små uvaner kan være irriterende og slitsomt for den andre parten i forholdet, finnes det mange uvaner som kan være enda mer avgjørende. Noen ganger kan det rett og slett være ødeleggende for et forhold, spesielt hvis det ikke blir tatt tak i.

VANESEX: - Veldig mange par har sex på samme måte hver gang, og det blir en vane. De tar initiativ på samme måte, og kan forutsi hvordan ting skal skje og i hvilken rekkefølge. Det kan være ødeleggende hvis man begynner å kjede seg og sexlivet ikke lenger er spennende, forklarer Gamnes.
VANESEX: - Veldig mange par har sex på samme måte hver gang, og det blir en vane. De tar initiativ på samme måte, og kan forutsi hvordan ting skal skje og i hvilken rekkefølge. Det kan være ødeleggende hvis man begynner å kjede seg og sexlivet ikke lenger er spennende, forklarer Gamnes. Vis mer

Den vanligste uvanen

- Vi mennesker er vanedyr, og det å være vanedyr er den vanligste uvanen vi har. Rent biologisk ligger det i menneskers natur å repetere det som gjør at vi kan overleve i naturen, men det kan bli en kjedsomhetstrussel for forholdet om vi gjør det samme hver eneste dag.

Det sier Bianca Schmidt, som er sexolog og gestaltterapeut til KK.

Det kan være vanskelig å se seg selv og sine egne vaner som gjør at livet blir fargeløst. Det er ofte lettere å peke fingeren mot kjæresten og si at han eller hun er blitt kjedelig.

- Ofte legger vi ikke merke til at vi setter oss på samme stol rundt bordet, går samme vei til bussen og handler i samme butikk hver dag. Du velger gjerne samme brød som du pleier, spiser de samme rettene til middag, snakker om det samme rundt middagsbordet og sover på samme side av sengen hver natt, sier Schmidt.

Livene våre er stappfulle av vaner. Det er ikke nødvendigvis feil å ha mange vaner, men det er viktig for parforholdet at man også bevisst prøver å fylle på med noe nytt.

- Mange par kan få tilbake gnisten hvis de finner på noe annet enn de pleier. Det samme gjelder i sexlivet, med mat, aktiviteter og hva man snakker om. Det kan også være lurt at begge to finner på noe nytt alene, slik at man tar med seg nye opplevelser hjem, råder hun.

Disse vanene kan ødelegge forholdet

- Noen uvaner er så universelle at de fleste har dem, sier Andreas Løes Narum, som er psykolog og parterapeut i Parweb.no til KK.

Løes Narum trekker frem to uvaner som kan være spesielt ødeleggende for et forhold:

1. Bråstart på diskusjoner, kritikk.

- En vanlig uvane er at en av partene starter en diskusjon med å si noe som partneren opplever som kritikk eller anklager. Ofte er det slik at de som utsetter partneren for slik kritikk ikke er klar over at de gjør det. De har en følelse av at de bare formidler en nøytral og sann observasjon, sier Løes Narum til KK.no.

De kan for eksempel si at "det hadde vært hyggelig om du kunne ha ryddet etter deg av og til". Partneren tolket da dette som "du er lat, du løfter aldri en finger for å hjelpe til i husholdningen". Da kan partneren reagere emosjonelt og trekke frem flere bidrag som de gjør i husholdningen, eller bidrag som den andre partneren ikke gjør.

- Det vil alltid finnes to parallelle, subjektive sannheter. Det er umulig å vinne den diskusjonen, forklarer han.

Det første steget mot bedring er å legge merke til at du gjør det. Det andre steget er tydelighet. Si ifra om at du opplever det partneren sier som kritikk, og da må partneren prøve å formulere det han vil si på nytt. Rett fokus mot dine egne følelser og si heller "Jeg hadde blitt veldig glad om du ryddet kjøkkenet nå", i stedet for å si "Du rydder aldri kjøkkenet".

2. Forsvar. Ikke lytte, finne feil

For noen par kan små diskusjoner om husarbeid bli til store og eksistensielle diskusjoner.

- Det som skjer når man går i forsvar, er at man bare tenker på sitt eget neste argument. Da får man bare med seg brøkdeler av det partneren sier, sier Løes Narum.

For noen ender det med at de får nok og melder seg ut av hele diskusjonen.

KRANGLING: - Det som skjer når man går i forsvar, er at man bare tenker på sitt eget neste argument. Da får man bare med seg brøkdeler av det partneren sier, sier Løes Narum.
KRANGLING: - Det som skjer når man går i forsvar, er at man bare tenker på sitt eget neste argument. Da får man bare med seg brøkdeler av det partneren sier, sier Løes Narum. Vis mer

Si ifra om den andres uvaner

Det ligger i ordet uvane at det er noe negativt som sjeldent er oppbyggende for et parforhold.

- Den andre parten har plikt til å si ifra, for det er ikke alltid man merker selv at man har en uvane. Hvis partneren din sier ifra om en uvane du har, bør du prøve å gjøre noe med det. Det blir neppe bedre av at du bare fortsetter med det, sier sexolog Siv Gamnes.

Hun trekker frem to vaner som kan være spesielt ødeleggende:

1. Å ha sex på samme måte hver gang

- Veldig mange par har sex på samme måte hver gang, og det blir en vane. De tar initiativ på samme måte, og kan forutsi hvordan ting skal skje og i hvilken rekkefølge. Det kan være ødeleggende hvis man begynner å kjede seg og sexlivet ikke lenger er spennende, forklarer Gamnes.

For noen par kan slike vaner være et uheldig spor som kan føre til større problemer.

2. Å ta den andre som en selvfølge

- Selv om man har vært gift i mange år, er ikke forholdet en selvfølge. Mange glemmer likevel å si takk, å gi hverandre en klem eller å si god morgen, sier hun.

Når man sier takk for noe den andre har gjort, viser man at man setter pris på det.

- Å bli bekreftet i forholdet er noe av det aller viktigste for veldig mange. Over tid kan små gester forsvinne hvis man slutter å gi hverandre en klem eller si at man elsker hverandre. Da slutter man å bekrefte hverandre på den måten man ønsker, sier hun.

Noen par kommer da inn i en ond spiral og tvilen kan komme snikende.

VANEDYR: Hvis dere koser og har sex på samme måte hver gang, kan det fort bli kjedelig.
VANEDYR: Hvis dere koser og har sex på samme måte hver gang, kan det fort bli kjedelig. Vis mer

6 vaner som kan ødelegge forholdet

Det australske magasinet womanshealth har trukket frem flere vaner som kan ødelegge et forhold. Noen av dem er:

1. At du ikke viser nok innsats eller bekymring, altså at du er for likegyldig til forholdet og partneren din.

2. Å aldri spørre hvordan den andres dag har vært. Det er en liten ting, men kan bety utrolig mye og gjør at partneren føles seg hørt og sett.

3. Stor skjevfordeling i husarbeidet. Ingen vil føle seg som hushjelpen eller moren til kjæresten, og ingen ønsker å gjøre 95 prosent av alt husarbeidet alene.

4. Å være egoistisk i sengen og ikke prioritere partnerens nytelse og ønsker.

5. Å ikke ta kritikk på alvor. Hvis partneren din tar opp et problem eller noe de sliter med, og du ikke tar det seriøst eller endrer atferden din, kan det ødelegge forholdet.

6. At du ikke holder løfter. Det er lett å si at du skal gjøre noe eller fikse noe for kjæresten din, men hvis du aldri holder det du lover kan det bli en rot til konflikt i forholdet.

3 tips for å bli kvitt uvanene

- Det viktigste dere kan gjøre for å bli kvitt uvaner er å legge merke til dem selv og sette ord på dem, råder Løes Narum.

1. Bli enig om tegn eller setninger dere kan bruke hvis partneren kommer i skade for å vise noen av disse uvanene.

2. Prøv å kompensere med positive ting. Trekk frem det partneren din gjør riktig.

3. Skriv ned hvilke uvaner dere har i deres forhold, og snakk så mye om disse uvanene at det blir lett for dere å si ifra dersom partneren glemmer seg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer