Tiltrekning:

Disse 3 egenskapene tiltrekkes vi (nesten) alltid av

- Det finnes noen fellesnevnere som er bankers, sier parterapeuten.

TILTREKNING: Hva er det som gjør at vi tiltrekkes noen mer enn andre? FOTO: NTB
TILTREKNING: Hva er det som gjør at vi tiltrekkes noen mer enn andre? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Du er mest sannsynlig ikke alene om å ha fått spørsmålet «Hva ser du i han?», om en du dater. Eller kanskje «hva har dere til felles»? Hvorfor hører vi dette så ofte? Jo, fordi vi blir tiltrukket av mennesker gjennom mye mer enn det vi ser med øynene.

Forskning avslører at skjønnhet og det ytre er viktig for mennesker, men at tiltrekning er mye dypere - og mye mer holdbart. Det vil si at romantiske følelser oppstår av langt mer enn overfladisk appell. Personlig utseende er viktig, men det er også det som ligger under, skriver Psychology Today.

- Attraksjon er like unikt som vårt biologiske DNA, det er det som er så spennende når vi velger make, for andre kan stusse på valget vårt, som «hva ser hun i han?». Men det finnes noen fellesnevnere som ofte er bankers:

- God kommunikasjon, humor, god økonomi/orden på livet, empatisk, omgjengelig og omsorgsfull er slike eksempler, forteller familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

- Er det noen egenskaper som er viktigere enn andre?

- Som parterapeut vil jeg trekke frem kommunikasjon som en av de aller viktigste egenskapene. Dette gjelder ikke bare for tiltrekning her og nå, men for klare å bygge en sunn og vital relasjon etter at hverdagen har meldt sin ankomst.

- Har man dårlig kommunikasjon sliter man ikke bare med romantikken, men mange andre områder har det en tendens til å floke seg til. Par i krise forteller om dårlig kommunikasjon der dialogen er helt fraværende og latteren har stilnet. Attraksjon er som mange glemmer, ikke bare noe statisk som statistikk og forskning, det er også en ferskvare du selv kan påvirke, sier hun.

MER ENN DET YTRE: Selv om vi ofte legger merke til utseendet først, er det helt andre egenskaper som tiltrekker oss, ifølge forsking. FOTO: NTB
MER ENN DET YTRE: Selv om vi ofte legger merke til utseendet først, er det helt andre egenskaper som tiltrekker oss, ifølge forsking. FOTO: NTB Vis mer

Skjønnhet er viktig, men attraksjonen går dypere

Forskerne Viren Swami og Adrian Furnham i The Psychology of Physical Attraction, forklarer det (i deres øyne) enkelt: vi ser ofte flotte mennesker i et mer positivt lys enn mindre attraktive mennesker. Denne «halo-effekten» får folk til å anta at fysisk attraktive mennesker har en rekke positive egenskaper. Til tross for at vi har en tendens til å anta gode ting om flotte mennesker, er disse stereotypiske oppfatningene ikke like nøyaktige i virkeligheten.

Så denne «halo-effekten» trenger vi heldigvis ikke å stole helt på når vi skal finne potensielle partnere, fordi forskning viser at det er mye mer enn utseendet som tiltrekker oss.

- Det er gjerne innpakningen som først får oppmerksomhet, men i et langvarig forhold er det viktig at man tiltrekkes av begge sider: både personlighet og utseende. Det vil være mindre viktig om det for eksempel er et lite eventyr som slutter før det nærmest begynner. Vi har alle våre preferanser, og mitt inntrykk som terapeut er at vi kan ha en tendens til å vektlegge det ene mer enn det andre i datingfasen, sier Søyland.

Videre forklarer parterapeuten at om du er i datingfasen, kan det være lurt å se på tidligere dater og forhold, og kartlegge hva som var turn on og turn off. Ser du tilbake på dette vil du ofte finne ut hva som er mindre viktig for deg - og du får en god dating-GPS å styre etter, istedenfor å bare stole på følelsene alene.

- Dette sammenfaller med hva som fortelles i terapirommet, noen blir forført av flotte ord de har lengtet etter, mens andre kanskje har sett for mye på utseendet og glemt det er «en pakke». Får du bearbeidet dette til å bli din styrke, vil det bli din relasjonskompetanse som gjør at du velger annerledes neste gang. Da unngår du kanskje å gjenta det samme mønsteret.

Hvilken kommunikasjonsform du finner mest attraktiv?

Så da lurer du kanskje på hvorfor du blir tiltrukket av visse typer mennesker? Psychology Today har ramset opp tre egenskaper som går på noe helt annet enn utseendet, men hvordan vi oppfører oss.

Søyland kommenterer de tre egenskapene - og mener at alle tre kan være viktige for noen, men at det ofte handler om god kommunikasjon i bunn og grunn.

- Humor sies å være den korteste avstanden mellom to mennesker. Vi senker guarden når vi ler sammen. Historier og humor skaper fort god stemning og gjør at man slapper av. Alle kjenner en sånn person som alltid er hyggelig å være rundt og «som løfter rommet». Det handler igjen om kommunikasjon, men ikke nødvendigvis en dyp kommunikasjon som skal føre noe sted. Det viktigste her er den lette stemningen det skaper, sier Søyland.

Egenskap: Humor

De som har lett for å le, bruker humor og har selvironi, oppfattes som mer attraktive. Men ikke nok med det, de er mer aktuelle som livspartnere enn de mer seriøse typene, viser forskningen.

Egenskap: Å imitere ekstroverte

Vi kjenner vel alle en eller flere ekstroverte personer. De som er utadvendte, impulsive, veltalende og uhemmede. Ja, ifølge forskningen er disse typene generelt mer populære på mange områder, og oppfattes derfor som spesielt attraktive.

Studien peker på at de ekstrovertes popularitet handler om at de bygger sterke bånd til andre personer gjennom å imitere eller speile andres kroppsspråk.

LE SAMMEN: Ifølge studier og parterapeuten KK har snakket med, er humor og latter viktig i et forhold. FOTO: NTB
LE SAMMEN: Ifølge studier og parterapeuten KK har snakket med, er humor og latter viktig i et forhold. FOTO: NTB Vis mer

Egenskap: Å kunne fortelle historier

Studier har vist at særlig kvinner anser evnen til å kunne fortelle en historie som en indikasjon på at personen har potensial til å bli en langvarig partner. Forklaringen kan være at det å fortelle historier knyttes til selvtillit, lederegenskaper og karisma. Forskerne fant derimot ut at historiefortelling ikke er en faktor når menn blir tiltrukket av kvinner.

- Finn gjerne ut hvilken kommunikasjonsform du finner mest attraktiv - det vil gi deg en mer gøyal datingprosess, avslutter Søyland.

Singel og ønsker noen gode datingråd?

Singel og ønsker noen gode datingråd?

1. Sjekk din datinghistorikk! Der kan ligge gull - finn ut hvor ditt potensiale ligger. Gjør justeringer på egen hånd eller med en terapeut slik datingprosessen blir mer positiv.

2. Finn din x-faktor. Skriv ned 3 ting (dropp den lange listen) du ikke kan leve uten.

3. Ha det gøy på date, fortell gjerne en historie eller le sammen. Det kan skape god energi om det ikke er mannen i ditt liv kan du se tilbake på en hyggelig date.

4. Still åpne spørsmål da får du ærlige svar og samtalen blir mer interessant enn at man bare jatter høflig med.

5. Slutt å gruble og lese artikler. Just do it!

Kilde: Kate Elin Søyland. Foto: Liubov Mikheeva

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer