Alle som har vært i et samboerskap vet at det finnes utallige ting å krangle om i hverdagen. Hvem er det sin tur til å ta ut av oppvaskmaskinen? Hvem skal betale for hva? Hvor ofte skal dere ha sex? Skal julen feires hos din familie eller hos hans familie? Og hvor streng skal man egentlig være når ungen nekter å rydde rommet sitt?
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har inngått et samarbeid med forfatterne Helga Flatland og Helene Uri, som har skrevet flere noveller basert på virkelige historier om par som har vært i terapi hos familievernkontoret. Novellene har fokus på noen av de vanligste problemene i parforhold.
Med samarbeidet «Noveller fra virkeligheten» ønsker Bufdir å vise at det er hjelp å få når du trenger det, gjennom viktige fortellinger fra norsk familieliv. Novellene er gratis og blir tilgjengelige på familievernet.no.

9 smarte måter lykkelige par «krangler» på
Dette er de 4 vanligste utfordringene
- Det store, som vi jobber veldig mye med, er kommunikasjon. Hvordan man skal snakke sammen, spesielt om hvordan man har det på innsiden. Det handler om å være åpen og modig nok for å fortelle om egen sårbarhet og hva som foregår på innsiden, men også åpenhet til å lytte og tenke over det den andre sier.
Det sier Helle Baadsvik, som er leder ved familievernkontoret i Drammen til KK. Hun har bidratt i novellene med historier fra terapirommet.
Hun sier at mange par sliter med disse 4 gjengangerne:
1. Kommunikasjon
Det er viktig å begynne å sette ord på det som skjer i vårt emosjonelle liv, hva vi tenker og føler, men det kan være vanskelig å formidle det.
- Vi prøver å hjelpe parene til å kommunisere tredimensjonalt, da det er mange lag i et menneske. Hos familievernkontoret kan man få hjelp til å sette ord på det man føler på innsiden, forklarer Baadsvik.
2. Seksualitet
Seksualitet er en viktig del av et parforhold, men lysten kan ofte være veldig forskjellig hos partene i et forhold.
- Mange deltar i seksuelle aktiviteter uten at de synes det er så spennende. Hos familievernkontoret lærer mange hvordan de kan få lyst og kjenne på nærheten i det å ha sex, sier hun.
3. Svik
Svik er noe en av partene gjør som den andre ikke er kjent med.
- Det kan få store konsekvenser for familien, og kan være så mangt. For eksempel økonomisk svik eller utroskap, sier Baadsvik.
Hun sier at det er mange par som klarer seg gjennom svik, men da må forutsetningen være at den som har sveket tar på seg ansvaret. Hvis ikke kommer man sjelden i mål.
4. Sinneregulering
- Familievernkontorene jobber en del med sinneregulering hos voksne. Man kan lære å regulere seg selv, uten å utagere verbalt eller på andre måter, forklarer hun.
I tillegg jobber familievernkontorene mye med samspill mellom foreldre og barn, og konflikter mellom foreldre som er skilt. De hjelper også personer som opplever vold i et forhold, og som ønsker å bryte ut av forholdet.

Noveller fra virkeligheten
Novellene fra familievernkontorene er inspirert av virkelige historier og opplevelser som par har fortalt om i terapirommet.
- Jeg ble rørt av å lese novellene. Som terapeut observerer man andre fra utsikten, mens i novellene får jeg et innblikk i parenes indre tanker og følelser. Det kan selvfølgelig hende at paret følte det annerledes enn det forfatterne har beskrevet, men min opplevelse er at de treffer virkeligheten på en god måte, sier Baadsvik.
LES OGSÅ: Dette er den største feilen vi gjør når vi krangler med kjæresten
Litteratur som betyr noe
Én av forfatterne er Helene Uri, som er forfatter, språkviter og professor II ved Norsk barnebokinstitutt. Hun har skrevet to av novellene for Bufdir.
- Det var en annerledes prosess enn det vanligvis er når jeg skriver skjønnlitteratur. Vi fikk utdelt bakgrunnsinformasjon i form av intervju med ulike par og uttalelser fra terapeuten, sier hun til KK.
- Jeg brukte intervjuene med parene som inspirasjon og det var nytt, fint og annerledes. Jeg ønsker å skape litteratur som betyr noe for noen, og dette er jo brukslitteratur som forhåpentligvis vil ha en betydning for mange, sier hun.

Denne åpningsreplikken er en fulltreffer på Tinder

Mange krangler om det samme
Når vi står midt i en konflikt eller et problem med kjæresten, kan det føles som et unikt problem som ingen andre sliter med. Sannheten er derimot at veldig mange par krangler om akkurat det samme.
- Mange konflikter handler om kommunikasjon, og uttalte eller ikke-uttalte forventninger. For eksempel sliter mange med fordeling av husarbeid, hvor mye tid de skal bruke med familien, hvor mye tid de skal ha for seg selv, barneoppdragelse, sex og økonomi.
Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.
Hvis den ene tjener mye mer enn den andre, kan det også oppstå en konflikt hvis det ikke er enighet i om det er våre penger eller dine penger.
- Mange konflikter handler også om hvor mye tid dere skal bruke med annen familie. For eksempel hvis en aldri vil dra til svigermor men alltid vil dra til sine egne foreldre, kan det føre til konflikter, sier Winther.
For mange kan det være til stor hjelp å snakke med en terapeut, enten i det private eller hos ett av familievernkontorene.
Dette er familievernet:
- Gratis, offentlig tilbud til familier som strever
- Ingen henvisning er nødvendig
- Terapeutene har taushetsplikt
- Tilbyr kurs, terapi og mekling
- Familievernet styres av Bufetat
- Finn nærmeste kontor på familievernet.no

Parterapeutens beste råd for å få et godt forhold
