Parforhold:

Disse 7 grensene er viktige for et lykkelig forhold

- Mange lar seg presse til å ha sex når de ikke er klar og ikke har lyst, sier sexologen.

PRIVATLIV: Selv om du og kjæresten din har mange like meninger og holdninger, vil dere alltid ha ulike grenser. FOTO: NTB
PRIVATLIV: Selv om du og kjæresten din har mange like meninger og holdninger, vil dere alltid ha ulike grenser. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss har noen tanker om hva som er greit og hva som ikke er greit å gjøre i et parforhold. Er det for eksempel innafor om kjæresten går på do mens du pusser tennene? Er det greit å legge ut bilde av kjæresten på sosiale medier uten å spørre først? Og er det lov å lese meldingene til hverandre?

Alle mennesker har ulike oppfatninger av hvor grensen går og hva som er greit og ikke, men noen generelle grenser gjelder for de aller fleste av oss.

- Hvorfor er det viktig å ha grenser i et forhold?

- Alle mennesker er ulike. Selv om du og kjæresten din har mange like meninger og holdninger, vil dere alltid ha ulike grenser. Det er det veldig viktig å vise respekt for, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Grenser er på en måte som et veikart for forholdet ditt. De forteller partneren din hvordan de ikke kan og ikke kan behandle deg, og hvordan de kan oppfylle dine behov (og omvendt). Derfor er det så viktig å sette grensene tidlig i forholdet.

- I alle relasjoner finnes det viktige grenser som bør respekteres og løftes frem. Noen er mer eller mindre universelle, som å ta avstand fra all vold. Andre er mer kulturbetinget eller unike, personlige kart som vi manøvrerer etter, av og til helt ubevisst.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Hvert enkelt par har nemlig sine helt unike skrevne og ikke minst uskrevne regler, og de er det viktig å ta på alvor.

- Når par skilles handler det om at viktige grenser er krenket, ofte gjentatte ganger. Grenser er jo egentlig bare viktige behov du har, behov for at det er naturlig plass til både «jeg» og «vi». Da kan dere få til lykke, trygghet og harmoni, sier Søyland.

7 grenser dere bør ha

Det australske damebladet womenshealth.com.au har samlet en liste med grenser som ekte kvinner har delt, og som de mener er helt nødvendige for et lykkelig forhold. I tillegg har Winther og Søyland noen klare råd:

1. Våg å si nei
- Lær deg først som sist å si nei. Du må stå opp for deg selv og samtidig imøtekomme den andre. Det må være en sunn balanse mellom mine og dine behov, sier Søyland.

Hvis det bare er én som har monopol på sannheten og det gode liv, blir samlivet noe kjedelig.

- Den ene strekker seg langt for å skape en tilsynelatende harmoni og den andre lærer ikke å ta hensyn og lytte, sier hun.

2. Ikke gjør nummer to foran hverandre
«Dere kan tisse foran hverandre når som helst, men å gjøre nummer to er reservert til ekstreme krisesituasjoner» skriver den australske bladet.

Winther mener at dette er veldig individuelt.

- Jeg har vært på besøk hos folk som har et stort bad med to toalett ved siden av hverandre. For noen er det helt naturlig å gå på do foran partneren, mens for andre kan det være veldig ubehagelig, sier han.

Det viktigste er altså å respektere hverandres grenser.

- Hvis kjæresten din er ukomfortabel med å gå på do i samme rom, så skal du vise respekt for det. Det er derfor vi har lås på døren, sier Winther.

NATURLIG? - For noen er det helt naturlig å gå på do foran partneren, mens for andre kan det være veldig ubehagelig, sier Winther. FOTO: NTB Scanpix
NATURLIG? - For noen er det helt naturlig å gå på do foran partneren, mens for andre kan det være veldig ubehagelig, sier Winther. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

3. Ikke del noe om den andre i sosiale medier uten å spørre
Vanene våre i sosiale medier er veldig ulike. Noen deler tilsynelatende alt som skjer i løpet av en dag, fra hva de spiser til frokost til hva de gjør på treningssenteret. Andre deler så og si ingenting, og forrige oppdatering var da de byttet profilbilde i 2014. Det er det viktig å ha respekt for.

- Det kan være greit å vite at det faktisk er straffbart å legge ut bilder av andre på nett hvis de ikke har akseptert det på forhånd. Noen deler helt ukritisk, og tar gjerne bilde av kjæresten på stranden og deler med alle i sosiale medier. Det bør man absolutt ikke gjøre. Spør først, for det er deres kropp, deres liv og deres bilde. De bestemmer, sier Winther.

4. Ikke bruk fysisk vold
Dette burde kanskje være en selvfølge, men all bruk av vold i et forhold er uakseptabelt. Dette er en grense som begge må respektere.

Dette gjelder både å dytte, slå, gripe hardt, klore eller å kaste ting på hverandre.

«Noen mennesker liker det røft på soverommet, noe som er fint så lenge det diskuteres på forhånd og begge er enige. Men ingenting av det kan strekke seg inn i dagliglivet. Jeg har hørt folk som sier "Det er bare forholdet vårt, det er lidenskapelig." Nei, det er voldelig og giftig, og det påvirker begge sider av forholdet, for alle kjønn. Hvis du befinner deg i denne situasjonen, finn hjelp og gå ut umiddelbart» skriver det australske bladet.

5. La den andre få alenetid
De aller fleste av oss har behov for alenetid innimellom, og tid til å se på serier som gjerne er litt «guilty pleasure», eller bare lese en bok eller trene i ro og fred. Dette er en grense som det er veldig viktig å respektere.

- Vi er skrudd sammen veldig ulikt. Noen trenger litt mer egentid enn andre, noen er introverte mens andre er ekstroverte. Noen ønsker å ha kontakt med andre til enhver tid, mens andre liker å trekke seg tilbake og gjøre noe alene. Begge deler er greit, det viktigste er å respektere den andres grense, sier Winther.

LA KJÆRESTEN FÅ ALENETID: Noen trenger litt mer egentid enn andre, noen er introverte mens andre er ekstroverte. FOTO: NTB
LA KJÆRESTEN FÅ ALENETID: Noen trenger litt mer egentid enn andre, noen er introverte mens andre er ekstroverte. FOTO: NTB Vis mer

6. La passord være private
På generell basis bør passord, PIN-koder osv forbli privat, rett og slett fordi man ikke trenger å dele alt i et forhold. Unntaket er dersom begge føler det er helt greit å dele alt, men det gjelder nok de færreste. De fleste av oss ønsker privatliv selv om vi er i et forhold.

- Noen synes det er vanskelig å la partnerens mobil og PC være i fred, hvis de er mistenksomme og føler kjæresten snur seg bort hver gang de får en melding. Å holde alt privat kan skape en utrygghet, så en viss form for åpenhet er bra, sier Winther.

Samtidig er det viktig å oppleve at partneren har tillit til deg, for å kunne ha sine egne meldinger i fred.

7. Vis respekt for den andres kropp
Winther trekker frem respekt for den andres grenser når det gjelder egen kropp og sex.

- Mange lar seg presse til å ha sex når de ikke er klar og ikke har lyst. Det er også noen som opplever å bli presset til å gjøre noe som de ikke er komfortabel med eller at kjæresten tar seg til rette. Alle har rett til å bestemme over sin egen kropp, og den grensen er det veldig viktig å respektere, sier Winther.

I et forhold kan partene også ha veldig ulike grenser når det gjelder sex og kropp.

- Den ene kan gjerne beskylde den andre for å være «gammeldags og prippen» mens den andre vil til sitt forsvar si at «det er du som er vulgær og har ingen grenser». Hvem har rett? Begge, selvsagt. De snakker jo bare ut fra sine verdier, grenser og behov, sier Søyland.

Grenser er viktige

For noen kan det være vanskelig å oppdage hva som er grensene i forholdet, for det er ingen selvfølge at du får dem servert på et sølvfat.

- Når man er nyforelsket og alt er spennende og lystbetont, kan noen ha en tendens å tilpasse seg for mye. En blir litt selvutslettende og den andre tror gjerne at man bare er sånn. Det er jo behagelig for den andre å få sin vilje gjennom og dekke sine behov, men sånt skaper en usunn relasjon på lang sikt, sier Søyland.

Hvis vi skal vokse og utvikle oss i relasjonen trenger vi å forstå hverandre og respektere hverandre.

Test for forholdet

Søyland mener det kan være lurt å teste hvor godt dere kjenner hverandre. Skriv ned:

  • De 3 viktigste grensene til partneren din i forholdet
  • De 3 viktigste grensene til partneren din for å ha det bra med seg selv (f.eks egentid) - og hva er dine?

- Får du 12 rette kjenner dere hverandre veldig godt. Får du ikke 12 rette er gevinsten enda større. Du har avdekket et potensial i relasjonen deres, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer