Disse 8 appene kan gi samlivet et løft

Og nei, det er ikke uromantisk.

SAMLIVSAPPER: - En app som er utviklet av profesjonelle parterapeuter og som fungerer på en god måte også teknisk, kan hjelpe mange med å få bedre forståelse for hva de strever med, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
SAMLIVSAPPER: - En app som er utviklet av profesjonelle parterapeuter og som fungerer på en god måte også teknisk, kan hjelpe mange med å få bedre forståelse for hva de strever med, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Først kom dating-apper som «Tinder», men nå kommer samlivsappene for fullt, står et å lese i en artikkel på VOX.com.

Vi intervjuet tre norske samlivsrådgivere. Alle er positive til samlivsappene og det de kaller for teknologi i pararbeidet!

LES OGSÅ: Snakker dere fra hjertet eller hodet?

Norsk tjeneste senker terskelen for terapi

Psykolog Andreas Løes Narum har utviklet den norske tjenesten Parweb.no som er parterapi på nett. Slik kan alle få hjelp med det samme, uten å måtte bestille time noe sted.

- Bakgrunnen for at jeg laget Parweb.no som en app, var jeg tenkte at noe måtte gjøres for å senke terskelen for terapi, sier Narum.

Han erfarer at terskelen for å dra i parterapi er så høy at det å si det i Norge er litt som å si at «vi skal skilles». Men par som vil i terapi vil ikke skilles, de vil rydde opp i kommunikasjonen sin eller mønstre de føler seg fanget i, men dette er det ikke kulturell takhøyde for å si.

- Vi blir fanget i vonde kommunikasjonsmønstre som det så blir tabubelagt å snakke om. Vi er ikke selv bevisst på hvor mønstrene kommer fra, for oss fortoner det seg som naturgitte mønstre som det ikke går an å organisere, regulere eller kontrollere, sier han.

Vi har med oss et mønster hjemmefra, som vi har sett og lært, og når det ikke fungerer å følge det, blir det bråstopp!

- Jeg introduserer temaer i appen som jeg vet virker. Her er er det en terapeutisk tanke bak som handler om hva vi snakker om i hvilken rekkefølge og hvordan vi snakker sammen. Alt er hentet fra litteraturen om parforhold og jeg har sett temaene fungere i praksis når jeg sitter med klienter, sier Narum.

Dette er temaer som skaper nærhet og trygghet i forholdet. Det får vi ikke av bare å snakke om logistikk og hverdagslige arbeidsoppgaver.

LES OGSÅ: Disse 8 temaene bør par snakke om jevnlig!

Teknologi i pararbeid

Familieterapeut Rebekka Skaar ved Bjørgvin familiekontor, videreutdannet i Gottman parterapimetode, viser til forskningen i kjærlighetslaboratoriet i Seattle som viser at 69 prosent av hva alle par er uenige om er evigvarende konflikter. Ergo, det er nok av kimer til gnisninger!

- Det disse appene inneholder er jo mye av det som skjer her inne i terapirommet. Vi har toolboxer, øvelser, intervensjoner og hjemmelekser. Så dette er vel bare en selvhjelpsvariant, fremfor å oppsøke noen og betale for det. Seriøse aktører henter ikke spørsmål eller oppgaver ut av intet, sier Skaar.

Psykolog og parterapeut Kaja Asbjørnsen Betin, leder i Psykologenes forening for digital helse, er også positiv innstilt til det hun kaller teknologi i pararbeid.

- En app som er utviklet av profesjonelle parterapeuter og som fungerer på en god måte også teknisk, kan hjelpe mange med å få bedre forståelse for hva de strever med, tips til hva de kan gjøre og påminnelser om å faktisk gjennomføre dette i hverdagen, sier Asbjørnsen Betin.

Det er veldig små ting som kan gi stor effekt. Det er nettopp disse småtingene som forsvinner i «hverdagssluket». Når vi opplever slitasjen som oppstår når vi lever svært tett på noen over tid, kan de fleste av oss ha godt av noen påminnelser iblant, skal vi tro både Narum, Skaar og Asbjørnsen Betin.

Du sitter heller ikke med nesen nedi appen, men ser en kort video hvor du får introduksjon til et tema som det kan ta mange dager å snakke seg ferdig om. Vi må se på hvordan vi bruker apper og hva hensikten er, men de kan trolig bidra til at par kommer i kontakt heller enn mer skjermtid.

– Og selv om det kan føles regissert er effekten overraskende god, for uansett hvem som har formulert spørsmålet så er effekten at du stiller det. Et slikt hjelpemiddel kan være nyttig for alle, alle kan ha godt av det rett og slett, sier Skaar.

Kan det erstatte terapeut?

Betin Asbjørnsen tror ikke at en app kan erstatte en terapeut fullt ut, selv om det ofte er nok med generelle råd for å ta tak i problemer. Det er heller ikke alle som vil oppsøke terapi, og vi bør ha et tilbud til disse også.

- En app vil ofte tilby en form for lavterskel-hjelp, på godt og vondt. Så noen ganger vil paret trenge å snakke med en tredjeperson for å finne ut av veien videre, sier Asbjørnsen Betin.

Skaar tenker at hvis appen stopper opp, så vil et naturlig neste skritt være å oppsøke terapi så en kan få individuell hjelp. Hvis den ene hater planlegging og programmer og den andre digger det, da går det an å finne en gylden middelvei hos en terapeut.

- Selv om det ikke funker i app-verden så tør en påstå at det likevel kan funke hos en terapeut, sier Skaar.

Narum understreker at det er ganske få som oppsøker terapi sammenlignet med hvor mange som kunne hatt glede av det. Det kan også være tidkrevende og vanskelig å finne en terapeut begge har tillit til.

- Jeg tenker at det er viktigere at par får noe hjelp fremfor at paret gå i terapi. Men det er fabelaktig om de oppsøker terapi – jo før jo heller, sier han.

I kombinasjon med terapi

En app fordrer likevel at paret klarer å sette seg rolig ned å snakke sammen. Par som blir så sinna på hverandre at de bare skriker og hyler, trenger ekstern hjelp til å regulere seg.

- Alle som greier å sette seg ned og snakke rolig sammen, kan i prinsippet greie seg fint med en god app. Men jeg bruker også appen i kombinasjon med terapi. Det er mye billigere å lære ting på nett enn å betale full timepris, og da har klientene noe å jobbe med mellom terapi-timene, sier han.

Asbjørnsen Betin tenker at det må være fullt mulig å kombinere det å få oppfølging fra en terapeut med innholdet i en godt utviklet app.

- En kombinasjon mellom ansikt til ansikt-møter og digital bistand vil nok kunne ha stort potensiale også i behandling av parforholdsproblemer eller relasjonelle vansker, sier hun.

Noen samlivsapper:

Parweb.no er parterapi på nett, utviklet av psykolog Andreas Løes Narum. Innholdet baserer seg på profesjonell teori og praksis om parforhold og er også inspirert av nasjonale og internasjonale bautaer på feltet som Drs. Gottman, Dr. Sue Johnson, Sissel Gran og Anne Marie Fosse Teigen.

Lasting er basert på Gottmans metode, Raft er for å synkronisere kalendere, Kindu er for sex, Honeydue er for økonomisk planlegging, Icebreak er for samtalestarter, You&Me er for å sende meldinger, Fix a Fight er for, vel, krangler, og Happy Couple er et spill for å bli kjent med hverandre.

LES OGSÅ: Micro-cheating er ikke mikro-alvorlig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer