Samlivsbrudd:

Disse faresignalene viser at det er på tide å gjøre det slutt med partneren

Holder dere praten kun på et trygt og overfladisk nivå? Eller gruer du deg kanskje til helgen? Ta tak i problemene før det er for sent, sier ekspert.

SAMLIVSBRUDD: Parterapeut mener at det å utsette et eventuelt brudd kun vil gjøre vondt verre for begge parter. Gå rett på sak. FOTO: NTB Scanpix
SAMLIVSBRUDD: Parterapeut mener at det å utsette et eventuelt brudd kun vil gjøre vondt verre for begge parter. Gå rett på sak. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mine kliniske erfaringer fra terapirommet viser at mange vegrer seg veldig for å ta opp et eventuelt brudd med partneren. Det er dessverre ikke uvanlig at dette kan gå over flere år.

Det sier par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Vurderer du å gå ut av et forhold? Det er ikke uvanlig at følelser svinger. Men dersom følelsene dine ikke er på plass over tid er det aller viktigste ifølge Søyland at du tar det på alvor - istedenfor å tenke at det vil gå over.

«Det blir bedre når barna blir større», «mange har det jo verre enn meg» og «jeg kan ikke såre han/henne». Dette er typiske eksempler på unnskyldninger man gjerne kommer opp med istedenfor å gå rett på sak.

- Hvis du hele tiden prioriterer jobb, venner eller andre fritidsaktiviteter foran partneren og kjærestetid - finn ut hvorfor! Har dere bare blitt en gammel vane for hverandre bedrer det ingenting å lure seg selv med å «vente og se».

Søyland har derfor laget en punktliste med faresignaler som kan være verdt å sjekke ut dersom du merker at det kanskje er på tide å avbryte ditt nåværende forhold. Psst! Her er de vanligste årsakene til at det blir slutt

Faresignaler i forholdet:

 • Dere holder praten kun på et trygt og overfladisk nivå.
 • Dere prioriterer ikke kjærestetid - reiser dere eksempelvis på ferietur, så tar dere med vennepar.
 • Rutinesex eller sextørke over flere år - du savner å ha en kjæreste
 • Dårlig eller trykkende stemning over tid.
 • Lite kvalitetstid sammen.
 • Du gruer deg til helgen.
 • Du opplever samlivet lite meningsfullt.
 • Du og partneren er ikke ærlige og åpne med hverandre.
 • Utroskap.
 • Venner tror dere er det perfekte paret, men selv kjenner du på en indre tomhet.​
 • Jobben, fritidsaktiviteter eller venner er viktigere enn partneren.
 • Vanskelige følelser.​
 • Dere rømmer inn i aktiviteter og prosjekter og kan også ha det gøy som familie - men når barna får sine egne liv kjenner en på tomheten.

Trenger ikke bety at det er over

Det er viktig å merke seg at om du kjenner deg igjen i ett av disse faresignalene så trenger ikke det å bety at forholdet er over, men vær litt obs dersom du ser en kombinasjon av flere punkter som du kan erkjenne.

- Opplever du ett eller flere av disse signalene; forsøk å ta tak i det for å unngå et eventuelt brudd. Hvis du kjenner at du ikke ønsker å reparere relasjonen - vær dønn ærlig på det!

- Jeg anbefaler på det sterkeste å droppe «skuespillet» og heller gå for den åpne dialogen. Den kan gjerne gjøres sammen med en parterapeut dersom du synes det er vanskelig å face dette hjemme, sier Søyland.

Unnskyldninger

Det er ikke til å stikke under en stol at det alltid vil komme noe i veien for å gjøre det slutt med partneren - for eksempel påskeferie, konfirmasjon eller en planlagt ferietur. Det vil aldri klaffe 100 prosent, så det er likevel ingen grunn til å utsette en slutt på dårlige relasjoner.

- Og for all del: involver den andre. Hvis det hele etterhvert utvikler seg til å bli en terapiprosess kan det være enklere for den andre parten å komme seg videre. Mange sliter nemlig med at de «ikke har visst noen ting» og «ikke fikk en sjanse». Det finnes dessuten ikke noe mer sårende enn å ha en kjæreste som er totalt fraværende. Så mitt råd er at du tør å være ærlig med deg selv og partneren, istedenfor å bare fortsette «fasadeforholdet».​

- Så hvordan skal man gå frem?

- Når en gjør det slutt vær tydelig på hvorfor du tar dette valget, og vær på et trygt sted hvor det er rom for den andres reaksjoner og kommentarer. Si det akkurat som det er, men på en skånsom og saklig måte. Dette handler om begge to, ikke bare deg eller han/henne. Vær også villig til å ta en prat i ettertid hvis den andre personen trenger det for å komme videre.

LES OGSÅ: Derfor tar så mange forhold slutt etter jula​​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer