Økt sexlyst:

Disse hverdagsvanene øker sexlysten

Det dere gjør en tirsdag morgen kan påvirke hvor lyst dere har på hverandre når helgen kommer!

ØKT SEXLYST: Det er mange små ting vi kan gjøre i hverdagen for å gjøre sexlysten og sexlivet bedre. FOTO: NTB
ØKT SEXLYST: Det er mange små ting vi kan gjøre i hverdagen for å gjøre sexlysten og sexlivet bedre. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Tenk etter: Hva er det som egentlig legger til rette for hvor lyst du har på partneren din?

Ifølge ekspertene er det nemlig ikke slik at ledig tid og litt klining er det eneste som skal til for at begge kommer i stemning.

I en travel hverdag kan det selvfølgelig være vanskelig å legge til rette for masse, god sex - men poenget er: Små vaner og uvaner vi tillegger oss og gjør gjennom uka, vil faktisk påvirke hvor lyst vi har på hverandre når vi endelig finner litt ledig tid!

Her får du ekspertenes beste råd: Hvilke små ting - som tilsynelatende ikke har noe med sex å gjøre - kan påvirke sexlivet?

Vær gode venner

– For det første, så ser jeg at de parene som har best seksualitet har god kommunikasjon og er gode venner. Det ligger faktisk høyt når det kommer til god seksualitet!

Det sier Beate Alstad, som er spesialist i sexologisk rådgivning (NFKS, NACS) ved Sykehuset Telemark HF til KK.

– Snakker dere godt sammen og du er tydelig på hva du trenger seksuelt, så er det lettere for partneren din å ta tak i det. Og du vil jo være sammen med en du liker, en god venn som ser deg, en du har det artig med.

Alstad tror det er mange tilsynelatende små ting vi gjør og ikke gjør i hverdagen som direkte påvirker sexlivet. Hun peker spesielt på fire områder mange par kan bli litt bedre på.

SEXOLOG: Beate Alstad er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) ved Sykehuset Telemark. Foto: Privat
SEXOLOG: Beate Alstad er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) ved Sykehuset Telemark. Foto: Privat Vis mer

1. Ta på hverandre i hverdagen

Alstad har stor tro på de små kjærtegnene. De er det nemlig lett å glemme når forelskelsesfasen er forbi og hverdagsstresset tar over.

– Små kjærtegn som utløser oksytocin: Kysse, leie, sitte tett i sofaen, dusje sammen, ligge i skje. I en hektisk hverdag er kanskje ikke det så enkelt å få til. Men bare det å holde hverandre litt er viktig, understreker sexologen.

Hun forteller om en ny undersøkelse fra Birmingham University som viste at de parene som hadde det best, var de parene som berørte hverandre i hverdagen. De som kysset, lå i skje og koste.

Det gir jo mening. Har dere tatt litt på hverandre gjennom uka og kysset litt «mellom slagene», har dere lagt et bedre grunnlag for sex når dere først finner tid til det!

2. Tenk over hygienen

Også er det noe med å holde hygienen god, påpeker Alstad.

Det skal ikke være snakk om penkjole og dress, understreker hun, men kanskje kan dere unngå å slenge på dere joggebukse og morgenkåpe med én gang anledningen byr seg?

– Dette går begge veier, altså. Men pynt dere litt, vær nydusja, lukt godt, kanskje ta på litt leppestift. Det kan være små, enkle ting. Det enkle er ofte det beste.

3. Snakk om seksualiteten

Alstad minner om at par må snakke om sex, kanskje særlig hvis dere sliter med å opprettholde sexlivet.

Det betyr ikke at dere skal forstørre det eller legge mer press på dere selv - men snakk sammen og bestem dere for når dere har tid til å prioritere å ligge sammen.

Dette gjelder kanskje spesielt for småbarnsforeldre, for som Alstad påpeker: Ingen har så lite sex som dem.

– Kanskje dere kan bestemme dere for å ha sex på søndagene i en periode fremover. I mellomtiden kan dere kysse og ta på hverandre, men uten at det blir en «byrde», sier Alstad, og fortsetter:

– Det som er trist, er at intimiteten og flørtingen ofte blir borte i parforhold hvor den ene ikke har så lyst på sex. De trekker seg unna fordi de er redd intimiteten skal føre til sex.

Har dere avtalt en fast dag i uka, vet dere hva dere skal forholde dere til. I mellomtiden kan dere flørte og ta litt på hverandre, og den ene kan si: «Nei, vent til søndag!» med et lite glimt i øyet.

Dette kan bygge opp spenningen litt igjen, samtidig som det fjerner forventningen om at all nærhet leder til sex.

4. Se hverandre i hverdagen

I en hektisk hverdag er det utvilsomt mindre tid til paret. Det er helt normalt og forståelig, men Alstad understreker hvor viktig det er å anerkjenne hverandre midt oppi kjas, mas, stress og press.

– Si noe godt til partneren hver dag: Jeg er glad i deg, så fin du er i dag, så godt at du tok inn veden, takk for at du kjørte ungene i barnehagen. Ser du at partneren er sliten, så ta oppvasken. Vær snille med hverandre!

Vi trenger trygghet, tillit og vi trenger å bli sett, understreker Alstad.

Det kan være snakk om et lite blikk om morgenen - når det er kaos i huset, julepynten henger på snei og ungene skal kle seg ut til Lucia i barnehagen - et blikk som sier: Jeg ser deg. Vi er sammen om dette.

– Stek en ferdigpizza på kvelden og skit i julekortene! Ta et glass vin sammen, le litt og si: «Jaja, her sitter vi!».

Disse anerkjennende ordene, de senkede forventningene, den ekstra klemmen - alt dette kan igjen gi overskudd til å ta på den leppestiften og faktisk være intime sammen.

KJÆRTEGN: Ta på hverandre i hverdagen, råder ekspertene. FOTO: NTB
KJÆRTEGN: Ta på hverandre i hverdagen, råder ekspertene. FOTO: NTB Vis mer

Vi glemmer, nedprioriterer eller mangler kapasitet

Litt ekstra bevissthet og omtanke for hverandre kommer vi altså langt med.

Vi hører også med samlivsterapeut Trine Huseby, som driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par:

– Det finnes både muligheter og begrensninger i hverdagen som kan relateres til seksuelt samspill, sier hun til KK.

Disse mulighetene og begrensingene kan være mye: Hva vi gjør og ikke gjør, hva vi sier og ikke sier - både hver for oss og sammen.

– Det kan være bevisst eller ubevisst og ha stor påvirkning på både motivasjonen for å ha sex, og opplevd lyst - i form av fysisk begjær.

Det kan være man ikke er oppmerksom, ikke husker på det, ikke prioriterer eller rett og slett ikke har kapasitet - til for eksempel:

  • Velvillig innstilling og vennlig tone
  • Holde seg attraktiv både fysisk og psykisk
  • Balanse mellom egentid og tid til paret
  • Felles aktiviteter

Ja, som Alstad var inne på: Sexlysten vil åpenbart kunne påvirkes av hvor vennlig vi er mot hverandre i hverdagen og hvor mye vi energi vi legger i å fremstå som attraktive for hverandre.

Som Huseby trekker frem vil også tid til hverandre, der vi gjør noe hyggelig sammen, kunne øke gleden i paret - og dermed også sexlysten. Og ikke minst den viktige egentiden, når vi faktisk får tid til å pleie oss selv (og kanskje savne partner litt!)

Men det er også viktig å huske at det er store ulikheter når det kommer til forutsetninger for lyst, understreker Huseby:

– Noen vil kjenne seg igjen i en kategori vi kaller «spontan lyst», og kan være klar for sex når som helst og uavhengig av omstendigheter, mens partneren kanskje er i kategorien «responsiv lyst».

Responsiv lyst vil si at den fysiske lysten kommer som en reaksjon på noe som skjer i forkant, jf. punktene over.

SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie
SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie Vis mer

Har sammenheng med smått og stort i hverdagen

Når det gjelder «hverdagsting» som faktisk kan holde spenningen og sexlivet i gang, holder Huseby en knapp på disse punktene, som hun kaller «seks for sex»:

  • Søvn
  • Trening,
  • Skjermfri
  • Stressfri
  • Kjærtegn i hverdagen
  • Dra på hotell – som er et godt utgangspunkt for de første fire punktene

– Kan man da si at sexlyst og glede av sex er linket til «alt annet» paret gjør i løpet av en uke?

– Her det selvsagt individuelle forskjeller, men ettersom det ofte vil være minst én i forholdet som har behov for tilrettelegging, for eksempel i form av å være uthvilt og fri for stress, ha et ryddig/rent hjem og barnefri – i tillegg til å være gode venner og ha en god tone – så vil det ofte ha sammenheng med smått og stort som skjer i hverdagen, forteller Huseby.

Her er det samlivsterapeutene bidrar, påpeker Huseby:

– I form av bevisstgjøring og hjelp til å se hva som kan hemme og fremme lyst og muligheter for det enkelte par – og å få satt det i system de er samstemte om.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer