Sex:

Disse parene kan ha nytte av «sex-fasting»

- Når orgasmen kommer etter en slik pause kan den for veldig mange føles enda mer intens, sier sexolog.

SKAPER SPENNING: - Sex-pause kan absolutt ha sine fordeler, det er noe eget med det man ikke kan få, da får man mer lyst på det. Det skaper en viss spenning, sier ekspert. FOTO: NTB
SKAPER SPENNING: - Sex-pause kan absolutt ha sine fordeler, det er noe eget med det man ikke kan få, da får man mer lyst på det. Det skaper en viss spenning, sier ekspert. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Kunne du og kjæresten tenkt dere å prøve en «sex-faste»? Null sex og null orgasmer over en viss tidsperiode skal ifølge ekspertene kunne bygge opp spenningen og gjøre sexlivet enda bedre!

En «sex-faste» er rett og slett en sex-pause, der begge partene er enige om å ikke ha sex i en viss tidsperiode. Når perioden er over, går paret tilbake til å ha sex «som vanlig».

- Det å bevisst avstå fra sex over lengre perioder, kan hjelpe par med å få opp den seksuelle gnisten, men også forbedre den intime relasjonen, uttalte seksuell velvære-ekspert Tracey Coates til Women's Health.

Coates fortalte at mange par forbinder sex med stress, og kan med fordel ta en pause fra det - slik at de kan finne tilbake til hverandre igjen og forstå hverandres behov bedre - for husk at penetrering ikke er den eneste formen for seksuell nytelse!

En sex-pause kan fungere for alle par: De som har et godt sexliv og som ønsker å øke spenningen og de som synes at sexlivet går litt trådt (men i sistnevnte tilfelle må visse ting være på plass først!).

Kourtney Kardashian om sex-faste

Ett par som har snakket høyt om temaet, er det mye omtalte kjendisparet Kourtney Kardashian og Travis Barker. Kourtney introduserte sex-fasten som en del av en «Ayurvedic-cleanse», som i tillegg til null sex og orgasmer også innebar meditering og massasje.

Kourtney snakket med Bustle om opplevelsen, og sa at sexlivet ble mye mer tilfredsstillende etter pausen. Hun sammenlignet det med den første slurken av en matcha-latte etter en pause fra koffein: det blir jo så godt når du ikke har smakt det på en stund!

AVSTO FRA SEX: Kourtney Kardashian tok en sex-pause, og snakket varmt om opplevelsen. FOTO: NTB
AVSTO FRA SEX: Kourtney Kardashian tok en sex-pause, og snakket varmt om opplevelsen. FOTO: NTB Vis mer

- Skaper spenning

Vi hører med de norske ekspertene. Hva tenker de om å ta en slik pause fra sexlivet?

- Sex-pause kan absolutt ha sine fordeler, det er noe eget med det man ikke kan få, da får man mer lyst på det. Det skaper en viss spenning.

Det sier sexolog og pressesjef for Nytelse.no, Maria Ebbestad, til KK.

Det er imidlertid noen ting det er viktig å være obs på før dere tester det ut:

- Det er veldig viktig at man snakker med partner om dette på forhånd og at begge er med på det - med et mål om at sexen faktisk skal bli bedre etterpå, understreker Ebbestad.

Husk også å holde spenningen oppe i forholdet under sex-pausen! Null sex betyr ikke null nærhet. Vær nær hverandre, uten at det resulterer i orgasme, råder sexologen.

- Når orgasmen kommer etter en slik pause kan den for veldig mange føles enda mer intens. Mange praktiserer dette gjennom tantriske øvelser og opplever da kroppslige orgasmer, forteller hun, og fortsetter:

- Dette gir folk mulighet til å oppdage andre erogene soner, skape bedre kommunikasjon seg imellom og til slutt få et enda rikere sexliv.

MER SPENNING: Sexolog Maria Ebbestad forteller at en sex-pause kan bygge spenning i parforholdet. FOTO: Nytelse.no
MER SPENNING: Sexolog Maria Ebbestad forteller at en sex-pause kan bygge spenning i parforholdet. FOTO: Nytelse.no Vis mer

For som Ebbestad påpeker - sex er så mye mer enn selve penetreringen eller orgasmen!

- Det handler om å bygge stemning og nærhet til partneren sin og dette vil gi gode muligheter for nettopp det, sier Ebbestad, og fortsetter:

- Dette kan også være en fin øvelse for de parene der en eller begge sliter med sexlyst, eller at man trenger å kickstarte sexlivet sitt igjen etter at det plutselig går litt trådt, noe som alle vil oppleve i løpet av livet, det er helt normalt.

Samlivsterapeut: Disse parene kan ha nytte av det

Vi får også innspill fra samlivsterapeut Trine Huseby, som driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par.

Huseby har jobbet med par i begge ender av skalaen: De som har et godt sexliv og som ønsker mer spenning, og de som sliter med sexlysten. Hun tror en sex-pause kan ha best effekt for parene som har et velfungerende sexliv, som ønsker variasjon og eksperimentering - og at det er en oppriktig tilslutning fra begge parter.

SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie
SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie Vis mer

- Kan det også være noe å prøve for par som sliter litt med sexen - rett og slett å ta en pause fra det en stund?

- Hvis det står dårlig til på sexfronten, for eksempel på grunn av ulikhet og ubalanse, vil det gjerne være en dårlig idé. For den ene vil «sex-faste» kunne være en befrielse, for den andre et stort tap – og for paret: resignasjon.

Paret vil gjerne ha ulike forventninger til når pausen er over og hva som skal skje da, og uten at det var tilsiktet, kan status gå fra «pause» til «permanent», påpeker samlivsterapeuten.

Hvis dere ønsker å prøve ut sex-pause, er det altså viktig at dere begge er motiverte for det, og at dere kommuniserer om det på forhånd - både om hvor lenge pausen skal vare, og hva som skal skje når den er over.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer