Psykopater og narsissister

Disse personene faller oftere for psykopater og narsissister

Forskning viser at det er spesielt én type mennesker som faller for disse mørke personlighetene.

MØRKE PERSONLIGHETSTREKK: I tillegg til å være egoistiske, grandiose, aggressive og usosiale, kan psykopater og narsissister også være veldig manipulerende - men også sjarmerende. FOTO: NTB
MØRKE PERSONLIGHETSTREKK: I tillegg til å være egoistiske, grandiose, aggressive og usosiale, kan psykopater og narsissister også være veldig manipulerende - men også sjarmerende. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Har du hørt om «The Dark Triad» eller «Den mørke triaden»? Det er et tema i psykologi som fokuserer på tre personlighetstrekk: narsissisme, machiavellisme og psykopati. Bruk av begrepet «mørke» innebærer at personer som innehar disse egenskapene har ondskapsfull kvaliteter.

I tillegg til å være egoistiske, grandiose, aggressive og usosiale, kan disse personene være veldig manipulerende - men også sjarmerende. I alle fall i starten.

Opp gjennom årene har vi skrevet en rekke saker om denne typen personlighetstrekk. Frykter du selv at du er psykopat, tegnene på at du er i et forhold med en narsissist og slik forlater du en psykopat er bare noen av dem. I tillegg har vi skrevet om «Nina» som klarte å stå opp for seg selv og gjøre det slutt med psykopaten hun hadde bodd sammen med i 20 år.

Og nå tenker du kanskje «Hvordan kunne hun falle for han? Han huket jo av alle boksene til en psykopat». Vel, det er ikke alltid like åpenbart. Noen skjuler tegnene bedre enn andre, og dermed er det heller ikke uvanlig å forelske seg i disse personene som befinner seg i den mørke triaden.

EMOFIL: Emofile personer føler umiddelbar tiltrekning til potensielle romantiske partnere, og har gjerne ofte kortvarige, vilkårlige flørter eller forhold. FOTO: NTB
EMOFIL: Emofile personer føler umiddelbar tiltrekning til potensielle romantiske partnere, og har gjerne ofte kortvarige, vilkårlige flørter eller forhold. FOTO: NTB Vis mer

Blir lett forelsket og stuper inn i nye forhold

En studie viser imidlertid at noen personer har lettere for å falle for psykopater og narsissister enn andre. Og de kalles for emofile.

Personer med emofili føler umiddelbar tiltrekning til potensielle romantiske partnere, og har gjerne ofte kortvarige, vilkårlige flørter eller forhold. Og nå viser amerikanske studier at disse personene ofte tiltrekkes av personer med personlighetstrekk innen den mørke triaden - altså psykopater, narsissister og machiavellister.

- Studien viste at emofile personer hadde en sterk tiltrekning mot mennesker som scoret høyt innen de personlighetstrekkene som faller under den mørke triaden, sier Jacqueline Lechuga ved Universitetet i El Paso, USA, til Aftonbladet.

I studien ba de deltakerne beskrive sin drømmepartner, og deretter tok de en emofili-test som viste hvor de havnet på skalaen. Resultatet viste at personene som scoret høyt på emofili-testen beskrev en drømmepartner med de typiske personlighetstrekkene til psykopater og narsissister.

I en annen studie lot de personer med den mørke tiradens personlighetstrekk lage en dating-profil. Profilene ble så vist til 185 kvinner som fikk rangere dem, og selv her kunne man se at kvinner som viste tegn på emofili ga høyere scor til mennenes dating-profiler enn andre.

Hvorfor er emofile tiltrukket av psykopater?

Eilin Erevik, som er psykolog, synes resultatet av studiene er interessant, og mener at det finnes flere årsaker til at emofile tiltrekkes av disse mørke personlighetene.

- En av årsakene kan være at emofile selv har noen av de samme personlighetstrekkene. Det er jo veldig vanlig at man ønsker seg en partner som er lik en selv.

- En annen forklaring kan være at emofile stadig jakter på følelsen av å være forelsket, og legger derfor ikke merke til disse varsellampene som vi andre kanskje hadde sett med en gang, forklarer hun.

NARSISSISTEN: Emofile personer har en sterk tiltrekning mot mennesker som scoret høyt innen de personlighetstrekkene som faller under den mørke triaden, som for eksempel narsissisten. FOTO: NTB
NARSISSISTEN: Emofile personer har en sterk tiltrekning mot mennesker som scoret høyt innen de personlighetstrekkene som faller under den mørke triaden, som for eksempel narsissisten. FOTO: NTB Vis mer

Narsissistiske foreldre?

Den amerikanske ekteskaps- og familieterapeuten Dan Neurarth mener at det kan finnes en annen årsak til at noen personer faller oftere for narsissister enn andre. Nemlig at de vokste opp med en narsissist i familien.

Han skriver at en årsak til at noen til stadighet inngår relasjoner med narsissistiske mennesker, er fordi de prøver å skyve vekk det triste faktumet at foreldrene (eller en annen viktig person i livet deres) ikke var der for dem da de trengte det - og slik er det fortsatt.

Videre skriver han at du kan stille deg selv disse fire spørsmålene dersom du er usikker på om parforholdet ditt er sunt eller ikke:

  1. 1. Hvorfor er sammen med denne personen?
  2. 2. Minner denne relasjonen meg om mine tidligere relasjoner med narsissistiske personer?
  3. 3. Holder jeg ut med han/henne fordi jeg håper at hun/han skal forandre seg?
  4. 4. Håper jeg at han/hun en dag skal sette pris på, elske og akseptere meg?

Hvis svarene på disse spørsmålene får deg til å innse at du gang på gang slipper narsissistiske personer inn i livet ditt, kan det være en sunn øyeåpner.

Det er nemlig viktig å være klar over at du er emofil.

- Hvis du vet at du er emofil, kan du ta et aktivt valg når det kommer til hvem du forelsker deg i. En forelskelse er det nærmeste friske mennesker kommer til en psykose, så det er en veldig sterk følelse, sier psykolog Erevik.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer