Sexlivet:

Disse personene har mest sex

Gifte, skilte eller single? Her er svaret.

SEXLYSTEN VARIERER: - Hvis partneren din har mer seksuell lyst og ønske enn deg, får du ikke tid til å kjenne etter og opparbeide din egen seksuell lyst, forklarer eksperten.
SEXLYSTEN VARIERER: - Hvis partneren din har mer seksuell lyst og ønske enn deg, får du ikke tid til å kjenne etter og opparbeide din egen seksuell lyst, forklarer eksperten. Vis mer
Publisert

Du har gjerne noen tanker om hva slags personer som har mest sex, som den single venninna de som tilsynelatende alltid har en ny potensiell sexpartner i kikkerten, eller kjekkasen som hele venninnegjengen har et godt øye til.

De siste årene har flere studier vist at vi har mindre sex enn tidligere, og når du tenker på hva slags personer som har minst sex tenker du kanskje på veletablerte par med barn eller single uten draget på potensielle partnere.

Men stemmer dette?

Er det gifte, skilte, single, samboere eller særboere som har mest sex? En studie fra Tyskland gir oss svaret.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Dette viser studien

For å teste hvilke par som viser høyest sexfrekvens, ble svar fra 3207 deltakere fra Tyskland i alderen 32 til 46 år undersøkt. De svarte på et svært detaljert spørreskjema om deres forhold og intime liv, skriver Psychology today.

Resultatene viser at blant de syv undergruppene som ble målt, var rekkefølgen fra de med høyest sexfrekvens til lavest sexfrekvens som følger:

1. Skilte/separerte som har en ny partner de ikke bor sammen med.

2. Par som aldri har vært gift og som er særboere.

3. Skilte/separerte som er samboer med en ny partner

4. Samboere som aldri har vært gift.

5. Gifte personer som bor sammen.

6. Skilte/separerte/single uten partner.

7. De som er single og som aldri har vært gift.

Denne listen viser at de som er i et par har mer sex enn single, men at det å bo sammen reduserer sexfrekvensen betraktelig.

SPENNINGEN ER BORTE: Mange par som sliter med sexlivet opplever at også intimiteten blir mindre over tid. De slutter å holde rundt hverandre, leie hender, dusjer ikke sammen eller ligger ikke i skje lenger.
SPENNINGEN ER BORTE: Mange par som sliter med sexlivet opplever at også intimiteten blir mindre over tid. De slutter å holde rundt hverandre, leie hender, dusjer ikke sammen eller ligger ikke i skje lenger. Vis mer

- Logisk

- Hva tror du er grunnen til at par som ikke bor sammen har mer sex?

- Det er logisk. For mange samboere og ektefeller som bor sammen blir noe av spenningen borte over tid. Det blir helt feil å sammenligne sexlyst i forelskelsesfasen med sexlyst i lange parforhold.

Det sier Beate Alstad, som er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) ved Sykehuset Telemark HF til KK.

I begynnelsen av et forhold er hjernen oversvømt med hormoner og de fleste har mye sex. Men så tar enten kjærligheten slutt eller den glir over i noe dypere, og da kan man ikke forvente at sexlysten skal være den samme.

Intimiteten forsvinner

Mange par som sliter med sexlivet opplever at også intimiteten blir mindre over tid. De slutter å holde rundt hverandre, leie hender, dusjer ikke sammen eller ligger ikke i skje lenger. Rett og slett fordi spenningen er borte eller at den ene er redd for at det skal føre til sex.

Mange par glemmer å ta vare på leken og intimiteten i forholdet. Det er viktig å huske at seksualitet og lek i et par ikke skal være dominert av alvor, plikt eller prestasjoner.

- Hvis partneren din har mer seksuell lyst og ønske enn deg, får du ikke tid til å kjenne etter og opparbeide din egen seksuell lyst fordi den andre alltid er i forkant. Jeg pleier å sammenligne sex med mat, og hvis du spiser koldtbord hver dag får du til slutt ikke lyst på mat. Hvis du blir overeksponert for sex, blir du lei og sexlysten kan bli borte over tid, forklarer Alstad.

I dag velger derimot mange å være særboere, og da får seksualiteten et annet utgangspunkt. Da får du tid til å kjenne på seksuell lyst og lengsel på en helt annen måte.

VÆR LEKEN: Det er viktig å huske at seksualitet og lek i et par ikke skal være dominert av alvor, plikt eller prestasjoner.
VÆR LEKEN: Det er viktig å huske at seksualitet og lek i et par ikke skal være dominert av alvor, plikt eller prestasjoner. Vis mer

Det hverdagslige tar over

- Hvis et par har bodd sammen over tid og deler alt, som små gleder, utfordringer, krevende barn og skittentøyvask, kan seksualiteten lett dale. Det handler jo om spenning og når man er i et parforhold tar ofte det hverdagslige over.

Det sier spesialist i sexologisk rådgivning ved lommesexologen.no, Marina Manuela de Paoli, til KK.

Hun mener at seksualiteten kan holdes i live om dere tar grep og begge bestemmer seg for at seksualiteten skal ha en viktig plass i livet. Det er en liten jobb som må prioriteres.

Prøv å se på partneren din slik som du så på han/hun/hen når dere nettopp be kjent, kjærligheten blomstret og lysten alltid var til stede. Det kan være viktig for seksualiteten.

- Hverdagen kan jo være litt avtennende, så det handler om å rydde plass til de gode stundene. Overraskelser og spontane innslag kan være krydder for noen. Vi er flinke til å sette av tid til alt mulig annet og ordne med barnevakt, men det er ikke så ofte at par bestiller barnevakt for kjærestetid og sex, sier de Paoli.

Bli kjent med din egen seksualitet

I et parforhold har dere ulike tenningsmønster, lyster og fantasier. Det er viktig at du blir kjent med din egen seksualitet og hører på din partners ønsker.

- Jeg forteller gjerne par at seksualiteten skal være litt grensesprengende, og at de bør prøve litt nye ting. Sex er mer enn penetrering, sier de Paoli.

Det viktigste er at dere gjør ting som dere liker, og derfor er det viktig å finne ut hva du liker og så klare å kunne kommunisere det til partneren din.

De Paoli skriver en erotisk kokebok og ber klienter om å tenke tapas. Dessverre er det mange som kanskje føler seg litt låst i «den faste dramaturgien». Litt forspill til forrett, penetrering som hovedrett og litt kos til dessert. En slik treretters passer ikke for alle.

- Se heller på det som et tapasbord der alle rettene handler om sex. Så plukker du de rettene som frister og smaker deg gjennom dem. Den ene dagen har dere kanskje bare lyst til å kline og være nakne sammen, neste dag har dere litt oralsex, råder hun.

SAMBOERE HAR MINDRE SEX: Studien viser at de som er i et par har mer sex enn single, men at det å bo sammen reduserer sexfrekvensen betraktelig.
SAMBOERE HAR MINDRE SEX: Studien viser at de som er i et par har mer sex enn single, men at det å bo sammen reduserer sexfrekvensen betraktelig. Vis mer

Sett av tid til sex

Hvis sexlivet deres har låst seg, anbefaler Alstad å sette av et fast tidspunkt for å ha sex.

- Noen tør ikke kysse eller holde rundt partneren sin, fordi de er redd for at han eller hun skal ta det som et hint om sex, sier Alstad.

Da kan det være fint å sette av et fast tidspunkt til seksualitet og bli enige om hyppigheten. På denne måten er det lettere å få tilbake intimiteten hvis den har blitt borte.

- Ved å sete av en fast dag gir det mer overskudd, forutsigbarhet og trygghet med tanke på å tørre og være intime med hverandre, og uten at det skal føre til samleie, sier hun.

Tydelig, god kommunikasjon og vennskap fremmer seksualitet i parforhold. Par er mer fornøyde hvis de snakker åpent om seksuelle behov, eller mangel på seksuelle behov, hva de liker, har lyst til og hva de ikke har lyst til.

Den nye studien viser likevel at par har mer sex enn single.

- Det er en myte at single har mest sex. Under korona ble «hudsult» et nytt begrep, og mange single både savner og mangler noen å ha hudkontakt med, som de kan holde rundt og kysse, forklarer Alstad.

I et parforhold er sex ofte mer tilgjengelig, uavhengig av om dere bor sammen eller ikke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer