Dating

Disse spørsmålene bør du stille på første date

Åpenhet er tydeligvis en bra ting!

FØRSTE DATE: Man har jo (forhåpentligvis) et ønske om å gjøre et så godt inntrykk som mulig, så kanskje vil det ikke slå særlig godt ut å snakke verken detaljert om dine tidligere forhold, økonomi, politiske synspunkter eller intensjoner med daten. FOTO: NTB Scanpix
FØRSTE DATE: Man har jo (forhåpentligvis) et ønske om å gjøre et så godt inntrykk som mulig, så kanskje vil det ikke slå særlig godt ut å snakke verken detaljert om dine tidligere forhold, økonomi, politiske synspunkter eller intensjoner med daten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Man blir titt og ofte påminnet om hva man ikke bør snakke om når man møter en potensiell partner for første gang. En date kan fort bli klein, og man kjenner gjerne på litt ekstra nerver idet man er på vei til et første møte.

Man har jo (forhåpentligvis) et ønske om å gjøre et så godt inntrykk som mulig, så kanskje vil det ikke slå særlig godt ut å snakke verken detaljert om dine tidligere forhold, økonomi, politiske synspunkter eller intensjoner med daten - det viser i alle fall en relativt fersk undersøkelse fra datingnettstedet Happn.

Så hvordan bør man egentlig gå frem for å føre de «riktige» samtalene?

Ifølge det svenske nettstedet Baaam og psykologiprofessor Arthur Aron ved Stony Brook University i USA, viser det seg at når to mennesker viser sin mest sårbare side til hverandre, så oppstår det et sterkt relasjonsbånd mellom dem. Det kan derfor tyde på at de virkelige personlige spørsmålene kan føre med seg noen fordeler, for eksempel: Hva er det største du har oppnådd i livet? Om du visste du skulle dø om ett år, hadde du endret på noe da?

Gjør daten nysgjerrig

Det å gå i dybden på noen under første date er også noe coach og forfatter av bøkene «Attraksjonskoden» og «Skap livet du alltid har drømt om», Torkel Guttormsen, er enig i at kan være lurt.

Han mener dessuten at de lureste spørsmålene du stiller en ny date handler om ting du selv er interessert i – heller enn at du skal lete etter de «smarteste» samtaletemaene. Da viser du daten din hvem du er i tillegg til at det får praten i gang rundt noe du er interessert i.

- Et bonustips er å være nysgjerrig på hvorfor folk gjør det de gjør. Det blir som regel mye mer interessante samtaler ut av å snakke om motivasjonen, lidenskapen og opplevelsene vi får fra det vi gjør, enn bare de rent overfladiske faktaene om hva vi gjør, råder han.

GODT INNTRYKK: Det kan være vanskelig å vite hva man helst bør snakke om for å gi et så godt inntrykk av seg selv som mulig på første date. FOTO: NTB Scanpix
GODT INNTRYKK: Det kan være vanskelig å vite hva man helst bør snakke om for å gi et så godt inntrykk av seg selv som mulig på første date. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gi av deg selv

Guttormsen råder videre til å fortelle så mye om deg selv som daten ønsker å høre – du vil selvsagt ikke snakke for mye om deg selv, men så lenge du ikke insisterer, avbryter og aldri stiller spørsmål tilbake, så gjør du sannsynligvis heller ikke det.

- Det å bli kjent handler ikke bare om å lære om hverandre, men i hovedsak å lære om hvordan vi er mot hverandre og hvordan følelse som skapes i oss ved å være sammen. Vi er selvstendige individer i dag som egentlig ikke trenger noen, så det å møte en person som viser genuin interesse og som vi ser kan være en støttespiller i livet har betydning for om dette kan være en passende partner eller ikke.

Matchmaker Ane Hagen, som også har skrevet boken «Derfor lykkes du ikke med nettdating», er derimot litt uenig, og vektlegger det at dating vil være noe forskjellig i forskjellige aldersgrupper.

Hun har tidligere sagt til KK at mens de yngste av oss ikke nødvendigvis skal finne noen å slå seg ned med – der de store spørsmålene blir viktige, er det oftere tilfellet når vi blir litt eldre.

- Mer nødvendig

- Dating i slutten av 20-årene og oppover er mer seriøst fordi man nå kanskje har begynt å lete på ordentlig, da vil spørsmål som intensjoner og relasjonsmål brått være nødvendig, sier hun og fortsetter:

- Dette for å ikke kaste bort tid ved å møte noen man absolutt ikke passer sammen med på sikt. Benytter man en matchmaker vil disse tingene være klarert før man i det hele tatt blir introdusert for hverandre og man slipper å tenke på det. Når man da møtes første gang i virkeligheten så handler alt om å skape gode følelser og bli bedre kjent.

Hun har også et lite førstehjelpsskrin med spørsmål som kan sette i gang gode samtaler, for de som måtte oppleve at det går litt i stå:

  • Hvordan ser du for deg at livet er 10 år frem i tid?
  • Hvis du skulle nevne en person som du ville vært mer lik, hvem er det og hvorfor?
  • Er det noe du angrer på at du ikke gjorde når du hadde muligheten til det?
  • Hvor har du lyst til å reise neste gang og hvorfor?
  • Hva hadde du gjort hvis du hadde vunnet en million kroner?
STILL SPØRSMÅL: Hvis samtalen går i stå kan du stille noen gode spørsmål, som for eksempel hvor har du lyst til å reise neste gang og hvorfor? Dette setter garantert i gang samtalen. FOTO: NTB Scanpix
STILL SPØRSMÅL: Hvis samtalen går i stå kan du stille noen gode spørsmål, som for eksempel hvor har du lyst til å reise neste gang og hvorfor? Dette setter garantert i gang samtalen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Opplevde sterk nærhet

Tilbake til Arthur Aron. Hans undersøkelse gikk ut på at en gruppe kvinner og menn ble satt sammen to og to for en 45 minutters prat. Noen av dem fikk i oppgave å stille ordentlig personlige spørsmål, mens andre gikk for «tørrprat», som vi kaller det.

Det viste seg at de som måtte svare på de mest intime spørsmålene opplevde en sterk nærhet etter tre kvarter, i motsetning til de som snakket om kun de overfladiske tingene. For et par ble kontakten så sterk at de faktisk giftet seg noen måneder senere!

Her er et utvalg av de personlige spørsmålene som ble stilt:

  • Hva er du mest takknemlig for i livet ditt?
  • Hva betyr vennskap for deg?
  • Hvordan er din relasjon til din mor?
  • Hva er ditt verste minne?
  • Om du fikk endre noe fra din oppvekst - hva ville det vært?
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer