Dating

«Dogfishing» er den nye datingtrenden

Men er det et forsøk på lureri?

MYK SIDE: Mange kvinner ser på menn med hund som myke, snille og attraktive partnere. FOTO: NTB Scanpix
MYK SIDE: Mange kvinner ser på menn med hund som myke, snille og attraktive partnere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er nok ikke så uvanlig at hverken menn eller kvinner lyver litt i profilen sin på datingsider eller datingapper. For eksempel ved å legge ut bilder fra fjellturer, som fremstiller dem som noen skikkelige friskuser når de egentlig tilbringer de fleste helgene i sofaen. Det er nok også en del som lyver om høyde, alder eller yrke for å få mer sjans på potensielle partnere.

Nå har en ny trend tatt av i datingverden, nemlig «Dogfishing», eller hundefisking på norsk. Det handler om å legge ut bilder av seg selv på datingapper med søte kjæledyr, typisk hunder, som egentlig ikke er deres egen. Altså at de gir inntrykk av at de har en søt hund, men egentlig bare tatt et bilde sammen med hunden til en venn eller nabo.

Begrepet «Dogfishing» ble tidligere denne uken brukt i The Washington Post, hvor forfatteren skriver at det ikke akkurat er en løgn, da personen har tatt bilde sammen med den hunden, men at det likevel fremstår som en form for bedrag. Det skriver blant annet det australske damebladet womanshealth.com.au.

Mange kvinner er nemlig veldig tiltrukket av menn med hund, og antar fort at hunden på bildet er deres. Hundebilder på apper som Tinder kan derfor være veldig effektivt om målet er mange matcher, men kan fort ha motsatt effekt når sannheten kommer frem.

LES OGSÅ: Ny datingtrend: Har du hørt om «kondo-ing»?

FREMSTÅR POSITIVT: Mange vil, helt automatisk og ubevisst, tolke mye positivt fra et bilde av en person som poserer med en søt hund, såfremt man liker hunder. FOTO: NTB Scanpix
FREMSTÅR POSITIVT: Mange vil, helt automatisk og ubevisst, tolke mye positivt fra et bilde av en person som poserer med en søt hund, såfremt man liker hunder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Det virker!

- Hvorfor tror du søte kjæledyr blir brukt for å prøve å tiltrekke seg en partner?

- Fordi det virker! Det er gamle urinstinkter som får oss til å fremstille oss selv som attraktive på ulike måter. «Søt hund og dyrevenn»-kroken kan gi god fangst for å si det sånn. Kanskje er det mannens «sminke», noen bruker fjelltopper mens andre bruker søte dyr.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Mange vil, helt automatisk og ubevisst, tolke mye positivt fra et bilde av en person som poserer med en søt hund, såfremt man liker hunder.

- Samme trikset kan selgere bruke når de bruker verdiord og bilder som de vet er viktige for deg. De gjør det for å få innpass, og du får en følelse av mer nærhet og positivitet enn det egentlig er. Av og til er det bare en strategi for å selge et produkt, eller seg selv, sier Søyland.

LES OGSÅ: Denne dårlige datingtrenden er langt vanligere enn du tror

Viser empati og myke sider

- Jeg tror det handler om at når kvinner ser at menn har kjæledyr, så fremstår de som personer med empati og myke sider. Da virker man som en omsorgsfull partner, og har evner som mange kvinner ønsker i faren til sine barn.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Menn som har kjæledyr gir altså inntrykk av at de har mange tiltrekkende egenskaper.

- Før i tiden var det mannens ansvar å ordne det økonomiske eller skaffe mat på bordet. Nå ser kvinner i større grad etter menn som har kvaliteter som er egnet til en felles barneoppdragelse, forklarer han.

- Men har kvinner grunn til å føle seg lurt av at menn bruker bilder av hunder som ikke er deres?

- Det spørs. Noen gjør det nok av litt kyniske grunner, for å gi inntrykk av at de er annerledes enn de kanskje er. Men noen gjør det nok for å symbolisere at de ønsker husdyr i fremtiden, og at de er glad i dyr, sier Winther.

LES OGSÅ: 5 ting en parterapeut kan lære dere

VISER OMSORG: - Nå ser kvinner i større grad etter menn som har kvaliteter som er egnet til en felles barneoppdragelse, forklarer eksperten. FOTO: NTB Scanpix
VISER OMSORG: - Nå ser kvinner i større grad etter menn som har kvaliteter som er egnet til en felles barneoppdragelse, forklarer eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Førsteinntrykket avgjør

I dagens online datingverden, når søket etter en partner blir kokt ned til raske sveiper, betyr et førsteinntrykk enda mer enn det gjør i det virkelige liv. Da er det kanskje ikke så rart at mange legger mye innsats inn i bildevalg og hva det symboliserer.

Men er det feil å gi inntrykk av at man har hund, når det ikke stemmer?

- Om du har tolket at han elsker hunder og har hund selv, så blir det i beste fall kun «lovefishing».Det blir fake og uekte, fordi han er klumsete eller faktisk er ute etter å lure deg. Da kan skuffelsen overskygge det positive, sier Søyland.

Det er ikke tilfeldig at søte dyr eller barn blir presentert på typisk falske profiler, fordi fokus på myke verdier kan gi innpass hos mange.

- Slike bilder må brukes med litt omtanke om du er ute etter å få drømmekjæresten på kroken. Er det et bilde med deg sammen med flere glade mennesker og en hund, kan det være positivt og naturlig. Men det kan ha motsatt effekt om det er et bilde av en person og hunden, oppstilt for å si «se den søte hunden min»», sier hun.

Søyland sier at «Dogfishing» ikke er positivt eller negativt i seg selv, det kommer an på intensjonen.

Trenger ikke være negativt

- Mange vil nok føle seg litt lurt om en fremtidig partner poserer med søte kjæledyr som ikke er deres egne, siden man ofte tillegger potensielle partnere som poserer med en liten hund spesifikke gode egenskaper. Likevel velger de fleste bilder der man viser seg fra sin beste side.

Det sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Men hun mener at det ikke nødvendigvis trenger å være noe negativt.

- Kanskje kan kjæledyret på bildet være en fin start for en samtale om hvilke ønsker og drømmer den potensielle partneren har for fremtiden, og slik være en god samtalestart for å finne ut om dere passer sammen, sier hun.

LES OGSÅ: «Gatsbying» er den nye, store datingtrenden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer