SEXLIV: Pliktsex er ikke uvanlig, men slett ikke bra. Det er andre ting du heller bør gjøre for å «bevare husfreden». Foto: Shutterstock / gpointstudio
SEXLIV: Pliktsex er ikke uvanlig, men slett ikke bra. Det er andre ting du heller bør gjøre for å «bevare husfreden». Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

Pliktsex

- Du bør «tvinge» deg selv til å bli kåt av og til

Sex er viktig for forholdet, og må prioriteres, mener eksperten.

«Åh, kan han ikke bli ferdig snart sånn at jeg kan sove». Har du noen gang tenkt dette mens du har sex? Pliktsex er ikke et uvanlig fenomen i parforhold, man kan tross alt ikke forvente å ha like mye lyst hele tiden. Men skal vi tro ekspertene er det slett ikke bra å ha sex når man egentlig ikke vil.

– Som hovedregel skal man aldri ha sex når man ikke har lyst og ikke er kåt, fordi det ofte ender dårlig, sier spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexologi ved Villa Frisk, Anders Lindskog til KK.no. 

– For jenter er det viktig å bli våt for å nyte sexen, og er hun ikke våt kan det faktisk gjøre vondt. I verste fall kan det ende med at hun utvikler vaginisme, mens menn kan ende opp med potensproblemer om de tvinger seg selv, forklarer han. 

LES OGSÅ: Mange skammer seg etter sex

VIKTIG Å HA LYST: For jenter er det viktig å være kåt for å bli våt, som igjen er avgjørende for om hun kan nyte det. Foto: Shutterstock / nd3000
VIKTIG Å HA LYST: For jenter er det viktig å være kåt for å bli våt, som igjen er avgjørende for om hun kan nyte det. Foto: Shutterstock / nd3000 Vis mer

«Tving» deg til å bli kåt

Lindskog påpeker altså at du aldri bør ha sex som en ren plikt når du ikke har lyst. Det betyr derimot ikke at partneren din bare må godta at du aldri vil ha sex. Nei, du slipper ikke så lett unna. Du bør nemlig «tvinge» deg selv til å bli kåt en gang i blant

– I et forhold er det viktig å bli kåt, og dette er nok noe man bør ta seg tid til av og til. Kanskje trenger man å sette av tid til avslapning for å kunne komme i stemning, eller det kan hjelpe å snakke sammen med partneren om sex. 

Dette kan ofte handle om «å orke». Hverdagsrutiner og lange dager med jobb og barn kan ta piffen fra oss, men her bør vi gjøre en innsats for forholdet. Intimitet og nærhet er tross alt viktig for et godt og sterkt forhold. 

– Man kan ha ulike behov, og noen ganger må man strekke seg litt, men på en slik måte at man ikke tar skade av det. Å sørge for at man blir kåt er en fin måte å gjøre det på, sier han og legger til:

Hvis behovet for sex er ulikt kan man hjelpe til på andre måter, kanskje ved å onanere partneren eller gi oralsex en gang i blant. Dette er noe man kan gjøre på grunn av kjærligheten man har for vedkommende, selv om man ikke er kåt. 

LES OGSÅ: Tror du jeg blir kåt av dette?

SØRG FOR TENNING: Hva trenger du for å bli tent? Det er lurt å strekke seg litt ekstra for å vekke lysten. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
SØRG FOR TENNING: Hva trenger du for å bli tent? Det er lurt å strekke seg litt ekstra for å vekke lysten. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Det er med sex som med trening, har man perioder helt uten sex så kan det være vanskelig å komme i gang med det igjen. Helsemessig er det ifølge Lindskog derfor best å holde et kontinuerlig sexliv. 

LES OGSÅ: 7 ting som kjennetegner lykkelige par!

Fokuser på berøring

Noen ganger kan man jo nesten glemme at sex i det hele tatt var en fritidsaktivitet som du pleide å nyte. Så kanskje er det slik at det som er ute av syne er ute av sinn. Ifølge sexologisk rådgiver, Ulla Aasland, som driver privatpraksis i Porsgrunn, er det faktisk noe i dette.

– Jo mindre sex vi har, jo mindre sex har vi lyst på. Det er rett og slett «use it, or lose it», sier hun til KK.no. 

EKSPERT: Sexologisk rådgiver, Ulla Aasland.. Foto: Privat
EKSPERT: Sexologisk rådgiver, Ulla Aasland.. Foto: Privat Vis mer

Lysten på sex kan derfor vekkes til live hvis du begynner å ha sex igjen. Men når det er sagt så betyr det ikke at du skal tvinge seg selv til sex du egentlig ikke ønsker, i hvert fall ikke hvis du kun gjør det for at han skal få en utløsning (og ikke du).

Aasland foreslår heller at dere retter fokuset mot berøring i stedet.

– Man må være ærlig om hvordan man ønsker å bli berørt og hvordan man oppnår orgasme, sett berøring og orgasme på agendaen. Da vil man frigjøre hormoner som får deg til å føle deg bra, og som styrker fysisk og psykisk helse, forteller hun. 

LES OGSÅ: Dette gjør lite sex med kroppen

Det er under berøring, forventningen om berøring og særlig under orgasme at kroppen frigjør oxytocin, som også kalles for kjærlighetshormonet. 

– Dette hormonet bidrar til blant annet til å styrke følelsen av tilknytning til partner, og uten dette kan man oppleve følelsen av at man «glir fra hverandre». I tillegg utløses dopamin ved orgasme som får oss til å ønske mer av det vi nettopp har fått, forklarer Aasland.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram til nye lesere. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: