Forskere avkrefter:

Du ligner ikke mer og mer på kjæresten din

Men ofte er dere like allerede i starten av forholdet.

LIKE GENER: - Flere studier viser at partnere er mer genetisk like hverandre enn forventet hvis det var helt tilfeldig. Så vi velger de som er like oss, også genetisk, sier eksperten.
LIKE GENER: - Flere studier viser at partnere er mer genetisk like hverandre enn forventet hvis det var helt tilfeldig. Så vi velger de som er like oss, også genetisk, sier eksperten. Vis mer
Publisert

Har du fått høre at du og kjæresten din ligner på hverandre? Eller kjenner du par som er veldig like på mange områder, som klesstil, politiske meninger og interesser?

Det heter at like barn leker best, og det er ikke uvanlig å se eldre ektepar som etter et langt samliv kler seg likt, beveger seg likt, snakker likt og har mange av de samme meningene og holdningene. Det er også en del som får høre at de ligner på kjæresten sin allerede i starten av forholdet.

Hvem har vel ikke fnist litt av venninner som plutselig får akkurat samme interesser og meninger som den nye kjæresten, eller som legger om klesstilen for å tilpasse seg den de er forelsket i?

Det er lett å tenke at alle par blir likere hverandre på alle områder i langvarige forhold, også utseendemessig. Dette er noe som har interessert psykologer i mange år, og teorien om at ansiktene til par ser likere ut med tiden kom på banen allerede på 1980-tallet. Da ble det publisert en studie som konkluderte med at ektepar ble likere med årene. Jo lykkeligere de var, jo likere ble de.

- Etter hvert har det blitt en veletablert myte både blant psykologer og andre at dette faktisk stemmer. De fleste kjenner vel par som ligner på hverandre i utseende. Forklaringen har ofte vært at det å leve sammen er med å forme fyske likhetstrekk, ved trening, røyking, ernæring, livsstil, tiden som tilbringens utendørs på fjellet eller ved havet og felles humor som skaper samme smilerynker.

Det sier Ingrid Blessom, som er som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi til KK.

En ny studie som er utført av forskere ved Stanford University viser imidlertid at dette ikke stemmer. Studien viser at par som har levd sammen i flere tiår ikke blir mer like hverandre utseendemessig over tid enn helt tilfeldige personer. Parene så derimot likere ut allerede da de ble sammen, skriver forskning.no.

- Det er altså ikke kun samme verdier og personlighet vi tiltrekkes av i vår søken etter en partner, men også et utseende som minner om vårt eget, sier Blessom.

VI TILPASSER OSS: Det er ikke uvanlig å se eldre ektepar som etter et langt samliv kler seg likt, snakker likt og mener det samme. Den nye studien avkrefter derimot at ansiktstrekkene blir likere.
VI TILPASSER OSS: Det er ikke uvanlig å se eldre ektepar som etter et langt samliv kler seg likt, snakker likt og mener det samme. Den nye studien avkrefter derimot at ansiktstrekkene blir likere. Vis mer

Like barn leker best

- Hvis vi ser på for eksempel psykisk helse eller livsstil, som røyking, drikking og trening, ser vi at par blir likere hverandre, spesielt de første årene i parforholdet. Man velger ofte også en partner som er på samme høyde. Siden par deler mye av livet, som livshendelser og kosthold, ser man også at de blir likere hverandre når det for eksempel gjelder BMI.

Det sier Helga Ask, som er forsker, PhD innen psykiske lidelser ved Folkehelseinstituttet (FHI) til KK.

Hun har skrevet doktorgrad om blant annet partnerlikhet. I doktorgraden oppdaget hun at de fleste blir kjærester med personer som ligner seg selv, og at likheten øker de første årene i forholdet.

Det er flere grunner til at vi velger en partner som ligner på oss selv.

- En hovedårsak er at det ofte er lettere å møte dem som ligner oss selv. Da mener jeg ikke likhet i utseende, men i andre trekk som intelligens og interesser. Da kan man kanskje møtes på studier, på treningssenter, i menigheter eller i andre sammenhenger som gjenspeiler våre egne egenskaper, forklarer Ask.

Det er også mange som har påpekt at man liker bedre det som ligner en selv, at like barn leker best, eller eventuelt en som ligner på far eller mor.

- Flere studier har vist at partnere er mer genetisk like hverandre enn forventet hvis det var helt tilfeldig. Så vi velger de som er like oss, også genetisk, sier Ask.

Sosial likhet skyldes jo at folk tradisjonelt sett har møtt hverandre i kirkelig, sosial, utdannings- eller jobbsammenheng.

- Når det gjelder likhet i for eksempel generell attraktivitet og utseende så skyldes det at folk forsøker å få seg den best mulige partneren man kan, og resultatet er en glidelåseffekt, der partnere generelt er like attraktive som hverandre.

Det sier Leif Edward Ottesen Kennair, som er professor ved Institutt for psykologi, NTNU til KK.

BLIR LIKERE: - Det er vanlig å kle seg mer likt, eller at begge blir tykke eller veldig trente. Du får ikke brune øyne selv om partneren din har det, men stil og smak vil ofte endre seg til å bli likere, sier eksperten.
BLIR LIKERE: - Det er vanlig å kle seg mer likt, eller at begge blir tykke eller veldig trente. Du får ikke brune øyne selv om partneren din har det, men stil og smak vil ofte endre seg til å bli likere, sier eksperten. Vis mer

Vi tilpasser oss hverandre

- Kanskje er det som forskningen viser kun en myte, som har blitt til sannhet, at vi blir mer like partneren med årene. Samtidig vil det i alle relasjoner foregå en tilpasning over tid. I tillegg faller vi gjerne for noen som har viktige likhetstrekk med oss selv, for eksempel verdier, personlighet, sexlyst og utseende.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

- Fra terapirommet er min erfaring at par som er lykkelige sammen, blir likere med tiden. For eksempel når det gjelder verdier, hva som er det gode liv, hvordan de kan gjøre seg mest mulig attraktive for hverandre eller favorittmat, sier Søyland.

Når to personer er glade i hverandre og ser positivt på det de har felles, vil de gjerne også se mer like ut i egne øyne enn de kanskje er.

- Et godt eksempel er når du er nyforelsket. Du ser alt det som er likt og som skaper trygghet, sier hun.

Det er faktisk ved å "herme etter" hverandre at vi bygger en sunn og trygg relasjon, på samme måte som babyen som fornøyd gurgler samme lyder som sin mamma.

- Hvem har ikke fnist litt godhjertet av venninnen som plutselig endrer seg og blir mer lik den hun er forelsket i. Dialekten blir gjerne annerledes, hun bruker gjerne mer fremmedord, får plutselig en ny hobby, skifter klesmerke eller dropper joggedressen og fiffer seg opp med klær som matcher den nye kjæresten, sier Søyland.

LIKE INTERESSER OG LIK STIL: - Vi ser at par nesten alltid er likere hverandre i begynnelsen av forholdet. De vil ofte gjøre det samme og har de samme politiske meningene.
LIKE INTERESSER OG LIK STIL: - Vi ser at par nesten alltid er likere hverandre i begynnelsen av forholdet. De vil ofte gjøre det samme og har de samme politiske meningene. Vis mer

Det er bra å være like

- Kan ulikheter ødelegge et forhold?

- Godt spørsmål! ja, det kan det. Ofte kan ulikheter være selve trumfkortet på at en ønsker å avslutte et langt forhold. I begynnelsen av forholdet fremholdes ofte forskjeller som noe spennende og vitalt, etterhvert endrer det seg i mange forhold, sier Søyland.

Husk at din livskvalitet påvirkes av hvordan du vurderer forskjellene. Hvis du er ulykkelig en periode, kan du oppleve forskjellene mer faretruende enn de kanskje trenger å være. Det kan igjen skape mer avstand mellom dere.

Mange par fungerer likevel bra med ulikheter, så lenge de er like på det som er aller viktigst for dem.

- Men ulikheter kan ødelegge når det pakkes bort og du later som du er lykkelig, eller dere er ulike på viktige områder som gir unødig slitasje på kjæresteforholdet, forklarer hun.

Mer like i starten av forholdet

- Vi har alle en dialektisk påvirkning, som betyr at vi påvirker hverandre i alle relasjoner. Det vi ser er at par nesten alltid er likere hverandre i begynnelsen av forholdet. De vil ofte gjøre det samme og har de samme politiske meningene.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Dette skjer automatisk fordi vi er så forelsket og opptatt av hverandre i starten av et forhold, og vi tilpasser oss hverandre så godt vi kan.

- Den tilpasningen vil endre seg når forholdet endres, fordi det finnes ulike sykluser i et forhold. Etter hvert blir man mer og mer seg selv, og den personen man var før man begynte å tilpasse seg den andre, forklarer Winther.

I forelskelsesfasen føler alle at de er lik personen de har truffet, og det er noe av det forelskelsen gjør med oss. Etter hvert er det ikke uvanlig at par tilpasser stil og holdning for å passe bedre sammen.

- Menn og kvinner eldres ulikt og vil ikke nødvendigvis ligne på hverandre, og det skal vi nok være glade for. Noen liker å kjøpe klær til kjæresten og på den måten påvirke hva de har på seg. Andre liker å ha samme julegenser eller like joggesko, men de fleste liker nok best å ha sin egen stil, sier Winther.

FØLER OSS LIKE: I starten av et forhold føler vi oss lik den personen vi har møtt, og fokuserer mer på likhetene enn på ulikhetene.
FØLER OSS LIKE: I starten av et forhold føler vi oss lik den personen vi har møtt, og fokuserer mer på likhetene enn på ulikhetene. Vis mer

Motsetninger tiltrekkes

Det er derimot ikke alle som velger en partner som ligner på dem selv.

- Det er mange faktorer som påvirker de valgene vi gjør i livet. Veldig mange velger en partner som har egenskaper som er uforløst i dem selv. For eksempel at en som er sjenert velger en som er utadvent.

Det sier Grethe Nordhelle, som er psykolog og advokat for Integral psykologisk institutt AS til KK.

Det er sant at like barn leker best, men det er også sant at motsetninger tiltrekker hverandre.

- Hvis noen har dårlige erfaringer med mor eller far, velger de ofte en som er helt annerledes enn dem, forklarer Nordhelle.

Men det motsatte skjer også: at de velger en som er lik den forelderen som de har hatt det vanskelig med.

Det er naturlig at mange blir likere hverandre i et langt forhold, da alle blir påvirket av miljøet rundt dem.

- De fleste har vel sett par i like joggedresser. Det er vanlig å kle seg mer likt, eller at begge blir tykke eller veldig trente. Du får ikke brune øyne selv om partneren din har det, men stil og smak vil ofte endre seg til å bli likere, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer