Bestevenninner

- Du må sette en grense, hun skal ikke få lov til å bestemme hvem du skal være sammen med

Er ikke bestevenninnen din begeistret for den nye kjæresten din? Dette mener ekspertene du bør gjøre.

VENNINNE SOM IKKE LIKER KJÆRESTEN DIN: Det er ikke uvanlig at venninner kan ha meninger om kjæresten din, men hvor mye bør du egentlig lytte til dem? Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
VENNINNE SOM IKKE LIKER KJÆRESTEN DIN: Det er ikke uvanlig at venninner kan ha meninger om kjæresten din, men hvor mye bør du egentlig lytte til dem? Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er alltid litt nervepirrende å introdusere den nye kjæresten for bestevenninnen din. For du vil jo så inderlig at de skal like hverandre, eller i det minste komme overens. Dette er tross alt to av de viktigste personene i ditt liv. Dessverre er ikke virkeligheten like ukomplisert.

«Han er ikke rett for deg, du kan gjøre så mye bedre» – vi har alle hørt det en eller flere ganger i livet. Men hvor mye skal du egentlig høre på venninnen din?

LES OGSÅ: Valg av kjæreste kan avsløre mye - om deg!

Eva Tryti som er psykolog, parterapeut og forfatter, sier til KK.no at det ikke er uvanlig at kvinner noen ganger kan prøve å styre andres valg.

– Vi kvinner kan ha en tendens til å være litt invaderende og føle at vi har rett til å ha innflytelse på bestevenninnes liv. Det har vi jo ikke. Vi må lære oss at også nære personer må få lov til å ta egne valg, forteller hun.

For selv om venninnen synes at kjæresten din er en teit fyr, så er dette tross alt en erfaring du må få lov til å gjøre selv.

– Det kan jo bare være at de har ulike personligheter og ikke går så bra sammen – og det er vel normalen, at kjæresten og venninner bare funker sånn halvveis, sier psykologen.

LES OGSÅ: Hopper du fra kjæreste til kjæreste?

Kan skyldes misunnelse og sjalusi

Dersom bestevenninnen din ikke er særlig begeistret for kjæresten din kan du jo spørre deg selv om dette er snakk om misunnelse. Husk at også bestevenner kan føle på sjalusi.

– I startfasen når man er forelsket så er det vanlig at man bruker mye tid sammen. Venninnen kan preges av misunnelse over at du er i en god situasjon og hun er ikke det, eller at hun er sjalu fordi han tar opp for mye av din tid. Dette er følelser vi ikke er stolte av, men alle kan kjenne på det, forteller Tryti. 

Også Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgiving, sier til KK.no at det ikke er uvanlig at det kan oppstå sjalusi og vonde følelser når det kommer en tredjeperson inn i bildet.

– En bestevenninne er viktig og har stor innflytelse, noen kan jo ha utrolig tette bånd. Det er noen som blir så sjalu at de finner på ting for å bli kvitt denne inntrengeren – dette er argumenter for egen sorg fordi det kommer noen imellom, forklarer hun.

Denne sjalusien kan man ha forståelse for, men det er egoistisk dersom man går så langt at man prøver å påvirke situasjonen.

– Som venninne bør man kanskje tenke seg godt om før man kommer med slike uttalelser. Er man ordentlige bestevenninner så bør hennes lykke bety mer enn din sjalusi som venninne. Se forbi sjalusien og unn henne denne lykken, sier Gamnes.

TETT BÅND: En bestevenninne er viktig og har stor innflytelse, men man kan likevel ikke styre hverandres valg av menn. Foto: Shutterstock / William Perugini
TETT BÅND: En bestevenninne er viktig og har stor innflytelse, men man kan likevel ikke styre hverandres valg av menn. Foto: Shutterstock / William Perugini Vis mer

LES OGSÅ: Få bukt med sjalusien

Kan varsle om faresignaler

Det kan også være andre grunner til at venninnene dine ytrer misnøye rundt ditt valg av kjæreste. Og det er ikke alltid av egoistiske grunner – det kan også være at hun bare vil ditt beste.

– Det er en annen sak hvis venninnen ser ting hun synes er riv ruskene galt. Man blir litt blind i forelskelsen, og vil ikke se det mest opplagte negative, da kan en venninne komme med en liten varsko. Hvis dette er årsaken så kan det være verdt å lytte til, forteller sexologen.

Også Tryti mener at en venninnes synspunkt kan være behjelpelig i noen situasjoner. 

– Si at du er 38 år og har lyst på barn, og du har ikke tid til å rote deg bort i en tullete kar, du må ha en som duger. Dette er kanskje noe du også har snakket med venninnen din om, som gjør at hun dermed sier ifra om hun er skeptisk ham. Eller hvis man tidligere har vært i et dårlig forhold og derfor ber om råd for å forsikre seg om at man ikke går i samme fella, sier hun. 

Har du bedt om råd så må man jo lytte til det, men til syvende og sist er det du selv som bestemmer om du ønsker å følge rådet eller ikke. 

AKSEPT: Man kan ikke like alle man møter, men man bør i hvert fall gjøre et forsøk på å komme overens med kjæresten til bestevenninnen din. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com
AKSEPT: Man kan ikke like alle man møter, men man bør i hvert fall gjøre et forsøk på å komme overens med kjæresten til bestevenninnen din. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com Vis mer

LES OGSÅ: Dette kjennetegner psykopaten

Sørg for at du også har tid til bestevenninnen din

Når man er nyforelsket er det lett å bli oppslukt og tilbringe all sin tid med kjæresten, men du bør også passe på å lage litt rom for alenetid med venninnen din. Men dersom hun fortsetter å kommentere at han ikke er rett for deg, bør du sette ned foten.

– Du må sette en grense, hun skal ikke få lov til å bestemme hvem du skal være sammen med. Det beste tipset er likevel å prøve å møte det litt kjærlig og forsiktig. Si at du skjønner at hun vil deg vel og at du setter pris på det, for hun betyr mye for deg, men at det er også viktig at hun aksepterer at dette er ditt valg, sier Tryti. 

Det kan bli vanskelig hvis kjæresten og din bestevenninne ikke klarer å omgås, men ifølge Gamnes bør man kunne svelge noen kameler og vise litt toleranse.

– Noen ganger kan det jo bare være kjemien mellom dem som ikke stemmer, men de må likevel kunne klare noen selskaper eller kvelder sammen for å glede en de begge to er glad i, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer