Avvisning

- Du sier jo ikke nei, du sier «hadde jeg ikke hatt kjæreste så…»

Vi må lære jenter at de ikke trenger å ta så mye hensyn hele tiden, mener psykolog.

UKLARE SIGNALER: Mange kvinner avviser på en klønete måte fordi de er veldig redde for å såre. Foto: Shutterstock / LuckyN
UKLARE SIGNALER: Mange kvinner avviser på en klønete måte fordi de er veldig redde for å såre. Foto: Shutterstock / LuckyN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle møtt sånne typer, du vet sånne mannfolk som bare aldri tar hintet. Han bare fortsetter å sende deg hyggelige meldinger på Facebook, fortsetter å spørre om dere skal «finne på noe», og du fortsetter å svare at det passer veldig dårlig denne uka.

Snart må han jo skjønne at du ikke er interessert.

Det gjør han nok ikke. Og det er ikke bare fordi han er dårlig på å lese mellom linjene. Mange kvinner er nemlig fryktelig dårlige til å avvise.

– Det kan jeg vel si ganske trygt ja på. En av grunnene tror jeg er at mange kvinner selv har litt bedre utviklet intuisjon, og er flink til å lese situasjonen. Så har vi forventninger om at menn også er like flinke til det, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning til KK.no.

– Det er så mange kvinner som sier «han bør jo skjønne det», men ofte gjør de ikke det, legger hun til.

LES OGSÅ: - Menn som ikke aksepterer et nei, velger ofte kvinner som er dårlige på å si nei

Redd for å såre og å bli mislikt

Du har helt sikkert selv gått i denne fella på en fuktig bytur. Og en av de unnskyldningene mange av oss liker å ty til er klassikeren «beklager, jeg har kjæreste» - uavhengig om det er sant eller ikke. Sånn, nå tenker jeg han gir seg.

Nei, han gjør ikke alltid det. For du har ikke fortalt ham at du ikke er interessert, derimot har du latt ham tro at du gjerne skulle gått på date med ham hvis det ikke hadde vært for kjæresten din.

– Det er jo det man indirekte sier. Du sier jo ikke nei, du sier «hadde jeg ikke hatt kjæreste så…». Mange av disse unnskyldningene kan man sette et komma etter og vente på et «men». Det gir jo inntrykk av at man egentlig er litt interessert, sier hun.

LES OGSÅ: Slik tolker du kroppsspråket hans

EN DATE TIL? Tjihi..tusen takk altså, men jeg er nok opptatt resten av året. Foto: Shutterstock / puhhha
EN DATE TIL? Tjihi..tusen takk altså, men jeg er nok opptatt resten av året. Foto: Shutterstock / puhhha Vis mer

Men hvorfor gidder vi egentlig denne tidige runddansen med subtile hint som aldri oppfattes? Gamnes tror at en annen, vel så viktig årsak til at man avviser på en klønete måte, er fordi mange kvinner er veldig redde for å såre.

– Alle er vel opptatt av å bli likt. Og er du knallhard og sterkt avvisende så risikerer du at noen ikke liker deg. Så kan man jo tenke; «hva så?» Men der og da har man kanskje ikke evnen til å vurdere om dette betyr noe for oss, forklarer sexologen.

LES OGSÅ: Slik liker gutta at du sjekker dem opp

Jenter er mer opplært til å ta hensyn

Anders Lindskog, spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexologi ved Villa Frisk, tror at oppdragelsen vår kan ha en del å si for hvorfor kvinner ikke er like flinke til å avvise. 

– Det er en form for tradisjon at vi oppdrar gutter til å gi klare meldinger, mens vi i større grad oppdrar jenter til å gi uklare meldinger. De opplæres til å ta andres følelser i betraktning, og ikke være for brå og pågående, sier han til KK.no. 

I tillegg ligger det fortsatt mye i vår kultur at jenters verdi og handlingskraft kommer via menn. 

– I den kristne tradisjonen hadde for eksempel mannen eierskap til kvinnen i ekteskapet. Og vi har fortsatt litt vanskelig for å akseptere det at kvinnen har en egen seksualitet. Alt dette er kulturelle ting vi ikke har tatt helt oppgjør med, forteller han. 

For å få bukt med dette mener han at vi må bli mer bevisste på hvordan vi oppdrar jentene, og lære dem at de har sin egen seksualitet, og at de ikke trenger å ta så mye hensyn hele tiden.

LES OGSÅ: Kjendispsykolog Peder Kjøs om hevnporno: - En kjempestusselig, veik og uverdig handling

RUNDT GRØTEN: Mens menn ofte er opplært til å være mer pågående, er kvinner opplært til å ta mer hensyn til andres følelser. Foto: Shutterstock / Voyagerix
RUNDT GRØTEN: Mens menn ofte er opplært til å være mer pågående, er kvinner opplært til å ta mer hensyn til andres følelser. Foto: Shutterstock / Voyagerix Vis mer

Vi må tåle at ikke alle liker oss

De fleste av oss har blitt oppdratt til å ha folkeskikk og ikke være slem mot andre. Vi lærer oss å tilpasse oss etter forventningene fra samfunnet, og dette tar vi gjerne med oss inn i voksenlivet. Men noen grenser må man sette. Hvis du vet at du ikke er interessert så er jo det en ærlig sak.

– Noen føler kanskje at det er greit å gå på én date bare for å få han til å slutte å mase, men gir du lillefingeren så kan man forvente hele hånden. Og du kan jo da risikere å såre ham enda mer fordi han blir mer interessert i deg, forklarer Gamnes. 

Det er ikke bra å si «tja» når du egentlig mener «nei». Hun mener vi bør gå i oss selv og spørre «er det egentlig så viktig at hele verden liker meg?»

– Hvis du likevel ikke er interessert så må du tåle at han ikke vil like deg, eller at du blir kalt en isdronning. Er du ute etter at hele verden skal like deg så må man liste seg rundt og si alt det som forventes, og legge lokk på det man selv står for, mener og ønsker, sier Gamnes.

Er det derimot for lett å få deg i seng så kan man jo fort risikere å bli kalt for det motsatte – løs på tråden. 

– Det er liksom en stram linje å gå på, og man pålegger seg selv en ganske smal vei hvis man skal ta avgjørelser etter hva som er forventet. Og livet blir vanskelig hvis du ikke skal såre noen, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer