Sunt å Være Singel

- Du vokser på helt andre måter som singel

... hvis du unngår å gå rundt og synes synd på seg selv, sier ekspert.

LYKKELIG SINGEL: Ikke depp over at du ikke har kjæreste, singellivet kan nemlig gi deg mange fordeler hvis du vet å nyte det. Foto:  vfedorchenko / Shutterstock / NTB scanpix
LYKKELIG SINGEL: Ikke depp over at du ikke har kjæreste, singellivet kan nemlig gi deg mange fordeler hvis du vet å nyte det. Foto: vfedorchenko / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen trives veldig godt med å være singel, mens andre kan synes det er sårt, og ønsker seg gjerne noen å dele livet med. Uansett hvilken kategori du befinner deg i bør du vite at å være singel faktisk kan ha en rekke fordeler, og disse fordelene bør du sørge for å nyte.

– Det er mange fordeler i forhold til å realisere seg selv, du har mulighet til å fokusere på bare deg og finne ut hva du liker og ønsker i livet. I et forhold må man jo også forholde seg til noen andre, sier Christine Otterstad som er KK-coach og mentaltrener, til KK.no.

LES OGSÅ: - Det kan være utfordrende å være den eneste i gjengen som ikke er etablert

Det å være singel trenger slett ikke være noe negativt i seg selv, men hun tror at mange kan føle et press utenifra, på grunn av samfunnets forventninger til hvordan vi bør leve. 

– Noen ganger trenger man bare være alene for å finne ut hvem man er, og du vokser på helt andre måter som singel, hvis du unngår å gå rundt og synes synd på seg selv. Hvis du klarer å legge fra deg samfunnets forventninger til deg så kan singeltiden være positivt for deg, forteller hun.

Trenger kun å ta hensyn til deg selv

Mariann Marthinussen som er coach, terapeut, underviser hos HumaNova og daglig leder av Lev ditt liv, er enig i at tid for seg selv er viktig for oss, men det betyr likevel ikke at å være i forhold er en negativ ting.

– Det er fint å bruke tid på seg selv og jobbe mot egne mål, gjennom utdannelse og jobb. Samtidig vokser vi i relasjoner også. Det er ingen fasit på hva som kommer først, men begge deler er utviklende, og vi trenger det, sier hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Sophie Elise: - Jeg leter ikke etter drømmemannen eller jenta

FRIHET TIL Å VELGE SELV: Som singel har du full frihet til å bruke tiden din på akkurat det du vil, alt fra reising og venner, til karriere og drømmer. Foto:  nd3000 / Shutterstock / NTB scanpix
FRIHET TIL Å VELGE SELV: Som singel har du full frihet til å bruke tiden din på akkurat det du vil, alt fra reising og venner, til karriere og drømmer. Foto: nd3000 / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Dersom du har høye ambisjoner når det gjelder karriere, eller har mange drømmer du ønsker å sette ut i livet, kan det riktignok være litt lettere når du kun har deg selv å tenke på. Det er rett og slett ingen andre du trenger å ta hensyn til.

– Det er alltid vanskeligere å ta enkelte valg når en er i et forhold. Det kan handle om å flytte på seg eller gå ned i lønn, eller velge en retning i livet som den andre ikke applauderer, forklarer Marthinussen.

Otterstad påpeker også at mange jenter kan være redd for det å være alene.

– Men da må man nesten spørre seg selv; hva er det egentlig du er redd for? Er du redd for å være alene, eller er du redd for å kjede deg? Redd for å forbli alene og aldri få barn? Noen vet ikke helt hva de er stressa for, og ofte er det vel mer konsekvensene av å være alene vi er redde for, forklarer hun.

LES OGSÅ: Får du dekket behovet for hudkontakt?

Få maksimalt ut av din tid som singel

Vi må huske på at livet tross alt ikke står stille, og ting vil alltid kunne forandre seg. Derfor bør du nyte hvert eneste sekund av singeltilværelsen så lenge den varer.

– Det å ha den friheten til å velge ut ifra egne ønsker, er for mange en luksus som er langt unna. Ta deg tid til å finne ut a hva du vil ha i livet. Mange er redd for dødtid, så ikke fyll opp tiden din bare for at du ikke skal være alene og kjede deg, fyll opp tiden med deg selv og bruk det til å vokse som menneske, anbefaler Otterstad.

Det er altså ingen grunn til å deppe over din single tilværelse, også Marthinussen mener du heller bør se mulighetene det gir deg, og benytte deg av sjansen til å gjøre det du ønsker med livet ditt. 

– Fordelene ved å være singel er mange; du får mulighet til å prioritere deg selv først og fremst – i alt, om du tør og vil. Du kan velge å være vågal eller trygg i dine valg. Du kan satse mer og bruke mer tid på det som interesserer og gagner deg – uten dårlig samvittighet, forteller hun.

 

NYT SINGELLIVET: Det mener fast KK-spaltist og mentalcoach Christine Otterstad.
 Foto: Foto: Astrid Waller
NYT SINGELLIVET: Det mener fast KK-spaltist og mentalcoach Christine Otterstad. Foto: Foto: Astrid Waller Vis mer

LES OGSÅ: Tid alene kan være svært sunt for både deg og parforholdet

Singellivet er også godt for helsa

Det er ikke bare vår personlige utvikling som kan nyte godt av å være singel, også helsa vår ser ut til å dra fordeler av å leve alene, spesielt når det gjelder oss kvinner.

Det viser i hvert fall en helt fersk studie fra Universitetet i Arizona, USA.

Hele 79 000 kvinner som hadde passert overgangsalderen deltok i studien, og ble fulgt over en periode på tre år. I løpet av denne tiden ble noen av kvinnene gift, noen inngikk samboerskap, noen skilte seg og noen forble single. Forskerne målte kvinnenes midjemål, blodtrykk, og BMI, men også deres levevaner ble tatt med i betraktningen.

Resultatene viste at de som giftet seg i løpet av denne treårsperioden fikk høyere BMI, begynte å drikke mer alkohol, og deres systoliske blodtrykk (øvre verdi) økte mens det diastoliske blodtrykket (nedre verdi) sank litt.

Kvinnene som skilte seg fikk derimot lavere BMI, smalere midje og det diastoliske blodtrykket sank langt mer. Deres vaner endret seg også til det bedre, både når det gjaldt kosthold og trening. Også kvinnene som forble single hadde lavere diastolisk blodtrykk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer