Savne Ekskjæresten

Dumpet? Slik kommer du deg over ekskjæresten

- Ikke forsøk å være venner med eksen eller å ha venne-sex med hverandre, sier eksperten.

KOMME OVER EKSEN: Et brudd er som regel kjempevondt, og det kan ta flere uker, måneder eller år får man kommer over ekskjæresten. Heldigvis finnes det en rekke råd som kan sette opp farten på prosessen.  Foto: Shutterstock / Pressmaster
KOMME OVER EKSEN: Et brudd er som regel kjempevondt, og det kan ta flere uker, måneder eller år får man kommer over ekskjæresten. Heldigvis finnes det en rekke råd som kan sette opp farten på prosessen. Foto: Shutterstock / Pressmaster Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har det nylig blitt slutt mellom deg og kjæresten? Sukk... Et brudd er aldri gøy, og dessverre er det slik at man sjeldent vet sikkert hvor lang tid det vil ta før det vester savnet slipper taket. 

- Kjærlighetssorg kan utarte seg som både psykisk og fysisk smerte og påvirke oss gjennom lang tid – dager, uker, måneder eller år - dette vil være individuelt, forteller Ulla Aasland, som er sexolog. 

Hun mener at hvor lenge sorgen føles intensivt vil ofte avhenge av hvordan bruddet utartet seg. Var det brått og uventet? Sitter man med følelsen av å være lurt eller ført bak lyset? Var følelsene for partner ekstra sterke? Er man redd for å være alene? 

- Alle disse faktorene kan gjøre at sorgen oppleves som ekstra tung og sitter lenger i kroppen, sier hun. 

Heldigvis finnes det råd som kan gjøre det litt lettere å komme over ekskjæresten. 

LES OGSÅ: Har eksen fått ny kjæreste allerede?

Ikke bli hengende igjen i fortiden  

Dersom du ønsker å komme deg videre etter bruddet raskest mulig, er det viktig at du unngår å bli hengende igjen i fortiden. 

Ifølge Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, kan dette gjøre vondt mye verre.

- Mitt beste råd er å sørge for at det blir et så rent brudd som mulig – ikke forsøk å være venner med eksen eller å ha venne-sex med hverandre. Du bør rett og slett kutte all kontakt, for dette forlenger sorgprosessen og gjør situasjonen mer komplisert enn den trenger å være. 

- Mange holder kontakten med eksen fordi de håper og drømmer om at det skal kunne bli noe mer likevel, men stort sett blir det kun komplisert, sier hun.

TA DEG TID TIL Å SØRGE: Det å ta seg tid til å sørge over bruddet er ifølge eksperten en viktig del av sorgprosessen.  Foto: Shutterstock / Antonio Guillem
TA DEG TID TIL Å SØRGE: Det å ta seg tid til å sørge over bruddet er ifølge eksperten en viktig del av sorgprosessen. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem Vis mer

LES OGSÅ: Slik «overlever» du kjærlighetssorg

Viktig å ta seg tid til å sørge

En annen ting som kan gjøre vondt verre er hvis du stenger følelsene dine inne og begraver deg i arbeidsoppgaver, fremfor å ta deg tid til å sørge. Christine Otterstad, som er mentalcoach, har tidligere fortalt at dette ikke er særlig lurt, da det å tillate deg selv å ha det vondt en sunn måte å takle bruddet på. 

– Kjærlighetssorg kan være, i likhet med alle slags sorger, veldig vondt og smertefullt. Gi deg selv en periode der du lar deg få lov til å sørge litt. Det er ikke farlig å være lei seg, selv om det er vondt. 

- Når man sørger går man gjennom forskjellige faser. I starten kan sjokket over å bli forlatt være både lammende og utslående. Etter en stund glir dette ofte over til en tristhet og tomhet, som ender i en rehabiliteringsfase der det plutselig blir lettere å se nye muligheter. 

IKKE DVEL VED DET SOM HAR VÆRT: Eksperten anbefaler deg å unngå musikk, bilder, lukter og ellers alt som måtte minne deg om personen som er ute av livet ditt.  Foto: Shutterstock / Antonio Guillem
IKKE DVEL VED DET SOM HAR VÆRT: Eksperten anbefaler deg å unngå musikk, bilder, lukter og ellers alt som måtte minne deg om personen som er ute av livet ditt. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem Vis mer

LES OGSÅ: Slik takler du eksen hans

Distanser deg fra sorgen og tenk fremover 

Aasland forteller at det lureste du kan gjøre når du savner ekskjæresten som verst, er å fokusere på hva som kommer og forsøke å tenke fremover - selv om dette kan være fryktelig vanskelig.

EKSPERTEN: Ulla Aasland.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Ulla Aasland. Foto: Privat Vis mer

- Ikke dvel ved det som har vært, unngå musikk, bilder, lukter og ellers alt som måtte minne deg om personen som er ute av livet ditt. Kom deg ut i periodene hvor du kun har lyst til å «mure» deg inne og fokusere på savnet og de vonde følelsene. Tving deg selv til å være sosial, prat med og søk trøst hos venner og familie. 

- Og sist men ikke minst: vær aktiv og tren – da utløser du endorfiner, som er kroppens naturlige lykkestoff. Ingenting vil få deg til å føle deg bedre. Det demper savnet, samtidig som du får muligheten til få drømmekroppen, sier Aasland.   

Dersom du savner eksen fryktelig og føler at det aldri kommer til å gå over, bør du ifølge Schmidt prøve å huske på det litt klisjeaktige ordtaket: tiden leger alle sår. 

- Når en skal komme seg videre etter et brudd må man rett og slett ta tiden til hjelp. Vi vet jo alle at tiden leger alle sår. Det er helt sant, men akkurat når man står midt oppi det er det fryktelig lett å glemme, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer