Sex under graviditeten:

Ekspertenes tips for sex under graviditeten

Økt sexlyst eller redusert sexlyst er helt normalt under et svangerskap, men dere kan likevel være intime.

SEX UNDER GRAVIDITET: Å være gravid byr på mange forandringer, og sexlivet kan være én av dem. FOTO: NTB Scanpix
SEX UNDER GRAVIDITET: Å være gravid byr på mange forandringer, og sexlivet kan være én av dem. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En graviditet byr på mange forandringer og nye tankemåter. Det kan også gå ut over sexlivet - både på godt og vondt.

Henriette Haugeto er jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter. Hun forklarer at det er individuelt hvor mye sexlyst man har i et svangerskap. Sexlysten kan også svinge i løpet av de ni månedene.

- Svangerskapshormoner kan gjøre kvinnen kvalm, sliten og trøtt, spesielt i første trimester. Da er ikke sex det man tenker mest på. Noen blir også kvalm av partnerens lukt, sier hun til KK.

På en annen side vil det økte nivået av kvinnelige kjønnshormoner gi mer fuktighet og blodgjennomstrømning i skjeden, og det kan bidra til økt lyst og kåthet.

- At kroppen endres og at man legger på seg kan for noen legge en demper på sexlysten, mens andre aldri har følt seg så sexy som i svangerskapet. Større bryster, struttende mage og runde former gjør at man føler seg ekstra feminin og flott.

LES OGSÅ: Slik får du tilbake sexlysten

SEXLYST: Som gravid kan du oppleve at sexlysten varierer. FOTO: NTB Scanpix
SEXLYST: Som gravid kan du oppleve at sexlysten varierer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Avhenger av trimester

Haugeto understreker at både redusert og økt sexlyst i svangerskapet er normalt. Sexlysten kan også variere ut i fra hvilket trimester du er i.

- Det andre trimesteret er det som for mange oppleves som det beste. Kvalmen og trettheten har avtatt og sexlysten kan komme tilbake. I tredje trimester kan vondt bekken, dårlig søvn og mindre overskudd redusere sexlysten igjen, forklarer jordmoren.

Hun trekker også frem at noen er redde for å skade barnet under samleie, men det er ikke farlig å ha sex i et normalt svangerskap uten komplikasjoner.

LES OGSÅ: Vanlige misforståelser om graviditet

- Dere kan beholde intimiteten uten penetrering

Sexinspirator og innehaver av den erotiske nettbutikken Cpunktet.no, Cecilie Kjensli, forklarer at gravide kvinners sexlyst varierer alt etter hvordan formen er - ganske så likt damer generelt. Hun trekker også frem den siste delen av svangerskapet;

- Mot slutten av svangerskapet endrer kroppen seg såpass at mange damer føler seg fremmed i sin egen kropp. Dermed føler de seg ikke akkurat så deilige, og det demper lysten. Så har du de som ikke plages av noen ting, og som liker å peise på, men dette er neppe flertallet, sier hun til KK.

INTIMITET: Dere kan være intime uten å ha penetrativ sex, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
INTIMITET: Dere kan være intime uten å ha penetrativ sex, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kjensli minner om at sex er mye mer enn samleie. Det er fullt mulig å ha det deilig sammen, eller på egenhånd, under graviditeten.

- Man må ikke på død og liv ha penetrativ sex. Blowjobs, våte kyss, lekne hender og passende sexleketøy er for mange damer enda bedre.

Er dere derimot klare for å ligge sammen, men magen kommer i veien, er det helt klart stillinger som passer for dette.

- Gjør det sidelengs eller bakfra. Legg deg på ryggen ved kanten av sengen og la partneren stå på knærne på gulvet. Alternativt er det faktisk ikke så dumt med en sexhuske. Han kan da heise deg opp eller ned, så han får deg i riktig høyde, mens du bare ligger der og svever på ryggen, mens han gynger deg fram og tilbake, sier Kjensli.

LES OGSÅ.: Ti spørsmål du bare har som gravid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer