Samlivsøkonomi

Ekteskap og samboerskap: Hva lønner seg egentlig?

De to samlivsformene har betydelige økonomiske forskjeller verdt mange hundre tusen.

PARFORHOLD: I dag er det svært mange nordmenn som velger å leve som samboere framfor å gifte seg. Men hva er egentlig mest lønnsomt? Foto: Shutterstock / baranq
PARFORHOLD: I dag er det svært mange nordmenn som velger å leve som samboere framfor å gifte seg. Men hva er egentlig mest lønnsomt? Foto: Shutterstock / baranq Vis mer
Publisert

«Skal vi gifte oss eller bare være samboere?» Dette er et spørsmål mange kjærestepar kan stille seg. Og selv om det som oftest er kjærlighet som er hovedgrunnen (får vi håpe) til at vi tar opp spørsmålet, kan økonomi også være en medvirkende årsak.

– Ekteskap er mye bedre gjennomregulert enn ugift samliv og er derfor å foretrekke økonomisk og juridisk, uten at jeg anbefaler noen å gifte seg på grunn av slike forhold alene, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor og fagsjef for personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI, til KK.no.

LES OGSÅ: Har kjæresten din økonomiske problemer? Da bør du tenke deg om to ganger

Velger man å bare være samboere må man være mer påpasselige og kompensere for manglende regulering. 

– Et forhold som er spesielt viktig for samboere å passe på, er at det ikke utvikler seg et skjevt økonomisk forhold under samlivet ved at typisk mannen bygger formue, mens kvinnens midler går i det felles forbrukssluket. Her er det adskillig enklere og bedre regulert med ekteskap og felleseie, forklarer han.

LES OGSÅ: Tjener samboeren mer enn deg?

Ekteskap passer ikke for alle

Det er likevel ikke alle som ønsker å gifte seg, og det kan være flere grunner til det. 

– Kanskje fordi man mener man ikke trenger den reguleringen som gis gjennom ekteskap. Og man kan løse mye gjennom en enkel samboeravtale og et testament. Kanskje kan det også være hensyn til barn som gjør at man velger ikke å formalisere, forteller Hveem.  

EKTESKAP: Det kan riktignok være en rekke økonomiske fordeler ved å være gift, men det er ikke dermed sagt at det er det riktige valget for alle. Foto: Shutterstock / Africa Studio
EKTESKAP: Det kan riktignok være en rekke økonomiske fordeler ved å være gift, men det er ikke dermed sagt at det er det riktige valget for alle. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer

Også Agnes Bergo, økonomiekspert og daglig leder i rådgivingsselskapet Pengedoktoren AS, presiserer at det ikke finnes et fasitsvar for hva som lønner seg, det kommer helt an på øyet som ser. 

– Personlig ville jeg aldri ha våget å få barn med en mann som jeg ikke var gift med. Og hvis jeg hadde barn fra et tidligere forhold så ville jeg trolig ikke giftet meg med en ny mann som jeg ikke hadde barn med, for da gir du ham arverett. Men dette er ikke nødvendigvis rett for alle andre, man kan aldri gi økonomiske råd på generelt plan, det må alltid gis individuelt, sier hun til KK.no.

– Det er vesentlig forskjell på å være samboer eller gift, det er to ulike juridiske samlivsformer. Og forskjellene kan få betydelige økonomiske konsekvenser, gjerne mange hundre tusen kroner, fortsetter hun.  

Det er forskjeller mens samlivet består, forskjeller hvis samlivet tar slutt, og forskjeller når partneren dør.

LES OGSÅ: Har dere samboerkontrakt eller ektepakt?

Når samlivet varer

Er man så heldig at man har funnet den rette livspartneren er det greit å være klar over hvilke fordeler og ulemper som kommer med ekteskap kontra samboerskap.

– Som gift har man forsørgerplikt. Partene har plikt til å forsørge hverandre slik at begge skal ha det godt. I et samboerskap så har man ikke denne plikten, der er det opp til enhver å forsørge seg selv. I tillegg har ektefeller også opplysningspliktom alle økonomiske forhold, det har ikke samboere. Dette betyr at ektefellen kan kreve å få saldoen på din bankkonto fra banken eller selvangivelsen din utlevert fra skatteetaten, forklarer Bergo. 

I et ekteskap har du også lov til å bli lignet i skatteklasse 2, som er gunstig hvis den ene tjener penger og den andre ikke gjør det, men heller ikke dette kan samboere. En annen forskjell er at ektefellene har lov til å fordele rentefradrag seg imellom, for å få fradrag på skatten, men samboere har ikke denne muligheten.  

Og skal du kjøpe deg inn i partnerens leilighet kan det være en fordel å være smidd i hymens lenker.

– Hvis en gift person kjøper seg inn i ektefellens bolig så trenger man ikke betale dokumentavgift. Er man samboere så må man betale 2,5 prosent av markedsverdien i dokumentavgift når man kjøper seg inn. Hva som er lønnsomt for deg vil derfor avhengig av hvilken side av bordet du sitter på, sier hun.

LES OGSÅ: Slik kan økonomien påvirke den psykiske helsen din

Hvis samlivet tar slutt

Samlivsbrudd er en del av livet, og når et par skal gå hvert til sitt må man selvsagt fordele eiendeler og eiendom. Her er det store forskjeller mellom samboerskap og ekteskap. Den største forskjellen er at det vanligvis er felleseie ved ekteskap, men det er det ikke for samboere. 

– Si at du flytter inn i kjærestens bolig som er verdt 5 millioner, og han har 4 millioner i gjeld. Når samlivet tar slutt og du flytter ut, er gjelden på 2 millioner og boligverdien på 8 millioner. Hvis dere er gift skal du ha halvparten av økt egenkapital, selv om du ikke står som eier av boligen. Det skal du aldri når du er samboer, forklarer Bergo.

ØKONOMIEKSPERT: Agnes Bergo, daglig leder i rådgivingsselskapet Pengedoktoren AS. Foto: Foto: Kristine Nyborg
ØKONOMIEKSPERT: Agnes Bergo, daglig leder i rådgivingsselskapet Pengedoktoren AS. Foto: Foto: Kristine Nyborg Vis mer

Har man vært hjemmeværende i mange år, utdannelsen har gått ut på dato kan du også ha krav på ektefellebidrag, og det kan aldri samboere.  

LES OGSÅ: Tre økonomiske råd alle kvinner bør følge nå

Hvis partneren dør

Vi skal alle dø en gang, derfor bør du vite hvilke regler som gjelder hvis partneren din dør før deg. Ektefeller har i utgangspunktet alltid rett til arv, det har ikke samboere. 

– Har dere barn sammen har den gjenlevende samboer rett til en minstearv på fire ganger grunnbeløpet, som i dag utgjør 370 000 kroner. Men har man ikke barn sammen så har man ikke arverett med mindre man har opprettet et testamente, forteller hun.

Også når det gjelder forsikringer er det store forskjeller. Gifte vil automatisk få utbetalt alle livsforsikringer, for samboere er det en litt annen sak. 

– Er man samboere må samboeren som hovedregel være oppført som begunstiget i livsforsikringen. Noen glemmer å bytte navnet når de får en ny samboer, og da går forsikringen til den forrige samboeren som står som begunstiget, sier Bergo.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer