Samlivsøkonomi

Ekteskap og samboerskap: Hva lønner seg egentlig?

De to samlivsformene har betydelige økonomiske forskjeller verdt mange hundre tusen.

PARFORHOLD: I dag er det svært mange nordmenn som velger å leve som samboere framfor å gifte seg. Men hva er egentlig mest lønnsomt? Foto: Shutterstock / baranq
PARFORHOLD: I dag er det svært mange nordmenn som velger å leve som samboere framfor å gifte seg. Men hva er egentlig mest lønnsomt? Foto: Shutterstock / baranq Vis mer
Publisert

«Skal vi gifte oss eller bare være samboere?» Dette er et spørsmål mange kjærestepar kan stille seg. Og selv om det som oftest er kjærlighet som er hovedgrunnen (får vi håpe) til at vi tar opp spørsmålet, kan økonomi også være en medvirkende årsak.

– Ekteskap er mye bedre gjennomregulert enn ugift samliv og er derfor å foretrekke økonomisk og juridisk, uten at jeg anbefaler noen å gifte seg på grunn av slike forhold alene, sier Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor og fagsjef for personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI, til KK.no.

LES OGSÅ: Har kjæresten din økonomiske problemer? Da bør du tenke deg om to ganger

Velger man å bare være samboere må man være mer påpasselige og kompensere for manglende regulering. 

– Et forhold som er spesielt viktig for samboere å passe på, er at det ikke utvikler seg et skjevt økonomisk forhold under samlivet ved at typisk mannen bygger formue, mens kvinnens midler går i det felles forbrukssluket. Her er det adskillig enklere og bedre regulert med ekteskap og felleseie, forklarer han.

LES OGSÅ: Tjener samboeren mer enn deg?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer