Sex

- Eldre kvinner er mer selvsikre, og tør å leve ut sin seksualitet på en bedre måte

Nei, det er ikke i 20-årene sexlivet er på topp – undersøkelser viser at de fleste av oss har bedre sex når vi blir litt eldre!

SEXLYST: Nei, det er visst ikke i 20-årene vi har best sex ...  Foto: NTB scanpix
SEXLYST: Nei, det er visst ikke i 20-årene vi har best sex ... Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss kan vel være enige i at de første årene vi er seksuelt aktive ikke er de beste. Alt er nytt, og mange er usikre på både seg selv og partneren. Det kan oppstå kleine situasjoner, og øyeblikk hvor man virkelig føler at sexlivet begynner å utvikle seg i riktig retning.

Man skulle kanskje tro at sexlivet var på topp i 20-årene, men forskning viser noe annet. 2600 kvinner deltok i en undersøkelse, hvor de besvarte spørsmål om sexlivet sitt. Kvinnene ble delt inn i tre kategorier (under 23, mellom 23 og 35, og over 36 år).

Undersøkelsen viste at kvinner har sitt livs beste sex når de er 36 år. Det viste seg at kvinnene over 36 år følte seg mest attraktive – åtte av ti sa at de følte seg sexy. Det var også denne gruppen som hadde flere og bedre orgasmer. (Psst: 5 plagg som vitenskapelig bevist gjør deg mer attraktiv!)

– Med alder kommer som regel trygghet også. Mange kjenner kroppen sin bedre, hvordan den reagerer på stimuli, og hva som skal til for å ha det bra. Det kan også være enklere å kommunisere med partner, når man har gjort seg noen tidligere erfaringer, sier sexologisk rådgiver Ulla Aasland.

Hvorfor sexlivet ikke er bedre tidligere i 30-årene, kan ifølge Aasland være på grunn av etableringsfasen.

– I en slik fase kan det være flere stressmomenter som forstyrrer lyst, slik som økonomiske forhold, jobbsituasjon, studier, det å få barn, å være småbarnsforeldre, og så videre. En annen årsak kan være valg av prevensjon – p-piller kan ha bivirkninger som hemmer seksuell lyst.

LES OGSÅ: Mange kvinner klarer ikke oppnå orgasme under samleie

Eldre kvinner tør å leve ut sin seksualitet på en bedre måte

Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, mener at det i stor grad handler om selvtillit.

Eldre kvinner er mer selvsikre, og tør å leve ut sin seksualitet på en bedre måte. Ved 36-åralderen er mange ferdige med perioden hvor de prøver å bli gravide og få barn, de har en fast partner de er trygge på, og da begynner seksualiteten å gå inn i en ny fase i livet, sier hun.

Øvelse gjør mester – også når det gjelder sex. Ettersom årene går, vil man lære mer og bli noen erfaringer rikere. Dette gjelder selvfølgelig også menn, som i stor grad kan være en av grunnene til at kvinners sexliv blir bedre med alderen.

– I 36-årsalderen er mange kvinner i stabile parforhold, hvor man har opparbeidet trygghet, og vet hva man vil ha. Man har ikke den nybegynnerusikkerheten hengende over seg, og kan derfor leve ut seksualiteten sin på en helt annen måte.

Gamnes forklarer at presset om å bli gravid, eller redselen for å bli gravid, kan prege sexlivet til mange kvinner.

– Mange yngre kvinner er ikke i etablerte forhold, og da kan redselen for å bli gravid spille inn. Jeg opplever at mange unge jenter er redde for at prevensjonen skal svikte, noe som kan påvirke sexlivet.

LES OGSÅ: Stadig flere kvinner foretrekker yngre menn

VET HVA MAN VIL HA: - I 36-årsalderen er mange kvinner i stabile parforhold, hvor man har opparbeidet trygghet, og vet hva man vil ha, sier sexolog.  Foto: NTB scanpix
VET HVA MAN VIL HA: - I 36-årsalderen er mange kvinner i stabile parforhold, hvor man har opparbeidet trygghet, og vet hva man vil ha, sier sexolog. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kvinner bør bruke mer tid på å bli kjent med seg selv

Det kan være betryggende å vite at sexlivet kommer til å bli bedre med alderen. Men det betyr ikke at du ikke kan ha bra sex selv om du er ung.

– Jeg tror at mange unge kvinner kan bruke mer tid på å bli kjent med seg selv, og forstå hvordan de fungerer seksuelt. Jeg snakker med overraskende mange kvinner som ikke onanerer eller bruker tid på å bli kjent med sin egen seksualitet, forklarer Gamnes.

Dersom man ikke vet hva man selv liker, og prøver å overlate det til en partner, vil ikke nødvendigvis resultatet bli så bra.

– Hvis man er usikker på seg selv, og i tillegg skal forholde seg til en annen person, kan det skape ekstra usikkerhet.

ONANI: Ifølge ekspertene er det viktig at unge kvinner blir kjent med seg selv. Foto: NTB scanpix
ONANI: Ifølge ekspertene er det viktig at unge kvinner blir kjent med seg selv. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Man må kunne slippe seg løs og fokusere på egen nytelse. 

Fordelen med sex i yngre alder, er lysten. Dette handler om biologi – yngre kvinner styres i større grad av hormoner, som fører til at sexlysten er på topp frem til 25-årsalderen.

– Men seksuell lyst hjelper ikke så mye om man er usikker. Jeg tror at mange ville hatt nytte av å starte tidlig med å bli kjent med seg selv, før man har sex med andre, sier Gamnes.

Aasland forklarer at nøkkelen til et godt sexliv handler om kommunikasjon og trygghet.

– Man må kunne slippe seg løs og fokusere på egen nytelse. Kjenne seg selv og egne behov. Det å ha "ro" i livet og trives der man er, uten mange stressende faktorer rundt, kan være nøkkelen til suksess.

LES OGSÅ: Klager han over at dere ikke har nok sex? Da bør du fortelle ham dette

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer