Ekteskap:

Eldre par gir sine tips til et godt samliv: - Gift deg med en som er morsom, fremfor en som er pen. Vi ender jo alle opp gråhåra og rynkete uansett!

Hvordan får man ekteskapet til å vare livet ut? Dette sier de virkelige ekspertene, nemlig pensjonistene.

EKTESKAP: Vi lover hverandre evig troskap, men hvordan få det til? Vi spurte 20 pensjonister. FOTO: NTB Scanpix
EKTESKAP: Vi lover hverandre evig troskap, men hvordan få det til? Vi spurte 20 pensjonister. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2017 ble det ifølge Statistisk Sentralbyrå inngått 22 111 ekteskap, mens 9 848 par skilte seg og 10 594 par tok ut separasjon. Dette er litt færre giftemål og litt flere skilsmisser enn året før. Så, hva er det egentlig som gjør at så mange av oss velger å avslutte ekteskapet, på tross av løftet vi har gitt hverandre om å leve sammen til døden skiller oss ad?

Ifølge spesialist i klinisk voksenpsykologi Peder Kjøs oppgir de fleste som velger å skille seg at årsaken er utroskap, ulik sexdrift, penger eller husarbeid.

Blant menn skiller de fleste seg i alderen 40-49 år, mens kvinner flest er mellom 35 og 39 år når de skiller seg. De fleste har da vært gift mellom 10 og 14 år. Vi er også generelt eldre når vi gifter oss nå enn det vi var tidligere. Gjennomsnittsalderen for førstegangsgifte lå i 2017 på 30 til 34 år for begge kjønn.

I studier som ser på både alder og lengde på forhold ser man likevel at parene som giftet seg i yngre alder oftere skiller seg enn de som inngår ekteskap når de er litt eldre.

LES OGSÅ: Parterapeutens beste råd for å få et godt forhold

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer