Ekteskap:

Eldre par gir sine tips til et godt samliv: - Gift deg med en som er morsom, fremfor en som er pen. Vi ender jo alle opp gråhåra og rynkete uansett!

Hvordan får man ekteskapet til å vare livet ut? Dette sier de virkelige ekspertene, nemlig pensjonistene.

EKTESKAP: Vi lover hverandre evig troskap, men hvordan få det til? Vi spurte 20 pensjonister. FOTO: NTB Scanpix
EKTESKAP: Vi lover hverandre evig troskap, men hvordan få det til? Vi spurte 20 pensjonister. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2017 ble det ifølge Statistisk Sentralbyrå inngått 22 111 ekteskap, mens 9 848 par skilte seg og 10 594 par tok ut separasjon. Dette er litt færre giftemål og litt flere skilsmisser enn året før. Så, hva er det egentlig som gjør at så mange av oss velger å avslutte ekteskapet, på tross av løftet vi har gitt hverandre om å leve sammen til døden skiller oss ad?

Ifølge spesialist i klinisk voksenpsykologi Peder Kjøs oppgir de fleste som velger å skille seg at årsaken er utroskap, ulik sexdrift, penger eller husarbeid.

Blant menn skiller de fleste seg i alderen 40-49 år, mens kvinner flest er mellom 35 og 39 år når de skiller seg. De fleste har da vært gift mellom 10 og 14 år. Vi er også generelt eldre når vi gifter oss nå enn det vi var tidligere. Gjennomsnittsalderen for førstegangsgifte lå i 2017 på 30 til 34 år for begge kjønn.

I studier som ser på både alder og lengde på forhold ser man likevel at parene som giftet seg i yngre alder oftere skiller seg enn de som inngår ekteskap når de er litt eldre.

LES OGSÅ: Parterapeutens beste råd for å få et godt forhold

BRYLLUP: I 2017 var de fleste som giftet seg mellom 30 og 34 år. FOTO: NTB Scanpix
BRYLLUP: I 2017 var de fleste som giftet seg mellom 30 og 34 år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kjøs har tidligere uttalt til KK at en viktig ingrediens i å få forholdet til å fungere er å prate mye sammen og dele tanker og følelser om alt.

– Og så er det veldig viktig å ha et realistisk forhold til hva et forhold kan gi. Mange har nok svært overdrevne forventninger.

LES OGSÅ: Menn er nøkkelen til om et forhold feiler eller lykkes

Hva sier pensjonistene?

Mange skiller seg, men heldigvis er det mange som holder sammen også! For de over 65 år er det omtrent ingen som velger å skille seg.

Det er vel ingenting som er mer sjarmerende og inspirerende enn eldre par som har holdt sammen i tykt og tynt? De får oss til å holde fast ved håpet om at det faktisk går an å ha det bra sammen livet ut. Så hva sier de virkelige ekspertene, de som faktisk har fått til det så mange av oss dessverre ikke klarer? Vi har spurt 20 pensjonister om deres beste tips til et langt og lykkelig ekteskap, og dette er hva de svarte:

LES OGSÅ: Parterapeutens beste råd for å få et godt forhold

Sølvi (77) og Lars (77):

– Det viktigste er å kunne være stille sammen og å ha et avbalansert forhold. Vi krangler aldri! Man må også ha god økonomisk sans, for penger er noe mange krangler om. Det er viktig med orden.

Jorunn (83):

– Det er to ting som er viktige; åpenhet og det å ta vare på kjærligheten, for eksempel ved å ta på hverandre.

Oddmund (81):

– Nøkkelen er god helse, noe jeg får fordi kona mi er så flink til å lage mat! Også er det viktig med gode naboer og familie rundt seg.

Arne (83) og Kjellaug (76):

– Det er vanskelig å svare på. Etter så mange år blir man vel bare avhengige av hverandre.

LES OGSÅ: Mange kvinner lever med angst for å bli forlatt

EVIG KJÆRIGHET: Gifteringen er symbolet på evighet, da den hverken har en begynnelse eller ende. FOTO: NTB Scanpix
EVIG KJÆRIGHET: Gifteringen er symbolet på evighet, da den hverken har en begynnelse eller ende. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vigdis (86):

– Hvordan man får ekteskapet til å vare? Ved å lære seg å holde munn!

Astrid (78):

– Jeg tror det viktigste er å være tålmodige med hverandre, og at man er flinke til å tilgi. Man må også stole på at det man har er bra, og ikke se seg om etter noe bedre hele tiden.

Magne (79):

– Det er veldig viktig at man ikke stopper å gi hverandre komplimenter og vise at man er glad i hverandre. Jeg kjøper stadig blomster til kona mi, og hun lager god middag til meg hver dag.

Solveig (90):

– Hvis man gifter seg med en som er morsom fremfor en som er pen, så tror jeg man skal klare seg bra. Vi ender jo alle opp gråhåra og rynkete uansett!

LES OGSÅ: Snakk mindre, elsk mer

Jan-Olav (74):

– Det viktigste er familien! Å ha barn sammen er det sterkeste båndet man kan få.

Janne (73):

– Jeg tror det er viktig at man er forberedt på at forelskelsen vil gå over, og at det vil være kjærligheten og omsorgen man har for hverandre som blir det viktigste til slutt.

Tove (76):

– Det beste tipset jeg har er å gifte seg med sin beste venn. Jeg og mannen min var gift i 53 år. Å gifte meg med ham var det beste jeg noen sinne har gjort.

LES OGSÅ: Dette gjør lykkelige par - hver eneste dag

Jarle (75):

– Man må sette pris på hverdagen og ikke alltid planlegge så mye. Da går årene plutselig veldig fort.

Petra (82):

– Det er viktig at man tar vare på seg selv og holder seg i form, både for seg selv og hverandre.

Ronja (76) og Olav (78):

– Det viktigste er å være blide og smile mye. Man må respektere hverandre og snakke til hverandre som man ville snakket til en venn.

Randi (74) og Nils (75):

– Man må passe på at hverdagen ikke blir for ensformig. Begge burde ha sine egne hobbyer, men man burde også gjøre ting sammen, som for eksempel å gå på teater, spise middag med vennepar og reise til utlandet.

Jan Tore (81):

– Hvis kona di er flink på kjøkkenet kan du leve både lenge og lykkelig!

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer