Utroskap

En gang utro, alltid utro. Eller?

For hver gang du lyver til partneren får du litt mindre skyldfølelse, viser studie.

UTRO: Har du først kommet unna med det én gang, da er det lettere å gjøre det igjen. Foto: Kaspars Grinvalds / Shutterstock / NTB scanpix
UTRO: Har du først kommet unna med det én gang, da er det lettere å gjøre det igjen. Foto: Kaspars Grinvalds / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle hørt uttrykket. Ja, kanskje har du selv fått det slengt i fleisen av en venninne som bare ønsker deg vel; «En gang utro, alltid utro – det er bare å kvitte seg med ham først som sist».

Vel, er det egentlig så enkelt? Alle kan jo tross alt gjøre feil. Kanskje har du til og med selv noen svin på skogen. (Kvinner er nemlig minst like ille som menn).

LES OGSÅ: Utroskap:- Jeg tror det kan pirre et spennings-gen hos mange, spesielt hos kvinner

Det er jo ikke slik at et sidesprang dømmer deg til å leve i evig utroskap, men det kan likevel øke risikoen for at det skjer flere ganger.

En studie utført av forskere ved University College London, viste nemlig at de som har bedratt sin partner én gang har større sannsynlighet for å bedra igjen. Dette fordi hjernen vår blir vant til å fortelle løgner, og for hver gang du lyver avtar derfor mengden av skyldfølelse.

Skyldfølelsen forsvinner litt og litt

– Når man har vært utro opplever de fleste at de har tatt et stort steg over de grensene de selv har satt seg. For de aller fleste av oss går jo inn i et forhold med et ønske om å være trofast, sier Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, til KK.no.

De fleste klarer jo også å holde seg innenfor grensene mesteparten av tiden, noen også hele livet, men slik er det ikke alltid. 

LES OGSÅ: De merkeligste stedene folk er utro

KAN HA MANGE ÅRSAKER: Selv om du har vært utro i ett forhold, betyr det ikke at du kommer til å være det i det neste. Foto:  nd3000 / Shutterstock / NTB scanpix
KAN HA MANGE ÅRSAKER: Selv om du har vært utro i ett forhold, betyr det ikke at du kommer til å være det i det neste. Foto: nd3000 / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

– Selv om du har vært utro kan du fortsatt ha samme oppfattelsen om at dette er feil, og noen kan bestemme seg for at dette skal jeg aldri mer gjøre. Men hvis man havner i en slik situasjon igjen er det nok lettere å gjøre samme feil på nytt, fordi stien allerede er tråkket opp, forklarer hun.

– Slik er det med alt her i livet som er litt forbudt eller skummelt, og kanskje er det lettere å gjøre det igjen fordi man har kommet unna med det uten å bli tatt. Og med tiden kan derfor skyldfølelsen og samvittigheten forsvinne litt og litt, legger hun til.

Gamnes påpeker at det likevel ikke er noen automatikk i utroskap. Hvis det er en årsak til at du var utro i det ene forholdet, så er det ikke sikkert at du vil gjøre det samme i et nytt forhold. 

– La oss si du er i et forhold der dere ikke har sex lenger, som jo kan være et symptom på at noe er galt i forholdet. Så er du kanskje utro, men det er ikke dermed sagt at du er utro i neste forhold. Da er kanskje ikke den årsaken tilstede, forklarer hun.

LES OGSÅ: Derfor ender tilfeldig sex på fylla sjeldent bra

SEXOLOG: Ulla Aasland er sexologisk rådgvier med privatpraksis i Porsgrunn. Foto: Privat
SEXOLOG: Ulla Aasland er sexologisk rådgvier med privatpraksis i Porsgrunn. Foto: Privat Vis mer

Utroskap er ikke et personlighetstrekk 

Ulla Aasland, som er sexologisk rådgiver med privatpraksis i Porsgrunn, mener at kommunikasjonen mellom paret, både verbal og non-verbal, er avgjørende for om man velger utroskap som en løsning.

Og det kan være mange ulike årsaker til at man er utro. 

– Valget om å være utro fordi man føler at man ikke blir sett eller ivaretatt på måten man har behov for og ønsker, er tilbakemeldinger jeg kjenner til.

- Manglende berøring, anerkjennelse og respekt i forholdet er grunner for valg av å være utro. Føler man seg ikke ivaretatt kan man bli tiltrukket og forelsket i andre, sier hun til KK.no. 

Det betyr derimot ikke at man alltid vil være utro bare fordi man har vært det før. Utroskap er ikke nødvendigvis et karaktertrekk, men en situasjonsbetinget handling. 

– Jeg har fått tilbakemeldinger fra mennesker som har opplevd å være utro i ett forhold, men ikke i et annet forhold, nettopp fordi der har de fått dekt sine behov, forteller Aasland. 

Så er det også visse andre faktorer som kan øke risikoen – som for eksempel ruspåvirkning, eller at man rett og slett blir lagt an på.

– Tilgjengelighet og alkohol kan også være medvirkende faktorer for at man tar valget om å være utro, hvis man først ikke er fornøyd i forholdet man er i, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer