Barn

Er dere klare for å få barn?

Noen ting bør dere ha på plass først.

KLAR FOR Å FÅ BARN: Det er viktig at motivasjonen er den riktige om du har lyst til å bli gravid. 
 Foto: Shutterstock / otnaydur
KLAR FOR Å FÅ BARN: Det er viktig at motivasjonen er den riktige om du har lyst til å bli gravid. Foto: Shutterstock / otnaydur Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Par kan ha ulikt utgangspunkt, men det som kan være smart er å tenke over hva som er den virkelige grunnen til man ønsker å stifte familie, sier Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut og daglig leder ved Åpen Dialog i Sandnes: - Kjeder du deg og har en romantisk idé om at et barn vil gjøre tilværelsen mer perfekt, eller skjønner dere at å få barn også er mye arbeid? 

Motivasjonen bør alltid være et oppriktig ønske om å stifte familie på godt og vondt. Søyland råder også til å la den biologiske klokken tikke litt som den vil, og ikke la deg påvirke av folk og forventninger rundt deg. 

- Definitivt, men det er dessverre lettere sagt enn gjort. Det er viktig å ha et meningsfylt liv slik at du ikke stresser ekstra fordi du føler du er den «eneste» i vennegjengen som ikke er «skikkelig etablert med mann og barn», mener Søyland. 

- Dessuten kan det å få barn være en tøff styrkeprøve for kjærligheten, så nyt heller det du har – og ta skrittet videre til barn og familiepakken når det føles rett for deg – ikke fordi andre lurer på om det ikke snart «skjer noe».

LES OGSÅ: Kan være høygravid uten å merke det 

Ikke prøv å «redde forholdet» med barn

Ifølge Andreas Løes Narum, som er parterapeut og psykolog og blant annet driver nettsiden parweb.no, er ønsket om å få barn veldig tydelig for de fleste, men samtidig er det de som ønsker seg barn av feil grunner. 

- Jeg kommer borte i par som lurer på om det de trenger er et barn - at det hjelper. Men det er så mye ekstra jobb, og ser dere at dere ikke klarer ting uten barn, eller med de man allerede har, så vil det ikke gå noe bedre om man får ett til. 

Han har et råd, spesielt til par som ikke har vært sammen kjempelenge når de bestemmer seg for at de er klare for familieforøkelse;

- Det er lurt å se for seg én arbeidsuke, og én ferieuke, og gå igjennom den sammen. Hvordan løser dere ting, hvem gjør hva? Hvordan vil dette gå i praksis? Om denne diskusjonen ender i blodig krangling hver gang kan det være et tegn på at dere tenker for forskjellig rundt dette. 

Barn uten mann?

I dag er det også en del single kvinner som ønsker seg barn uten at de har funnet personen de vil ha dem med. Om du planlegger å bli alenemor er det noen praktiske ting som kan bli ekstra vanskelig. 

- Det er viktig å vite at du har god nok økonomi, at du har et støtteapparat, og at du kan få hjelp, også med tanke på jobben, og at ikke hele hverdagen stopper opp. Man må planlegge når man skal ha barn. Har du ressurser både tidsmessig og pengemessig? 

Han advarer mot å få et barn, fordi du føler «noe må skje» - at du kjenner at noe mangler i livet samtidig som du er i den alderen der det er vanlig å få sitt første barn. 

- Det er viktig at dette ikke gjøres som en slags terapi for deg selv. I et barn-forelder-forhold er det forelderen som skal ha omsorgsansvaret, ikke omvendt.

LES OGSÅ: Gravid? Dette bør du spise

Ta en ordentlig vurdering av forholdet

Kjenner du kanskje at du er klar, men er usikker på om du egentlig har funnet mannen du har lyst til å ha barn med, er det også flere ting du kan se etter. 

- Det som er viktig å tenke på er om du ser for deg en fremtid med din kjæreste; at dere etablerer dere sammen med for eksempel med hus og barn. Det kan være et tegn på at du har et langsiktig perspektiv på relasjonen, sier Søyland.

ORDNE OPP I FORHOLDET FØRST: Det kan være lurt å ta en liten vårrengjøring i forholdet først, så svakheter mellom dere er ordnet opp i før dere får barn.  Foto: Scanpix
ORDNE OPP I FORHOLDET FØRST: Det kan være lurt å ta en liten vårrengjøring i forholdet først, så svakheter mellom dere er ordnet opp i før dere får barn. Foto: Scanpix Vis mer

Ta en skikkelig - og så objektiv du klarer - vurdering av parforholdet; Hvor godt passer dere sammen? Om kommunikasjonen skurrer litt, og dere har en del ulike interesser og verdier, er det viktig å huske på at det er lite sannsynlig at relasjonen vil bli noe bedre om dere får barn. 

Har du funnet mannen du vil ha barn med, og ser at livet ditt også ellers er på stell, råder Søyland til å ta tak i forholdet og jobbe med det som ikke er så bra før en eventuell familieforøkelse. Etter et år som «skadefrie» har dere et mer stabilt utgangspunkt for å stifte familie sammen.

LES OGSÅ: Gladnyhet: Vi blir lykkeligere med årene

Normalt å synes det er skummelt

Kanskje er du også på et sted der du mener alt er perfekt, men er usikker på om han egentlig er like klar som deg. Det finnes nok ingen fasit på hvordan du skal kunne lese dette på ham, men noen kvaliteter ved ham kan fortelle deg om han er en som sannsynligvis vil takle farsrollen godt. 

- Kvaliteter som tålmodighet, god kommunikasjon, omsorg for andre og evne til å sette andre først er sikre gode tegn, mener Søyland. 

Samtidig er det viktig å huske på at ingen er gode foreldre før man har blitt det. En god far er ikke noe han er, men noe han blir. Mange kan være livredde bare for tanken av å skulle ta seg av et lite menneske, og det er en kjent sak at snakk om barn kan gi både kvinner og menn angstreaksjoner. Det betyr likevel ikke at han ikke ville blitt en god far. 

- Det er altså en prosess – og for noen av verdens beste pappaer starter prosessen med at de ikke vil ha barn, påpeker Søyland. 

LES OGSÅ: Våre mødre, bestemødre og vi - hvorfor oppdrar vi barn så forskjellig? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer