Sex på første date:

Er det bare en myte at man bør vente med sex?

Frykt for at den du dater skal miste interessen bør ikke være det som er avgjørende for ditt valg.

SEX PÅ FØRSTE DATE: Kommer han til å miste interessen for meg hvis jeg ligger med ham i kveld? Ikke nødvendigvis. FOTO: NTB Scanpix
SEX PÅ FØRSTE DATE: Kommer han til å miste interessen for meg hvis jeg ligger med ham i kveld? Ikke nødvendigvis. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Hæ? Hadde du sex med ham på første date? Nå har han fått det han ville ha, og han har sikkert mistet interessen for deg». Du har garanter hørt dette før. Eller kanskje har du til og med sagt det selv.

Til tider kan datinglivet virke som et endeløst taktisk spill, der du stadig må vurdere og analysere ditt neste trekk. Vel, kanskje er det overdrevent, men dette er i hvert fall en evig diskusjon i venninnegjenger, og man kan liksom aldri se ut til å bli helt enig om hva som er best.

Noen mener man bør la sexen vente og heller bygge opp den seksuelle spenningen, andre mener det er best å finne ut tidlig om man funker sammen seksuelt. Så hva skal vi gjøre da? Og er det egentlig så viktig?

LES OGSÅ: Denne dårlige datingtrenden er langt vanligere enn du tror

Du setter selv grensene

– Kvinner sier vel ofte at man ikke bør ha sex på første date fordi man kan bli sett på som løssluppen – en kvinne som menn ikke vil satse på. Men så har du en litt mindre gruppe som tenker at sex betyr såpass mye at de vil finne ut tidlig at dette funker. Blant menn har det jo vært mer akseptert å ville finne ut av det tidlig, sier Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning, til KK.

Hun har ikke hørt om noen studier som viser at det ene er bedre enn det andre, men tror dette er mer et spørsmål om hvorvidt du skal la samfunnsnormer avgjøre dine handlinger.

SPENNING: Om dere har sex eller ikke på første date, trenger ikke ha noe å si for om dere bevarer interessen for hverandre. Foto: Scanpix.
SPENNING: Om dere har sex eller ikke på første date, trenger ikke ha noe å si for om dere bevarer interessen for hverandre. Foto: Scanpix. Vis mer

Heller ikke Bente Müller, som er sexologisk rådgiver hos Samlivshjelp.no, tror det finnes noe kategorisk svar på denne problemstillingen. Det er individuelt hvor man setter sine grenser.

– For noen kan det være riktig å avvente litt, for andre er mest naturlig å ha sex allerede etter første møte. Jeg tenker at her må hver enkelt kjenne på hva som er riktig for en selv, sier hun til KK.

– Man trenger ikke å hoppe til køys på første date for å finne ut om man passer sammen seksuelt, samtidig gir det ingen garanti for at forholdet varer om man holder tilbake for å bygge opp spenningen, legger hun til.

LES OGSÅ: Hvor lenge bør man egentlig date før man blir sammen?

Sex blir ofte bedre når man har blitt bedre kjent

Det er selvsagt noen menn som kan miste interessen hvis de har hatt sex på første date, men så er det også menn som ikke gjør det. Så spørs det jo hva han du dater føler og tenker om dette. I tillegg er det jo også sånn at sex med noen du nettopp har møtt ikke alltid er så sykt vidunderlig.

– Noen kan oppleve at sex første gang med et menneske er fantastisk og drevet av spenning, men det kan også oppleves uvant og ukjent, og at man blir litt nervøs – da blir kanskje ikke sexen så fantastisk. Om man opplever dette på en første date så kan man ende med å gi opp et forhold som kunne hatt potensiale hvis man ble mer kjent, forklarer Gamnes.

Har man hatt litt tid til å bli mer kjent så har man også mer å spille på. For det er tross alt mye mer enn bare sexen som skal skape grunnlaget for et langvarig forhold.

– For eksempel om humoren deres passer og hvilket syn man har på livet. Har man disse tingene felles, i tillegg til god sex, da er forholdet mer liv laga, sier hun.

SKAL, SKAL IKKE: Det viktigste er ikke hva samfunnet vil synes om deg, men hva du selv føler er riktig. Foto: Scanpix.
SKAL, SKAL IKKE: Det viktigste er ikke hva samfunnet vil synes om deg, men hva du selv føler er riktig. Foto: Scanpix. Vis mer

Hvis den du dater mister interessen eller ikke bør uansett ikke være det som er avgjørende for ditt valg. Det viktigste er jo om det er riktig for deg.

– Den eneste man kan være ordentlig tro mot er seg selv, så man må ivareta sine egne intensjoner. Hvis man dater kun for sexen sin skyld så er det kanskje ikke noe poeng med å vente. Men hvis den ene part er ute etter et langvarig forhold i stedet så må man ta hensyn til det også, forteller Gamnes.

LES OGSÅ: Tinder - Klokken 03.36: «Pule?»

Ikke la deg presse til noe du ikke ønsker – tør å si nei!

Gamnes minner også om at du ikke skal gjøre noe du føler deg ukomfortabel med. Hvis du ikke føler for å ha sex så må du ikke være redd for å si nei.

– Hvis det er en person man treffer via Tinder eller tilsvarende plattformer der sex nesten ligger litt i kortene, men man selv ikke ønsker å ha sex så tidlig, så bør man si ifra om at man vil vente litt. Dersom vedkommende ikke respekterer det så er han vel ikke noen du vil date uansett, sier hun.

Müller påpeker også at hvis du har sex på første date med en person, så er det ikke slik at du MÅ gjøre det med alle andre. Hva som føles riktig på én date gir ikke nødvendigvis fasiten til neste date, og vi må selv velge det som føles riktig for oss.

– Det er mange faktorer som spiller inn, som samspill, kommunikasjon, tenning, spenning, erotikk, opplevelsen av å bli begjæret og å oppleve å begjære. Kvinner som er trygge på seg selv, komfortabel med sin egen seksualitet og opplever at de selv bestemmer om de vil ha sex, angrer mindre etter tilfeldig sex. Dette viser at det er viktig at kvinner tar selvstendige valg for egen seksuell aktivitet, egen seksuell utvikling og kunnskap om seksualitet, forteller Müller.

LES OGSÅ: Hva er egentlig den perfekte match?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer