Samlivsterapeut

Er det flaut å ha vært gift lenge?

Dette spørsmålet dukker stadig oftere opp hos samlivsterapeuten.

SAMMEN PÅ LIVSTID: Noen finner seg ny partner fordi den gamle oppleves som kjedelig. Det kan være mer å hente på å piffe opp det forholdet man har, lyder rådet fra samlivspartneren. Foto: NTB-Scanpix/Shutterstock/tmcphotos
SAMMEN PÅ LIVSTID: Noen finner seg ny partner fordi den gamle oppleves som kjedelig. Det kan være mer å hente på å piffe opp det forholdet man har, lyder rådet fra samlivspartneren. Foto: NTB-Scanpix/Shutterstock/tmcphotos Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Liv» tok kontakt med samlivsterapeut Solveig Vennesland fordi hun opplevde det som «flaut» å ha vært gift med den samme i 25 år.

- Jeg møter stadig denne oppfatningen i terapirommet: Når man går på tomgang eller har det kjedelig i samlivet, brukes det som en grunn for å søke seg en ny partner. Når noe kjennes flaut, sies det ikke rett ut, men det kommer fram i måten å snakke om parforholdet sitt på, sier Vennesland. 

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Impulser utenfra

Liv og Hans traff hverandre som helt unge, giftet seg og fikk barn, og forteller om et godt liv. Nå tar Liv videreutdannelse i voksen alder. Der ute har Liv møtt studie­venner og andre som kommenterer og stusser over hennes langvarige ekteskap. Hun føler det nesten flaut, og etter hvert som et problem, at hun ikke har erfaringer med andre menn. Hun kan ikke referere til utroskap verken for seg eller Hans. I en periode har hun begynt å gå mer ut med skilte venninner. Det er ulikt Liv å gå på byen hver uke, men Hans godtar det. 

Liv lar seg rive med av det moderne samfunnets enorme fokus på endringer og nye muligheter for både kvinners og menns seksualitet og parforhold. Det hjelper henne ikke at Hans ikke mener det samme. Han er trygg og stabil som vanlig. Liv trenger andre impulser utenfra og spør samlivsterapeuten rett ut om hun burde prøve andre seksuelle partnere – for å få erfaring.

Samlivsterapeut Solveig Vennesland Foto: Privat
Samlivsterapeut Solveig Vennesland Foto: Privat Vis mer

- Selvsagt svarer jeg nei, og særlig fordi hun ikke har noen ønsker om å skille seg fra sin ektefelle. Det hjelper Liv å høre at det ikke er galt eller farlig å være gift eller samboer i mange år med en og samme person. 

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg

Heier på samlivet

Vennesland påpeker at individualismen preger vårt moderne samfunn. Avhengighet får lett et ufortjent dårlig rykte og settes ofte opp mot frihet. En umoden avhengighet er verken sunn eller vekstfremmende. 

- Pass deg så ikke partneren må hjelpe deg med alle problemer og utfordringer, fordi du ikke klarer å ta ansvaret selv. Det skaper usikre mennesker. I lengden tåler ikke et samliv at den ene bare skal lene seg på den andre. Vi må spille på lag med hverandre. Jeg tror en sunn avhengighet må mer inn igjen i moderne parforhold. Det er ikke mindreverdig å søke varig fellesskap med andre, og føle seg avhengig av dette, sier samlivsterapeuten.

Hun heier på godt voksne og eldre samlivspartnere – de som har holdt ut i alle år med sin kjære.

- Det betyr jo ikke at de bare har levd på solsiden. De har nok hatt like mange utfordringer som andre. Men de har klart å finne løsninger til å leve med for begge to. De snakker om respekt for hverandre, og at de velger hvilke kamper de trenger å ta, påpeker Vennesland.

For Liv og Hans er de viktigste behovene dekket: respekt og tillit, vennskap, nærhet og god kontakt. Trofasthet avler trygghet. Fornyelsesbasillen biter ikke lenger på Liv. Hun er fortsatt gift med Hans.

LES OGSÅ: Tar du knekken på ekteskapet ditt?

3 gode samlivsråd

  • Ikke ta samlivspartneren din som en selvfølge.
  • Skaff deg interesser og venner utenfor parlivet hjemme.
  • God kjærlighet er fersk­vare! Forny deg av og til, så du har noe å fortelle partneren.

Denne artikkelen har også stått på trykk i Allers nr. 14/2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer