Forlovelsesring:

Er det innafor å bytte forlovelsesringen?

- Det er en ring man skal leve med i mange år, kanskje resten av livet, så den bør jo være både praktisk og fin til den som skal bruke den, sier ekspert.

FORLOVELSESRING: Er du ikke fornøyd med ringen kjæresten har valgt? Da bør du si fra - her får du ekspertens beste råd. FOTO: NTB
FORLOVELSESRING: Er du ikke fornøyd med ringen kjæresten har valgt? Da bør du si fra - her får du ekspertens beste råd. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Du har nylig sagt «ja» til kjæresten, og forhåpentligvis er magen full av sommerfugler for det forestående bryllupet. Kanskje er planleggingen allerede i gang?

Men så er det bare ett problem... Du liker ikke ringen kjæresten har valgt, og du er usikker på om dette er noe du bør si fra om eller ikke.

Det er jo tross alt en ring du skal ha for (forhåpentligvis) resten av livet, så det må jo være innafor å fortelle at du ønsker å bytte den, eller?

Eller kanskje du som leser denne artikkelen mistenker at et frieri er rett rundt hjørnet, men er redd for at kjæresten ikke har peiling på hva slags smykker du liker?

Her får du ekspertenes beste råd!

Slik sier du fra

- Om forlovelse ligger i kortene, kan man jo hinte litt frempå hva man liker når man går på kjøpesenter og stikker innom en smykkeforhandler. Gi noen små drypp om preferanser.

Det sier parterapeut og sexolog Tone Haldorsen til KK.

Hvis «skaden» allerede har skjedd, tenker hun at det er innafor å ikke like forlovelsesringen, men at det kommer an på hvordan du reagerer på det.

PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat
PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat Vis mer

- Hvis man ikke er fornøyd med ringen, kan man i det hele tatt si det til en stakkar som har brukt tid og penger på å velge ut en ring han eller hun synes er skikkelig fin?

- Ja, det bør man si, men det kommer jo an på hvordan budskapet blir levert. Om det sies med omtanke og kjærlighet, vil det jo være en fordel for begge at ringen byttes til en som man liker å gå med, sier hun, og fortsetter:

- Det er en ring man skal leve med i mange år, kanskje resten av livet, så den bør jo være både praktisk og fin til den som skal bruke den.

Slik ordlegger du deg

Haldorsen foreslår at du forklarer hvorfor du ønsker å bytte ringen, og at dere gjør det til en fin kjæresteaktivitet å velge ut en ny en.

- Det er viktig å legge til at det ikke er en personlig handling mot den som har gitt ringen, men at det er grunner for at man heller vil ha en annen.

Haldorsen tenker at den som skal fri også har et ansvar for å på forhånd undersøke hva partneren faktisk ønsker, og så prøve å heller kjøpe en ring man vet er ønskelig, fremfor å gjette vilt og ende opp med en ring partneren ikke liker.

VELG RING SAMMEN: Gjør det til en kjæresteaktivitet! Dra til en gullsmed og velg ut en ny ring sammen. FOTO: NTB
VELG RING SAMMEN: Gjør det til en kjæresteaktivitet! Dra til en gullsmed og velg ut en ny ring sammen. FOTO: NTB Vis mer

For de som ikke har blitt fridd til ennå, men mistenker at kjæresten kan komme til å bomme på valg av ring, har Haldorsen følgende tips:

- Fortell om hvilke smykker og ringer du liker. Små drypp og små samtaler om design, materiale og lignende når man går på kjøpesenter og går forbi en smykkeforretning, for eksempel. Pek på spesifikke ringer du ønsker deg, så partneren har noe spesifikt å gå etter.

- Gutta vet ofte godt hva de skal ha

Vi hører også med de som selger forlovelsesringer på daglig basis. Hva er deres erfaringer - er mannfolka generelt gode på å treffe blink når de skal fri til kjæresten?

Nina Wassum er produktsjef for Mestergull, og hun forteller at det er sjeldent de får tilbake forlovelsesringer.

- Som regel er gutta godt orientert og vet godt hva de skal ha - og det faller som regel i god smak hos damene. Vi har et stort utvalg med frierringer og de fleste finner det de søker i våre kolleksjoner – og finner de det ikke tilbyr vi også spesialdesign. Vi opplever ofte at kvinnene da er involvert i designprossesen, sier hun til KK.

- Paret har ofte pratet på forhånd - jenter er ofte veldig bevisste og flinke til å være tydelige i sine behov når de skjønner hvor forholdet begynner å bære veien. De har gitt ham både bilder, inspirasjon og ringstørrelser, som han kan ta med seg, sier Wassum, og fortsetter:

- Skulle han bomme er det bytterett, så lenge det ikke er spesialvarer. I de få tilfellene er vi behjelpelige sammen med henne til å finne en annen ring.

I noen tilfeller kommer mannen inn uten noe særlig å gå på, og da får de hjelp fra de erfarne selgerne bak disken.

- Da spør vi om hvilke type jente det er. Hvordan liker hun å kle seg, hvilke smykker har hun fra før, hvordan lever hun, liker hun å pynte seg eller er hun en praktisk hestejente - alle disse avsjekkene. Og som regel finner vi sammen fram til den rette ringen, sier Wassum, og legger til at mange kvinner liker klassiske design på forlovelsesringer, som vi tross alt skal ha på resten av livet.

- De som kjøper gjør mye mer undersøkelser i dag enn for 10 år siden

Gemmolog og designer hos David-Andersen, Hallvar S. Sagøy, jobber tett med kunder - spesielt når det gjelder forlovelsesringer.

Også han kan fortelle at det ikke er så ofte at kunder bytter forlovelsesringen de har fått, men det skjer noen ganger.

RIKTIG VALG AV RING: - Jeg føler de som skal kjøpe ofte gjør mye mer undersøkelser nå i dag enn hva de gjorde for 10 år siden, sier gemmolog og designer Hallvar S. Sagøy. FOTO: NTB
RIKTIG VALG AV RING: - Jeg føler de som skal kjøpe ofte gjør mye mer undersøkelser nå i dag enn hva de gjorde for 10 år siden, sier gemmolog og designer Hallvar S. Sagøy. FOTO: NTB Vis mer

Det er vanlig at kundene bytter størrelsen på ringen, men ikke modellen. Bytte av selve modellen opplever de ikke så ofte - det som oftest skjer at størrelsen på diamanten byttes, forklarer Sagøy.

- Det spørs hvor dyktig man har vært med å gi hint til han som skal kjøpe. Jeg føler de som skal kjøpe ofte gjør mye mer undersøkelser nå i dag enn hva de gjorde for 10 år siden.

Sagøys erfaring er derfor at menn som oftest treffer blink, men noen ganger trenger de noen ekstra gode råd fra de i butikken.

- De fleste blir meget fornøyd med den ringen de får. Det er tanken og opplevelsen som ofte teller mest, føler jeg. Og de som er ekstra kresne vet jeg ofte har gitt såpass mange hint at de får den ringen de ønsker seg.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer