Forlovelsesring:

Er det lov å bytte forlovelsesringen?

Hva gjør du hvis kjæresten frir - med helt feil ring?

FORLOVELSESRING: Er du misfornøyd med ringen partneren din har valgt? I denne saken har vi spurt en ekspert om det er lov å bytte forlovelsesringen. FOTO: NTB Scanpix
FORLOVELSESRING: Er du misfornøyd med ringen partneren din har valgt? I denne saken har vi spurt en ekspert om det er lov å bytte forlovelsesringen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du føler deg som verdens lykkeligste kvinne - kjæresten din har nettopp gått ned på kne og stilt deg det store spørsmålet; vil du gifte deg med meg?

Og du har selvsagt svart «ja»!

Det er bare et problem - du er skikkelig misfornøyd med forlovelsesringen, og tør ikke fortelle at du har lyst til å bytte den.

Høres dette kjent ut?

Ingen grunn til å fortvile - det er nemlig flere andre som er i samme «båt» som deg, forteller Mariann Marthinussen, som er terapeut, coach og kursholder i Psykosyntese og selvutvikling, samt eier og daglig leder av Lev ditt liv.

- Det er nok en god del kvinner der ute som er misfornøyde med forlovelsesringen, men som ikke tør å fortelle det til partneren sin i frykt for å såre vedkommende.

- Hva kan et slikt bomkjøp skyldes?

- Det kan skyldes flere ting - at man ikke har snakket sammen om hva slags ring man ønsker, at man har forskjellig smak, at partneren ikke har turt å spørre i frykt for å ødelegge overraskelsen eller at han ikke forstår hvor viktig ringen faktisk er, sier hun.

LES OGSÅ: Er det ok å si «nei» til frieriet?

TØR IKKE FORTELLE DET: Eksperten tror det er mange kvinner som ikke er fornøyde med ringen sin, men som ikke tør å fortelle det til partneren.  Foto: clownbusiness - Fotolia
TØR IKKE FORTELLE DET: Eksperten tror det er mange kvinner som ikke er fornøyde med ringen sin, men som ikke tør å fortelle det til partneren. Foto: clownbusiness - Fotolia Vis mer

Lov å fortelle sannheten

Videre forteller eksperten at det er lov å fortelle partneren din at du vil bytte ringen dersom det er helt krise.

- Personlig synes jeg dette er innafor, da dette er en ring du skal ha på deg hver eneste dag, kanskje resten av livet. Da sier det seg selv at du må trives med den.

Men før du forteller det anbefaler Marthinussen deg å tenke deg nøye om, og stille deg selv følgende spørsmål:

- Spør deg selv om hvorfor du ikke liker ringen – er det fordi den ikke er slik du tenkte deg? Kan det være at du kan lære deg å like den fordi din kjære har valgt den ut til deg?

- Hvis svaret er nei, og det er slik at du fortsatt føler at du ikke kan gå med den fordi den er feil for deg, bør du si det som det er.

LES OGSÅ: Slik forteller du at gaven ikke falt i smak

TENK DEG GODT OM: Før du forteller partneren din at du ønsker å bytte ringen anbefaler eksperten deg å spørre deg selv om dette er en ring du kan lære deg å like eller ikke.  Foto: kei u - Fotolia
TENK DEG GODT OM: Før du forteller partneren din at du ønsker å bytte ringen anbefaler eksperten deg å spørre deg selv om dette er en ring du kan lære deg å like eller ikke. Foto: kei u - Fotolia Vis mer

Hopp rett i det

Men hvordan kan du fortelle han det på en ordentlig måte uten å såre følelsene hans?

- At vedkommende kan bli lei seg, oppgitt eller sur må du rett og slett bare forberede deg på. Det kan være en god idé å øve litt på samtalen for deg selv foran speilet eller i et brev du har skrevet for å klarne tankene rundt det. Brevet er kun til din sortering – det er nok best å gjøre slik ansikt til ansikt.

- Når dere står der kan du spørre litt rundt hva partneren din tenkte da han valgte ringen – har han sett noe i ringen som du ikke ser eller som minner om deg? Du må finne ut om det ligger følelser knyttet til valget.

Deretter anbefaler eksperten deg å bare hoppe i det og spørre han om ringen kan byttes, da den ikke var helt din smak.

- Men fortell at du setter utrolig pris på at din partner tok seg tid til å reflektere og tenke gjennom ringen før han kjøpte den – du må gi ros for innsatsen.

LES OGSÅ: - Mange gifter seg med en tilfeldig mann de møtte på en bar i fylla

KAN VÆRE SÅRENDE: Når du skal fortelle det til han må du ha i bakhodet at sjansen for at han blir såret og lei seg er stor.  Foto: (c) Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
KAN VÆRE SÅRENDE: Når du skal fortelle det til han må du ha i bakhodet at sjansen for at han blir såret og lei seg er stor. Foto: (c) Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer

Best å være føre var

Dersom du ikke er forlovet, men har et ønske om å bli det i fremtiden, anbefaler Marthinussen deg å gi partneren din små hint om hva slags ring du kunne tenke deg.

- Hvis du har en preferanse på ring og type, er det absolutt lov å hinte dette frem til partneren din.

- Når du skal inngå et ekteskap og mulig livsvarig forhold, vil det kommer verre ting å diskutere og ta opp underveis enn akkurat ringen, så det er god trening å være ærlig, åpen og ekte i all kommunikasjon, sier hun.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Ikke så mange bomkjøp

Finn Martinsen, som er daglig leder hos David Andersen i Karl Johans gate, forteller at det svært sjelden kommer kvinner eller menn innom som ønsker å bytte forlovelsesringen.

- Det er sjelden vi opplever misfornøyde kommende bruder, og det tror jeg skyldes at damene har blitt veldig bevisste på hva de vil ha og er ikke redde for å forteller partnerne sine hva de ønsker seg.

- Det kommer ofte innom menn som ikke er i tvil om hva de skal kjøpe, for ønskelisten til partneren deres er klart definert med artikkelnummer og størrelse.

- Får mennene god hjelp i butikken hvis partneren deres ikke har fortalt dem hva de ønsker seg?

- Vi synes det å hjelpe kunder som skal kjøpe forlovelsesringer er viktig, og bruker derfor god tid på opplæring og veiledning slik at man kan føle seg trygg på valget sitt.

- Vi forteller dem litt om hva som er mest vanlig i dag, slik at de ikke bommer ved å høre på det de har hørt rundt seg, eller det foreldrene deres har fortalt. Vi forteller hva det er vanlig å gå for i år, sier Martinsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer