ANTALL SEXPARTNERE: Selv om det egentlig ikke burde ha noe å si, så kan både menn og kvinner lure veldig på hvor mange den andre har ligget med. Foto: NTB Scanpix
ANTALL SEXPARTNERE: Selv om det egentlig ikke burde ha noe å si, så kan både menn og kvinner lure veldig på hvor mange den andre har ligget med. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Antall Sexpartnere

Er det lurt å fortelle kjæresten hvor mange du har hatt sex med?

Det er slett ingen grunn til å lyve om antall sexpartnere, skal vi tro ekspertene.

Publisert

Det er ofte når du minst venter det at spørsmålet dukker opp; hvor mange har du ligget med før meg? Kanskje kjenner du at du vakler på usikker grunn og du har mest lyst til å si «vi snakkes» og løpe ut døren, men det er nok ikke den beste løsningen.

Kanskje takler han fint å få høre antallet ditt, men dersom han forestiller seg at alle disse mennene har stått i kø utenfor soveromsdøren din er det ikke uvanlig at svaret kan føre til sjalusi og dårlig stemning. Så er det sånn at ærlighet varer lengst, eller er dette en av de tilfellene der løgn er beste utvei?

LES OGSÅ: Slik piffer dere opp sexlivet

Ærlighet er det beste svar

– Det å snakke om tidligere forhold og partnere kan vekke sjalusi og få en til å muligens sammenligne seg med andre. Det bør derfor vurderes nøye om man tenker at dette er noe man ønsker å prate med partner om, sier sexologisk rådgiver med privatpraksis i Porsgrunn, Ulla Aasland til KK.no.

En god start kan være å spørre om dette er noe han egentlig har lyst til å vite, og dersom han svarer ja, mener sexologen at du gjør lurt i å unngå å lyve.

– Ja, om partner spør, er det helt ok å gi et ærlig svar, om man ønsker dette. Det kommer sjelden noe godt ut av løgner, hemmelighold og manglende åpenhet og kommunikasjon i et forhold, forklarer hun. 

Hun mener du ikke bør spørre ut partner om tidligere seksuelle erfaringer hvis du ikke er komfortabel med hva partner svarer. Og får du et ærlig svar må du rett og slett tåle dette.

Kan være en sunn test av forholdet

Også spesialist i klinisk voksenpsykologi og psykoterapeut, Jan Rimau, har tro på at ærlighet og åpenhet er den beste løsningen. 

– Problemet løses ikke ved at man later som om man er en annen enn den man er. Hvis man følger den oppskriften legger man til rette for fremtidige problemer. Det beste er at si det som det er, sier han til KK.no og legger til: 

– Hvis det viser seg at den nye partneren ikke tåler å vite hvem man er så er det nok ikke noen god idé å gå videre med det forholdet. Og hvis man ikke tør å si hvem man er, og hva man tidligere har opplevd, da har man et alvorlig problem med seg selv.

NEI, TAKK: Åpen kommunikasjon er viktig for et godt forhold, men hvis du ikke takler å høre om partnerens tidligere erfaringer, bør du heller ikke spørre. Foto: Shutterstock / Peter Bernik
NEI, TAKK: Åpen kommunikasjon er viktig for et godt forhold, men hvis du ikke takler å høre om partnerens tidligere erfaringer, bør du heller ikke spørre. Foto: Shutterstock / Peter Bernik Vis mer

Rimau påpeker at spørsmålet om tidligere seksuelle erfaringer ikke er noe vi skal «komme unna med». Dette kan være en sunn test om du selv og partneren tåler å forholde seg til virkeligheten. 

– Hvis partneren så tror at man har ligget med hele byen, da må man jo se å få på det rene om det er tilfellet, og om det har vært morsomt eller det motsatte.

LES OGSÅ: Slik ser du om noen lyver

– Det beste forhold er et forhold hvor man kan dele fortrolige ting med hverandre. Hemmeligheter medfører dårlige forhold, forteller han.

Mer åpenhet om kvinnelig seksualitet 

Å bygge seg opp erfaringer i livet er generelt sett ansett som noe positivt, men har du bygget opp en solid dose med seksuell erfaring er det ikke alltid at det blir tatt like godt imot, dessverre.

– I vår kultur henger noen av oss fast i holdninger som ikke passer sammen med den virkelighet vi har. Kvinner har i dag mulighet for å få seg gode seksuelle- og andre erfaringer uten de samme følger som før, sier Rimau og legger til at enkelte menn fortsatt kan ha holdninger som ikke helt henger med i tiden. 

– Sådan at noen menn fortsatt mener at en god kvinnelig partner skal være uerfaren og falle inn i rollen som avhengig, det er dog heldigvis stor forskjell på menn. Motsatt synes noen kvinner også å foretrekke å annonsere seg selv som uerfarne, men også her er det store forskjeller.

Til info: Denne saken har tidligere været publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer