Forhold:

Er det nok å elske noen?

- Mange opplever nye muligheter og mer glede når de ikke tynges av vanskelig samspill daglig.

IKKE HOLD UT I ET SKADELIG FORHOLD: - Mange sier i etterkant at de egentlig visste hele tiden at forholdet ikke var liv laga, og at de burde gått for mange år siden, sier parterapeuten.
IKKE HOLD UT I ET SKADELIG FORHOLD: - Mange sier i etterkant at de egentlig visste hele tiden at forholdet ikke var liv laga, og at de burde gått for mange år siden, sier parterapeuten. Vis mer
Publisert

Når vi ser på skilsmisseraten og antall parforhold og samboerskap som tar slutt, er det lett å tenke at mange gir opp for fort. At de ikke kjemper for forholdet og at de gir seg i første motbakke.

Det finnes derimot veldig mange som blir værende i dårlige og skadelige forhold alt for lenge. Du prøver gjerne alt du kan, håper og ønsker at forholdet skal ordne seg, gjerne i flere år, før du innser at håpet er ute.

Du tenker gjerne at du elsker partneren din til tross for alle utfordringene eller at «dette er så bra som det blir».

Da har du kastet bort årevis på et forhold som ikke kan reddes eller forbedres. De årene kunne du brukt til å bygge opp et forhold med en person som passer deg bedre.

Se for deg at du kommer hjem fra jobb på fredagen og gleder deg til helgekos med kjæresten. Når du åpner døren blir du møtt med kjefting, rot, klaging, skriking eller bare avvisende stillhet. Du prøver å prate, prøver å finne felles holdepunkter, prøver å ordne opp i det som skurrer, uten hell. Hvis slike skadelige relasjoner får fortsette og utvikler seg over tid, kan det skape dype sår i deg.

Hvis partneren din regelmessig gjør deg lei deg, er humørsyk, egoistisk, har dårlig oppførsel, er respektløs eller direkte voldelig mot deg, så hvorfor elsker du denne personen? Når er det egentlig best å forlate et dårlig forhold, i stedet for å kjempe litt til?

ELSKER HVERANDRE: Selv om du elsker partneren din, betyr ikke det at du skal tolerere dårlig oppførsel og holde ut i årevis.
ELSKER HVERANDRE: Selv om du elsker partneren din, betyr ikke det at du skal tolerere dårlig oppførsel og holde ut i årevis. Vis mer

Bli eller gå?

Det er selvfølgelig ikke alltid så lett å vite om et forhold kan reddes, men hvis du har prøvd og prøvd uten forbedring, er det kanskje på tide å revurdere forholdet.

- Jeg møter mange i denne fasen, som er lei av å holde ut, lei av å håpe og som har mistet troen på at det går seg til. For dem som har følelsene sterkt involvert, er det ikke sikkert de vil se det andre ser. Selv om du elsker noen trenger ikke det bety at relasjonen er bra for deg.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Kanskje forholdet er preget av større problemer eller vedvarende konflikter, eller kanskje du lider i det stille og det ikke endrer seg med tiden. Kanskje dere har hatt både en og to runder med parterapi og kanskje kjæresten din til og med mener du er problemet. Da er tiden inne til å se relasjonen med nye, åpne og ærlige øyne.

- Min kliniske erfaring er at du bør avslutte forholdet før du føler for det, om relasjonen er usunn over tid. Men det er viktig at dette er din egen beslutning hundre prosent, ikke terapeuten sin, sier Søyland.

Mange går i årevis og verker uten at det blir bedre av den grunn, eller stuer bort de vanskelige tankene og følelsene og heller fokuserer på familie, jobb og karriere.

VANSKELIG Å GÅ: - Hvis du ikke klarer å pakke kofferten selv om du ser at parforholdet sliter på dere alle, kartlegg hva som holder deg tilbake. Hvilken frykt er det som opprettholder status quo, sier Søyland.
VANSKELIG Å GÅ: - Hvis du ikke klarer å pakke kofferten selv om du ser at parforholdet sliter på dere alle, kartlegg hva som holder deg tilbake. Hvilken frykt er det som opprettholder status quo, sier Søyland. Vis mer

Kan være skadelig

- Det er flere grunner til at du bør sette strek i et forhold, som dårlig oppførsel eller vold. Mange blir værende i et dårlig forhold fordi de elsker partneren sin og ser gjennom fingrene for vold og bråk.

Det sier Thomas Winther er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Hvis du gjentatte ganger blir sveket og partneren din er utro gang etter gang, er sannsynligheten stor for at det vil skje igjen.

- Det er ikke alltid nok å elske hverandre. I de fleste forhold vil det være noe kjærlighet, men hvis du går på kompromiss med deg selv for lenge, kan det være skadelig, sier Winther.

Et brudd kan gjøre deg lykkeligere

- Mange sier i etterkant at de egentlig visste hele tiden at forholdet ikke var liv laga, og at de burde gått for mange år siden. Ofte kan det endelige bruddet, der du sier tydelig at dette er ikke bra for verken deg eller de andre i huset, føre til en relasjonsutvikling. Mange opplever nye muligheter og mer glede når de ikke tynges av vanskelig samspill og følelser daglig, sier hun.

Etter et brudd er det for eksempel ikke uvanlig at en blir en bedre mamma eller pappa, når man ikke lenger strever med et parforhold som ikke lar seg reparere.

- Hvis du ikke klarer å pakke kofferten selv om du ser at parforholdet sliter på dere alle, kartlegg hva som holder deg tilbake. Hvilken frykt er det som opprettholder status quo, sier Søyland.

Det er relativt likegyldig hvorfor forholdet ikke fungerte, så lenge relasjonen ikke lar seg reparere. Unngå årevis med grubling. Fokuser heller på den destruktive effekten, det vil hjelpe deg over i handlingsmodus.

- Ikke lur deg selv

- Ingen brudd er like, og det gjør vondt før det blir godt. Sørg for å ha gode folk rundt deg og gjør en praktisk oppgave av gangen. Stå opp for deg selv, det gir også energi og selvrespekt, sier hun.

Ikke lur deg selv til å utsette bruddet i mange år, det er år med forringet livskvalitet.

- At du elsker kjæresten din trenger ikke bety at du må bli værende i forholdet for enhver pris. Kjærlighet handler ikke om å utslette seg selv. Elsk deg selv først, sier Søyland.

Alle gode forhold krever selvfølgelig innsats og jobb til tider, men kjærlighet skal ikke skade giveren eller mottakeren, det skal løfte dere begge opp og gjøre livet bedre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer