Samlivsbrudd:

Er det sant at menn vil finne en annen, mens kvinner vil finne seg selv?

Ifølge ekspertene stemmer stereotypien godt...

SAMLIVSBRUDD: Mens kvinner får kjærlighet og bekreftelse fra venninner, søker menn ofte til en ny partner for å dekke samme behov. FOTO: NTB Scanpix
SAMLIVSBRUDD: Mens kvinner får kjærlighet og bekreftelse fra venninner, søker menn ofte til en ny partner for å dekke samme behov. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Menn går til noe, mens kvinner går fra noe», eller «menn vil finne en annen, mens kvinner vil finne seg selv». Vi har hørt stereotypien mange ganger før, men er den egentlig reell?

– Ja, det er absolutt en grunn til at denne stereotypien har oppstått, sier psykolog Julie Barrie ved Varden Spesialsenter.

Ifølge henne stammer tendensen tilbake til da kvinner for alvor begynte å ta del i arbeidslivet på lik linje som menn, da mange skilsmisser bar preg av at «kvinnen ville finne seg selv, mens mannen fant en annen».

Kvinner var fanget i roller de ikke trivdes i, der de fikk ansvar for både hjem og arbeid. De var forstrukket og utslitte av å stå på for alle andre, og trengte sårt egentid og tid til å gjenfinne seg selv. Den etterlatte mannen derimot, ville gjerne finne tilbake til «status quo» og finne en ny partner.

LES OGSÅ: Disse faresignalene viser at det er på tide å gjøre det slutt med partneren

Menn finner en annen

Ifølge Barrie har det vært en tendens at menn raskere går inn i nye forhold, og at de kanskje heller ikke tar initiativ til å bryte ut av et forhold før de har en ny person i kikkerten. Hun mener det kan være mange forklaringer på dette, men at noen faktorer helt sikkert spiller inn;

  1. Kvinner har ofte et større sosialt nettverk med nære relasjoner enn det menn har. Mens kvinner har sine venninner de deler de innerste ting med, har menn ofte mer overfladisk omgang med sine venner, der kompisene kanskje ikke har hørt noe om bruddet før det er et faktum. Derfor kan det også være lettere for kvinnen å tåle alle de smertefulle følelsene et brudd medfører, fordi hun får støtte, omsorg og nærhet fra andre. Menn, derimot, kan føle seg alene i prosessen, og derfor raskere søke til en ny partner.
  2. Det samme kan faktisk gjelde fysisk kontakt; mens kvinner klemmer og holder rundt hverandre, og dermed får dekket mye av behovet for fysisk kontakt i en bruddfase med sine nærmeste, er ikke dette like naturlig blant menn. Dette kan også være en forklaring på hvorfor menn ofte er raskere ute med å “hoppe til sengs” men en annen, eller fortere får seg ny kjæreste etter et brudd. Det betyr ikke nødvendigvis at bruddet var lettere for ham, men heller at han så desperat trenger nærhet og omsorg fra noen andre, og ikke vet om andre måter å gjøre det på.
  3. Et tredje element går på det at vi trenger et livsvitne - noen som ser oss og bekrefter den vi er. Kvinner kan i større grad få dekket dette behovet gjennom venner, fordi kvinner i større grad prater om nære ting og speiler hverandre, mens det for menn ikke er like vanlig med denne samværsformen. De går på pub, spiller fotball eller gjør noe aktivt sammen der det ikke er like mye fokus på hverandre som enkeltindivider. En mann trenger derfor i større grad en partner for å få dekket dette behovet.

LES OGSÅ: Hvordan føles det å være den som dumper partneren sin?

Handler om oppvekst og instinkt

Mariann Marthinussen er terapeut, coach, foredragsholder og underviser i psykosyntese. Ifølge henne har menn ofte mindre forståelse for hvor stor rolle deres følelser spiller inn på deres fysiske og psykiske helse, og mange har heller ikke lært hvordan de skal kommunisere eller uttrykke følelsene sine.

Ifølge Marthinussen kan dette ha med misforstått omsorg å gjøre, hvor gutter skal leke med biler og ikke gråte, og jenter skal leke med dukker og har aksept for å gråte, noe som stammer fra et gammelt tankesett om oppdragelse. Foreldrenes evne til å gi barna muligheten til å møte og stå i egne følelser, og å hjelpe dem til å mestre disse, er viktig.

– Menn ligger bare litt foran kvinner på statistikken over utroskap, og jeg opplever at dette handler om den manglende forståelsen for egne følelser og behov. Jaktinstinktet og bekreftelsen som jeger og mann blir drivende. Underliggende kan det ligge dype behov for anerkjennelse og oppmerksomhet som ikke blir møtt i den nåværende relasjonen, eller som ligger langt tilbake i tiden. Hvis dette ikke adresseres, vil en «casanova-type» kunne fremstå og skape trøbbel for begge parter, sier Marthinussen.

Hun forklarer at menn i større grad enn kvinner søker tilhørigheten til en familie eller en relasjon uavhengig av hvilken kvalitet eller hvilke utfordringer relasjonen fører med seg. Kvinner har også med seg instinktivt at de har ansvaret for barna uansett hva som skjer, og det kan derfor være nedarvede instinktive erfaringer som tilsier at kvinner lettere tørr å stå alene. Kvinner har som regel mindre toleranse for å leve ut et lite tilfredsstillende forhold enn menn, avhengig av hvor mye kontakt med sin maskulinitet og femininitet den enkelte har.

– Kvinner, særlig i mer moden alder, søker en dypere kontakt i sine relasjoner. Når barna flytter ut og livet rundt omsorg og ansvar endres, kommer ofte behovet for samhørighet sterkere frem, og relasjonen kommer i fokus igjen. Hvem er vi nå? Hvor skal vi? Hva vil vi? Har vi fortsatt andre fellesnevnere enn barna? Har vi fortsatt gleden og respekten for hverandre?

LES OGSÅ: Slik takler du bruddet best

MISTER SEG SELV: Kvinner setter instinktivt andres behov foran egne, og kan ende opp med å miste seg selv i familielivet. FOTO: NTB Scanpix
MISTER SEG SELV: Kvinner setter instinktivt andres behov foran egne, og kan ende opp med å miste seg selv i familielivet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kvinner kan lettere miste seg selv

Ifølge Barrie stemmer også stereotypien om at kvinner ofte vil ut av et forhold for å finne seg selv, da de i større grad enn menn står i fare for å miste seg selv i et parforhold bestående av barn, hjem og jobb. Hun mener dette kan skyldes at kvinner i større grad er programmert til å fange opp andres behov og yte omsorg for andre, og dermed kan miste seg selv.

– Når par får barn, opplever de fleste kvinner at veldig mye faller på dem, til tross for gode intensjoner om likestilling. Mennene kan være flinke til å levere og hente i barnehage, lage middag eller støvsuge, altså avgrensede oppgaver, mens det er kvinnen som sørger for helheten; at hele husholdet går rundt og at alle har det bra. Ofte blir kvinnens egne behov satt sist, etter barnas, jobben, storfamilien og huset, sier Barrie.

Hun forklarer at en del kvinner av disse årsakene etter hvert vil kunne oppleve at de har mistet seg selv. De har pleid alle andres behov i mange år, men kjenner ikke lengre til sine egne.

– Og igjen kommer dette med livsvitne inn; hvis menn ikke er like flinke som kvinner til å virkelig se partneren sin, altså anerkjenne følelser og utforske hvordan de har det, så er det også kvinnene som i større grad mister denne identitetsbekreftelsen.

LES OGSÅ: Ny samlivstrend: - Påfallende mange velger å bli etter utroskap

Hva kommer først - sex eller emosjonell tilknytning?

Som forklart over føler mange menn seg først og fremst elsket og bekreftet gjennom fysiske kjærtegn og sex, mens kvinner kan føle det mer gjennom emosjonell nærhet; at partneren ser hvordan hun har det, fanger opp og bekrefter følelsene hennes, og avlaster henne uten at hun må be om det.

Ifølge Barrie kan nok en del kvinner føle seg neglisjert, tatt som en selvfølge, at mannen ikke anerkjenner og ser alt hun gjør for familien. Dette kan også være en viktig årsak til at kvinnen ikke ønsker sex. Hun trenger emosjonell nærhet og en opplevelse av å bli sett for å ønske sex, mens mannen trenger sex for å føle seg bekreftet og elsket.

– Her blir mange par stående å stange, så at menn avslutter forholdet på grunn av manglende sex, og kvinner avslutter forhold fordi de føler seg neglisjert, er nok en annen stereotypi, sier Barrie.

Ifølge Marthinussen trenger menn og kvinner ofte anerkjennelse og aksept på forskjellige arenaer. En mann kan trenge bekreftelse og respekt for at han er nyttig og en viktig omsorgsperson for familien, ofte gjennom sine handlinger mer enn sine ord. Når han opplever at familien trekker seg vekk og ikke respekterer hans bidrag, vil han stenge seg av.

En kvinne vil på samme måte ønske bekreftelse for sine bidrag. Ofte handler det mer om ord, tjenester og direkte oppmerksomhet på selve handlingen. Når hun ikke får anerkjennelse for sitt bidrag, vil hun også trekke seg tilbake.

LES OGSÅ: Dette er den alderen der flest kvinner skiller seg

AVSTAND: Når kvinner trenger emosjonell nærhet for å ønske sex, mens menn trenger sex for å føle nærhet - kan man bli stående å stange. FOTO: NTB Scanpix
AVSTAND: Når kvinner trenger emosjonell nærhet for å ønske sex, mens menn trenger sex for å føle nærhet - kan man bli stående å stange. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kroppen tror den skal dø

I media leser man ofte om mer eller mindre kjente par som sier at «de dessverre må avslutte forholdet, men at bruddet har skjedd uten dramatikk og at de fortsatt er bestevenner og har dyp kjærlighet for hverandre».

Det er noen fine formuleringer, men ifølge Barrie gjenspeiler det i liten grad virkeligheten. Faktisk er vi så programmert til å knytte oss til andre, at når vår tetteste forbindelse til et annet menneske forsvinner, kan kroppene våre sende ut signaler om at vi er i livsfare, og et brudd kan derfor gi oss følelsen av at vi dør.

– De aller fleste brudd er svært smertefulle, enten det er en langsom død over flere år, eller det skjer brått og brutalt. I snitt vil de fleste bruke flere år på å komme seg over et brudd og bearbeide det som har skjedd.

- Men etter en slik sorg- og bearbeidelsesfase, vil det absolutt være mulig å gi slipp på den andre med en følelse av respekt, gjensidig kjærlighet og takknemlighet for det man hadde sammen, men det er ofte et stort stykke arbeid som skal til før man er der, sier Barrie.

LES OGSÅ: Hvor lett er det å møte en ny kjæreste når man er alenemor?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer