ROCD

Er du besatt av spørsmålet om kjæresten er «the one»?

Da har du kanskje ROCD - relasjonsrelatert tvangslidelse.

ROCD: Relasjonsrelatert tvangslidelse er ingen offisielle diagnose, og overgangene er glidende fra sunn skepsis til besettende grubling. FOTO: NTB Scanpix
ROCD: Relasjonsrelatert tvangslidelse er ingen offisielle diagnose, og overgangene er glidende fra sunn skepsis til besettende grubling. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å lure på om kjæresten er den rette, har nok de fleste opplevd, men for noen kan dette bli en «hang up» og det er her relasjonsrelatert tvangslidelse (ROCD) kommer inn.

Det er riktig nok et litt kontroversielt begrep, men handler om at hvis du tar opp forholdet til vurdering hele tiden, så kan dette gli over i tvangstanker og tvangshandlinger.

LES OGSÅ: Mange blir i et dødt forhold for å unngå å såre partneren

Relasjonsrelatert tvangslidelse (ROCD)

Alle tvangslidelser (OCD) inkluderer tvangstanker og tvangshandlinger, men ved Relationship Compulsive Obsessive Disorder (ROCD) er disse relatert til angst og frykt i forholdet.

- ROCD er ikke en egen diagnose og er på fagfeltet et litt kontroversielt begrep. ROCD kjennetegnes av at du blir bekymret for relasjonen, sier PhD, psykologspesialist og leder av OCD teamet i Møre og Romsdal, Kristen Hagen.

Det som skjer ved ROCD er at du gjerne havner i en ond sirkel av mistenksomhet og skuffelse.

- Du oppfører deg som om det er fare på ferde, og blir enda mer sensitiv på signaler fra partner og søker bekreftelse fra partner. Dette har så en effekt på relasjonen og partner igjen blir mer usikker. Dette kan igjen skape mer usikkerhet og bekymring, forklarer Kristen.

Dette er altså motsatt av sjalusi, der det er partnerens potensielle utroskap du er bekymret for. Relationship OCD er mer knyttet til deg selv. Du er usikker på om dette forholdet er riktig - for deg. Det er din tilfredshet du tviler på eller blir usikker på.

SUNN TVIL: - Å være i tvil og evaluere forholdet er et sunnhetstegn, sier Psykologen. Men ikke hele tiden. FOTO: Scanpix.
SUNN TVIL: - Å være i tvil og evaluere forholdet er et sunnhetstegn, sier Psykologen. Men ikke hele tiden. FOTO: Scanpix. Vis mer

- Det går mye i tanker som «er dette det rette, er dette den rette for meg?» Dette øker i overgangsfaser, når forholdet beveger seg over i en fase som er mer forpliktende. Eller, «er dette et forhold jeg skal investere i?», knyttet til å binde seg og en forpliktelse, sier Hagen.

For å dra en parallell til generell angst og frykt - så er det en normal fysiologisk respons på indre eller ytre situasjoner som vi finner truende og som først kan bli en lidelse hvis den vedvarer over tid og hemmer funksjon og livskvalitet.

Omtrent sånn er det med relasjonselatert tvangslidelse også, for i utgangspunktet er det normalt å kjenne på tvil og evaluere forholdet.

Sunt med tvil

- Å være i tvil og evaluere forholdet er et sunnhetstegn. Det betyr at du erkjenner at det er en risiko for å miste, at du er involvert, sårbar, vital og levende. Så det er en glidende overgang og vanskelig å sette streken her, men det glir over i besettende grubling, sier psykolog og daglig leder Pål-Ørjan Johansen ved EmmaSofia Klinikk.

Forestill deg at du ser noen på bussen som du synes er attraktiv og at det trigger en besettende tvil. Du blir usikker på om kjæresten din er den rette for deg.

Tvangshandlinger, ritualer og tester

Grunnen til at ROCD som diagnose er litt kontroversiell blant fagfolk, er at mye av dette er naturlig. Særlig i noen faser av et forhold.

- Det knyttes opp til OCD-begrepet når tanken oppleves som både uønsket og gjerne har et aspekt av irrasjonalitet. Du er i et forhold du vet du ønsker på være i, med en partner du ønsker å være sammen med, og likevel kommer det en tvil og en angst, sier Hagen.

Vi snakker altså om tanker som ikke stemmer overens med hva som er fornuftig i situasjonen og som tar litt over i hverdagen. Dette er ingen god prosess hvor du spør deg om dette er et forhold du bør satse på, men oppleves mer som en «hang up».

- Du får en tanke: er jeg glad nok i partneren min eller er jeg lykkelig nok, føles dette forholdet riktig nok. Det er utløsertanken, og så kan du oppleve en engstelse og et behov for å finne svar på dette. Og hvis vi sammenligner det med en tvangshandling, det rituelle, så blir det å søke forsikringer hos partner, snakke om det med andre og teste dette forholdet hele tiden, sier Hagen.

Det som gjerne skiller dette fra OCD er at ved OCD så kjenner du igjen dette som irrasjonelt. Og OCD er ikke spesielt knyttet opp mot relasjonene sine.

- Når du trigges av bagateller og begynner å utføre tvangshandlinger, ritualer og tester for å håndtere usikkerhet - da kan det være en tvangslidelse, sier Johansen.

- ROCD kan også minne om den rituelle handlingen med å trekke blader av en blomst og si elsker, elsker ikke … elsker. Det handler underliggende om det samme, det å søke et sikkert svar som ikke er der. Fremfor å leve med og tolerere usikkerhet, som er målet i behandling, sier han.

GRUBLING: Besettende grubling omkring forholdet ditt kna være ROCD for noen, eller sunn skepsis for andre. FOTO: Scanpix.
GRUBLING: Besettende grubling omkring forholdet ditt kna være ROCD for noen, eller sunn skepsis for andre. FOTO: Scanpix. Vis mer

Ikke en offisiell diagnose, men et problem for noen

- Kriteriet for at noe er som en diagnose generelt, er det går utover funksjonsnivået eller livskvalitet. Og at det gjør det over tid, sier Hagen.

- Du ringer uansett ikke rett til et OCD-team, men kontakter heller fastlegen eller en psykolog?

- Ja, det er her vi kommer til det som er litt kontroversielt, for ROCD er ikke en egen diagnose, og for å falle innunder det som er OCD må dette oppleves som både uønsket og irrasjonelt og ta mye tid over en lengre periode. Samtidig så vil de fleste opplevelser av ROCD være mer knyttet til forhold og det hører ikke hjemme hos et OCD-team, sier Hagen.

- Det første jeg gjør som behandler er å finne ut hva som er individuelt og hva som er relasjonsrelatert problematikk. Det er som oftest en kombinasjon, siden minus og minus sjelden blir pluss i nære relasjoner, sier Johansen.

- Er du alvorlig rammet og vil ha hjelp, er det viktig å søke hjelp hos noen som har erfaring med å behandle OCD og spesifikt relasjonsrelatert OCD. For det er jo en tvangslidelse, bare at det går spesifikt på relasjoner, legger han til.

- Dette fordi at hvis parterapeuten ikke har erfaring med behandling av tvangslidelser, så vil det å evaluere grunnlaget for relasjonen kunne føre til at du forverrer OCD-problematikken, sier Johansen.

- Det er viktig å si at dette ikke er en offisiell diagnose, sier Hagen.

Innenfor det offentlige helsevesenet så vil alvorlighetsgraden styre hva slags helsehjelp som er rett for deg. Opplever du en overdreven eller irrasjonell redsel i forhold til relasjonen sin, på et nivå som kan minne om ROCD, kan du bestille time hos fastlegen din for å få en vurdering.

LES OGSÅ: - Se for deg en biltur på to timer hvor barnet ditt strigråter og truer med å hoppe ut i fart

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer