ROCD

Er du besatt av spørsmålet om kjæresten er «the one»?

Da har du kanskje ROCD - relasjonsrelatert tvangslidelse.

ROCD: Relasjonsrelatert tvangslidelse er ingen offisielle diagnose, og overgangene er glidende fra sunn skepsis til besettende grubling. FOTO: NTB Scanpix
ROCD: Relasjonsrelatert tvangslidelse er ingen offisielle diagnose, og overgangene er glidende fra sunn skepsis til besettende grubling. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å lure på om kjæresten er den rette, har nok de fleste opplevd, men for noen kan dette bli en «hang up» og det er her relasjonsrelatert tvangslidelse (ROCD) kommer inn.

Det er riktig nok et litt kontroversielt begrep, men handler om at hvis du tar opp forholdet til vurdering hele tiden, så kan dette gli over i tvangstanker og tvangshandlinger.

LES OGSÅ: Mange blir i et dødt forhold for å unngå å såre partneren

Relasjonsrelatert tvangslidelse (ROCD)

Alle tvangslidelser (OCD) inkluderer tvangstanker og tvangshandlinger, men ved Relationship Compulsive Obsessive Disorder (ROCD) er disse relatert til angst og frykt i forholdet.

- ROCD er ikke en egen diagnose og er på fagfeltet et litt kontroversielt begrep. ROCD kjennetegnes av at du blir bekymret for relasjonen, sier PhD, psykologspesialist og leder av OCD teamet i Møre og Romsdal, Kristen Hagen.

Det som skjer ved ROCD er at du gjerne havner i en ond sirkel av mistenksomhet og skuffelse.

- Du oppfører deg som om det er fare på ferde, og blir enda mer sensitiv på signaler fra partner og søker bekreftelse fra partner. Dette har så en effekt på relasjonen og partner igjen blir mer usikker. Dette kan igjen skape mer usikkerhet og bekymring, forklarer Kristen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer