Betatt av en annen:

Er du betatt av en annen enn kjæresten din?

Det er særlig én ting som avgjør om du bør ta slike følelser på alvor eller ikke.

BETATT AV KOLLEGA: Det er ikke uvanlig å bli betatt av en annen enn kjæresten, og det er ofte en kollega vi får et ekstra godt øye til. FOTO: NTB
BETATT AV KOLLEGA: Det er ikke uvanlig å bli betatt av en annen enn kjæresten, og det er ofte en kollega vi får et ekstra godt øye til. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er ingen hemmelighet at vi kan synes andre er tiltrekkende, selv om vi er i et forhold. Men hva gjør vi hvis vi blir betatt av en annen enn kjæresten vår?

Kanskje du kjenner at du får sommerfugler i magen når du skal ha møter med en kollega du har et litt ekstra godt øye til. Og kanskje du tar deg selv i å dagdrømme litt om denne flotte fyren - men så tenker du på kjæresten hjemme, og får et stikk av dårlig samvittighet...

I denne saken tar vi utgangspunkt i at du elsker kjæresten din og ønsker å bli i forholdet, men at du kanskje er litt forvirret over hvorfor du samtidig kjenner på «varme» følelser for en annen.

For er det normalt å bli betatt av en annen enn den vi er sammen med? Betyr det at det er noe galt med parforholdet? Hvordan skal vi forholde oss til partneren vår, og ikke minst den vi er betatt av? Og hva gjør vi hvis «betatt» begynner å bli til en forelskelse? Det har vi spurt ekspertene om.

- Mer vanlig enn å ikke bli det

Vi kan begynne med å berolige deg - det å bli betatt av en annen enn kjæresten, er helt normalt:

- Gjennom et langt samliv er det faktisk mer vanlig enn å ikke bli det, sier Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par.

For noen kan det være litt skremmende å bli klar over, legger hun til - men for de fleste blir det mer en bekreftelse av noe de allerede har opplevd, som blir normalisert.

SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie
SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie Vis mer

Også sexolog og presseansvarlig for Nytelse.no, Maria Ebbestad, forsikrer om at dette er helt naturlig:

- Gjennom livet vil bortimot alle oppleve at man blir betatt av noen andre enn den man er i forhold med, og ofte er det en kollega eller en nær venn. Man bruker mye tid sammen og får kanskje oppmerksomhet man savner på hjemmebane, forklarer Ebbestad.

Kan sette i gang en miks av følelser

Som på de fleste områder, finnes det ytterpunkter også når det gjelder hva slags følelser vi kan få for andre enn partneren vår.

- Som for eksempel de som aldri har opplevd det, til de som opplever at det skjer ofte, og som bekymrer seg for om det er noe galt med dem, forklarer Huseby.

Fra naturens side er det store variasjoner her, forteller hun.

- Og det kan selvfølgelig være mer plagsomt og føles mer bekymringsfullt for en selv, hvis man opplever at det er helt ute av kontroll, og kanskje en trussel for forholdet man er i. Noen søker hjelp for det.

Det å være betatt av en annen, kan nemlig sette i gang en rekke forskjellige følelser i oss:

- Det kan være litt sånn «bittersweet»; en miks av følelser som skam og skyld, spenning og forventning, og en herlig følelse av å bli bergtatt og handlingslammet – «det som skjer, skjer», sier Huseby.

Sexolog Ebbestad forteller at det er store forskjeller i hvordan vi takler å kjenne på slike følelser.

- Noen kan skamme seg, mens andre vurderer sidesprang. Begjær er noe som ligger i oss alle, og spenningen kan være veldig tiltrekkende og i mange tilfeller føre til utroskap.

SEXOLOG: Maria Ebbestad FOTO: Nytelse.no
SEXOLOG: Maria Ebbestad FOTO: Nytelse.no Vis mer

Og som Ebbestad var inne på, er det ikke uvanlig at den man blir betatt av er en kollega. Og det er det helt naturlige grunner til.

- Grunnen til at det ofte skjer med kollegaer er at man bruker mye tid sammen, kanskje har man jobbreiser og man blir veldig godt kjent. Ofte bruker man mer tid med kollegaer enn den man bor sammen med, sier Ebbestad.

Hun legger til at når tilgjengeligheten er såpass stor, er det viktig å ha klare grenser for seg selv, og vite hva man vil.

- Spesielt i de periodene hvor ting går litt trådt på hjemmebane.

Betyr det at det er noe galt med parforholdet vi er i?

I utgangspunktet trenger du altså ikke analysere slike følelser så alt for mye. Men som ekspertene var inne på, er det heller ikke helt risikofritt. Hva du bør gjøre videre avhenger av flere ting, og det kommer vi tilbake til litt senere i artikkelen.

Først hører vi med Huseby - hvis vi blir betatt av en annen, betyr det at det er noe galt med forholdet vi er i?

- Det finnes ikke ett svar på det. Men forhold som mangler nærhet og intimitet, er mer utsatt for at en eller begge blir betatt av andre. Samtidig kan det godt skje i velfungerende, harmoniske forhold – av ulike årsaker, som for eksempel at man har lett for å bli betatt, at man har nedsatt impulskontroll, med at man var «på feil sted til feil tid» - noen ganger kombinasjoner av disse.

Mens noen lettere kan tenke at dette er noe uskyldig og forbigående, kan andre kjenne på at de synes disse nyoppståtte følelsene er litt skumle. En liten «crush» på en kollega kan kanskje skremme noen - for hva skjer hvis disse følelsene ikke gir seg?

- Hva gjør vi hvis det går over til å bli en forelskelse?

- Det kan skje før man vet ordet av det, og er heller ikke uvanlig. -Kanskje like greit å være klar over det og forberedt, for å gjøre det litt enklere for seg selv, hvis man vil unngå trøbbel, sier Huseby.

Hvis man får følelsen av å ha møtt «den rette» og at det er «meant to be», er det ikke uvanlig å følge forelskelsen enten ved å være utro, eller å gjøre det slutt med partneren og starte på nytt med en annen, legger Huseby til.

Så hvordan kan vi minimere risikoen for dette, hvis vi tross alt har et forhold hjemme vi ønsker å ta vare på?

BETATT AV KOLLEGA: Ofte tilbringer vi mer tid med kolleger enn med de hjemme, og det er ikke uvanlig å oppleve at vi blir litt betatt av en vi jobber tett med. FOTO: NTB
BETATT AV KOLLEGA: Ofte tilbringer vi mer tid med kolleger enn med de hjemme, og det er ikke uvanlig å oppleve at vi blir litt betatt av en vi jobber tett med. FOTO: NTB Vis mer

Betatt av en annen? Dette bør du gjøre

Huseby har noen klare råd til deg som kjenner at det kribler litt ekstra i magen når du er i nærheten av en kollega eller venn som du liker veldig godt.

- Hvis du føler deg 100 prosent sikker på at det ikke vil utarte, med den risikosituasjon det ville sette deg i, kan du ta det helt med ro. Nyt å ha noe vakkert å hvile blikket på, og kanskje en inspirerende samtale i ny og ne.

Men, kjenner du at «betatt» begynner å bli til «forelsket», da du handle hvis du vil bevare forholdet hjemme:

- Hvis du føler deg litt mer enn betatt, kanskje over på forelskelse og begjær - ta bena fatt og løp – nesten bokstavelig talt.

I en slik situasjon må du ta kontroll - sørg for å ikke støte på denne personen, og ikke vær alene med ham/henne.

Uansett om du bare er litt betatt eller kjenner at det har bikket over til en forelskelse, lurer du kanskje på om du bør dele dette med partneren din?

Det sikreste kan være å fortelle det hjemme, råder Huseby - det får ofte en «trollet-ut-av-esken»- effekt og spenning og attraksjon avtar. Men her er det en viktig faktor som avgjør om det er lurt eller ikke:

- Avveiningen her, blir om du skal utsette partneren for noe som kanskje var uskyldig og ufarlig, eller om du velger å styre unna den du er betatt av, og la det bli en livserfaring uten konsekvenser for forholdet.

- Hvis du er i tvil; hent råd fra en du kjenner godt og har tillit til, avslutter hun.

Still deg selv disse spørsmålene

Gjennom et langt samliv er det uunngåelig at vi støter på noen «skjær i sjøen». For noen kan en opplevelse som dette være noe som får oss til å tenke litt ekstra over parforholdet vi er i.

Ebbestad understreker at når slike ting oppstår, er det viktig å stille seg selv noen spørsmål:

Hva vil jeg? Er jeg villig til å risikere forholdet mitt? Er det noe jeg kan gjøre for at forholdet mitt kan bli bedre? Bør vi snakke med noen som kan hjelpe oss å bli bedre på å kommunisere? Hva hadde jeg tenkt om partneren min hadde opplevd det samme?

- På livets vei vil det komme mange stier, og man må ta et bevisst valg om man vil fortsette å gå på veien, eller ta en avstikker inn på en annen vei, sier Ebbestad, og fortsetter:

- Men husk å gi din partner muligheten til å gjøre det samme. Ikke hold andre for narr over lang tid. Og opplever man å bli betatt av noen, kan det også være lurt å snakke med både partner og en tredjepart for å komme seg igjennom det som kan oppleves som en krise.

HOLD GNISTEN OPPE: Ofte har vi en dragning mot den spenningen vi hadde i starten av forholdet. Husk at gresset blir grønt der du vanner det, råder sexolog. FOTO: NTB
HOLD GNISTEN OPPE: Ofte har vi en dragning mot den spenningen vi hadde i starten av forholdet. Husk at gresset blir grønt der du vanner det, råder sexolog. FOTO: NTB Vis mer

Hold på spenningen hjemme

Ebbestad understreker at alt som anses som forbudt oppleves som ekstra spennende, så følelsene du har for den andre du er betatt av, kan føles enda mer intense fordi det er litt «ulovlig».

- Det er ofte denne spenningen de fleste par har i starten, som man ofte har en dragning mot, eller et ønske om å finne tilbake til.

Derfor anbefaler hun at du heller prøver å skape denne spenningen i det forholdet du er i. Husk at gresset blir grønt der du vanner det.

- Gjør noe utenom det vanlige, overraske med sexy undertøy, dra på date og finn tilbake til spenningen, for det er absolutt mulig å holde gnisten oppe gjennom hele livet så lenge begge ønsker det!

Og ikke minst er det viktig å opprettholde god kommunikasjon på hjemmebane. Ebbestad forteller at alle par bør ta en fot i bakken og vurdere forholdet - forholdsvis ofte.

Hvor er vi? Hvilke mål har vi? Hvilke behov har vi? Hvilket kjærlighetsspråk har vi?

- Ofte gir man det kjærlighetsspråket man selv ønsker å få, uten å tenke på om dette er partnerens kjærlighetsspråk. Kanskje liker partneren din komplimenter, mens du liker gaver og gir derfor ting i stedet for komplimenter og oppmerksomhet. Kartlegg derfor hvilke kjærlighetsspråk dere har, slik at dere begge opplever forholdet som godt og trygt, avslutter sexologen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer