Singel:

Er du den siste single igjen i vennegjengen?

- Det kan være fristende å bare sette seg ned å synes synd på seg selv, men dette fører sjelden til noe positivt og utviklende for en selv.

SINGEL: Å være den siste single kan føles vanskelig for mange, for det er liksom noe skambelagt over å være ufrivillig singel. FOTO: NTB Scanpix
SINGEL: Å være den siste single kan føles vanskelig for mange, for det er liksom noe skambelagt over å være ufrivillig singel. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å finne seg en kjæreste, kjøpe leilighet, få 2,5 barn og stasjonsvogn er liksom den naturlige framgangen i livet for mange av oss. Litt etter litt ser vi vennene våre «forsvinne» inn i det etablerte voksenlivet – og det er hyggelig det altså, helt til du plutselig innser at du er den eneste single igjen.

Nå bruker vennene dine mesteparten av sin tid på kjæreste og barn, og når du en gang i blant inviteres til deres sosiale sammenkomster er du den eneste som kommer alene.

– Det er ikke tvil om at det er mange som syns det er vanskelig å oppleve seg adskilt fra gode venner fordi livsbetingelsene har forandret seg, og man plutselig befinner seg i ulike livsfaser, sier psykolog Pia von Hirsch, til KK.

Hun er medforfatter av boken Med på leken, og svært opptatt av å dele psykologisk kunnskap gjennom både sin Instagramkonto @psykologpia og nettside psykologpia.no.

– Hvis venninnene har fått seg partner og unger, og man selv er ufrivillig singel og barnløs, kan det selvsagt være sårt. Det kan fremkalle ubehagelige tanker, om at man er uønsket, annerledes, ikke mestrer, eller at man blir fordømt. Og man kan kjenne på vonde følelser som ensomhet, håpløshet, tristhet, eller skam, forteller hun.

LES OGSÅ: Har du vært singel så lenge at du frykter du aldri vil finne noen?

Unngå å isolere deg – ta tak i eget liv

Å være den siste single kan føles vanskelig for mange, for det er liksom noe skambelagt over å være ufrivillig singel. Ifølge Bente Müller, som er sexologisk rådgiver hos Samlivshjelp.no, kan det å se at alle rundt deg har etablert seg og kanskje fått egne barn, forsterke eget savn etter både kjæreste og barn.

– Mange klarer å håndtere denne problemstillingen på en tilfredsstillende måte, der de selv klarer å kombinere både de «gamle» vennene sine og det «gamle» livet med nye miljø og sosiale situasjoner. Men det er ikke så lett å takle for alle, vi er ganske ulike som mennesker, sier hun til KK.

Vi har også ulike tilnærminger til hvordan vi håndterer vanskelige følelser. For noen går det greit, for andre kan dette være vanskeligere.

– For eksempel kan følelsen av å ikke passe inn i vennekretsen lenger, samtidig forsterke følelsen av ensomhet, som igjen kan føre til mer isolasjon slik at man trekker seg unna. Dette er ikke en hensiktsmessig måte å håndtere slike problemer på, men dette skjer hos noen, forklarer Müller.

TA ANSVAR: Kom deg ut, møt nye mennesker, start en ny hobby - du har friheten til å gjøre hva du vil med livet ditt. Foto: Scanpix.
TA ANSVAR: Kom deg ut, møt nye mennesker, start en ny hobby - du har friheten til å gjøre hva du vil med livet ditt. Foto: Scanpix. Vis mer

Går man inn i et slikt mønster trenger man kanskje hjelp til å finne sine egne arenaer, finne nye hobbyer eller nye venner. De må ta tak i livet sitt og finne løsninger som de er fornøyde med.

– Det er viktig at man tar grep om eget liv og tenker etter «hva vil jeg, hva er mine behov og hva ønsker jeg for meg selv videre i livet?». Det kan være fristende å bare sette seg ned å synes synd på seg selv, men dette fører sjelden til noe positivt og utviklende for en selv. Dette kan medføre til mer grubling og depressive tanker, forteller Müller.

– Det å evne å ta tak i situasjonen her og nå og finne nye muligheter for egenutvikling kan være veien til nye sosiale opplevelser. Dette kan også bidra til å styrke egen mestringsfølelse av å håndtere ulike utfordringer i livet sitt, noe som vi alle før eller siden vil erfare, legger hun til.

LES OGSÅ: Singel? Disse uvanen gjør det ekstra vanskelig å finne den rette

Ivareta dine relasjoner og ivareta deg selv

Ifølge von Hirsch kan en slik situasjon arte seg ulikt for ulike personer, derfor er det vanskelig å gi generelle råd, men det er minst to viktige aspekter du bør ta i betraktning; det ene handler om å ivareta relasjoner og det andre handler om å ivareta seg selv.

– Om man savner vennene er det nok lurt å fortelle åpent om hvordan man har det inni seg. Det kommuniserer tillit og øker nærhet, og det kan redusere faren for at misforståelser, destruktive fortolkninger, bitterhet, skyldfølelse og annet grums får prege relasjonen. Man kan også med fordel snakke om hvordan rammene for vennskapet har endret seg, og finne nye måter å pleie forholdet på, som begge parter kan trives med, forklarer hun.

Videre mener hun også det er viktig å ta vare på seg selv, og behandle seg selv med den omsorgen som man unner andre.

– Sjekk ut den indre dialogen. Forsøk å være støttende, og ikke straffende ovenfor deg selv. Det hjelper sjeldent å sammenligne seg med andre, for vi er unike og tråkker på ulike stier. Forsøk heller å få kontakt med dine egne behov: hvilke tilgjengelige aktiviteter er det som gir opplevelse av mestring, mening og glede? Fokuser på det og prioriter det, anbefaler von Hirsch.

Det kan også være lurt å huske på at du nå har noe som dine etablerte venner ikke har like mye av; nemlig frihet. Utnytt den friheten du har, og få tak i hvordan du bidrar positivt i andre menneskers liv.

– Det å kjenne at man er til nytte og i utvikling pleier å være viktig for oss alle i voksenlivet. Og husk, det er ingen hemmelighet at det å være tro mot seg selv og god mot seg selv, virker tiltrekkende for andre og kan være et fint startpunkt for en ny relasjon, forteller psykologen.

LES OGSÅ: Psykolog mener at single mennesker «lever lykkelig i alle sine dager». Ifølge forskning er hun inne på noe

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer