Forelskelse

Er du emofil?

Blir du lett forelsket og stuper inn i nye forhold, har du også høyere risiko for å falle for en bestemt personlighetstype.

FORELSKET I FORELSKELSEN: - Forelskelse er en kraftig biokjemisk reaksjon, som det er lett å bli hektet på, forklarer psykologspesialisten til KK.
FORELSKET I FORELSKELSEN: - Forelskelse er en kraftig biokjemisk reaksjon, som det er lett å bli hektet på, forklarer psykologspesialisten til KK. Vis mer
Publisert

Å forelske seg er forbundet med sommerfugler i magen, lykkeglimt, og manglende matlyst, for å nevne noe. Likevel er det slik at noen forelsker seg sjelden, mens andre faller fort og hardt for andre. Tilhører du sistnevnte kategori er sannsynligheten stor for at du scorer høyt på skalaen for det amerikanske psykologiforskere har gitt navnet «emofili».

Og faller du fort og hardt, vel da har du også forhøyet risiko for å falle for personer med såkalte mørke personlighetstrekk, som blant annet innebærer narsissistiske tendenser, ifølge Keith Campbell, psykologiprofessor ved universitetet i Georgia og forfatter av en rekke bøker om emnet.

- Hvorfor det er slik, vet vi ikke nok om foreløpig, men ifølge nye studier er det tydelig at det er slik, skriver professoren i et innlegg i tidsskriftet Psychcology Today.

- Forelsker seg i forelskelsen

Campbell viser til to amerikanske studier nylig framlagt i tidsskriftet Personality and Individual Differences. I den ene ga deltakere uttrykk for hva de anså som ideelle egenskaper i en romantisk partner, for deretter å selv bli testet for emofili.

Her viste det seg at de som fikk høy score på denne skalaen, altså de som raskt ble forelsket, rangerte mørke personlighetstrekk, altså trekk som kommer inn under det som kalles «Den mørke triaden» innenfor psykologien, høyt. Disse trekkene består av narsissisme, psykopati og machiavellisme, der sistnevnte brukes om destruktive personlighetstrekk som likegyldighet til moral, fokus på egeninteresse og personlig gevinst. Ikke egenskaper du vil ha mest mulig av i en partner, men som ofte framstår som sjarmerende i første omgang.

I den andre undersøkelsen ble menn som hadde skåret høyt på karaktertrekkene fra den mørke triaden bedt om å lage et forslag til datingprofil. Disse ble presentert for et utvalg kvinner, sammen med andre profiler uten disse dominerende trekkene.

Ikke overraskende ble de emofile tiltrukket av flest. Men mer overraskende var det at de i større grad enn andre falt for profilene med de mørke personlighetstrekkene. Ifølge psykologiprofessoren betyr det at denne mennesketypen lar seg lettere sjarmere og blir fortere betatt, men også at de i større grad enn andre ikke er oppmerksom på faresignalene ved disse personlighetstrekkene.

- Noen faller lett for andre, ja nærmest forelsker seg i forelskelsen, og noen gjør dette gang på gang. Men jeg tror nok også det kan handle om hvor vi er livet, hvor påvirkelig man er for oppmerksomhet av den typen, sier Eva Tryti, psykologspesialist og parterapeut.

LETT Å BLI HEKTET: - Og noen kan selvsagt utnytte at du er fryktelig forelsket og lite rasjonell, sier psykolog Eva Tryti til KK.
LETT Å BLI HEKTET: - Og noen kan selvsagt utnytte at du er fryktelig forelsket og lite rasjonell, sier psykolog Eva Tryti til KK. Vis mer

- Selvsagt er det høyere risiko ved å stupe inn i et forhold framfor å ta det litt mer gradvis. Forelskelse er jo en berusende, biokjemisk reaksjon. Har du først koblet deg på, er det vanskelig å stoppe, forklarer psykologen.

Hun har følgende råd til de som forelsker seg når det ikke passer, for eksempel når du er i et forhold som du ikke har planer om å forlate:

- Da må du holde deg unna. Du kan ikke snoke rundt i tobakkshylla når du prøver å slutte med snus, ikke sant?

- Hva med dette at de av oss som blir lett forelsket, også har høyere risiko for å falle for mennesker med narsissistiske trekk. Er det noe du erfarer?

- Er du svært impulsiv og bruker liten tid på å gi deg hen, er jo det noe som øker risikoen for at du ikke ser ulike faresignaler, sier Tryti.

Bør vente et par år

Hun mener i likhet med den amerikanske psykologiprofessoren at personer med narsissistiske karaktertrekk ofte framstår som utadvendte, energiske og åpne for nye opplevelser, egenskaper som er nyttige i en dating-situasjon. Og i vår tid hvor man ofte velges vekk ved et sveip, belønnes de som evner å skape oppmerksomhet rundt seg selv på kort tid.

- Denne typen mennesker er ofte gode på å se andre, og er du en som lett blir betatt kan det merkes og utnyttes. Du har på deg et par forelskelsesbriller, mens de ser klart og vet hvor de skal, sier Tryti.

- Men å bli hodestups forelsket er ikke nødvendigvis feil?

- Nei, men står man overfor livsendrende avgjørelser som å kjøpe felles bolig, inngå ekteskap eller i hvert fall det å få barn, vil jeg si at det er veldig lurt å ha kjent hverandre i et par år. Det tar tid å bli kjent med alle sidene av et menneske, ikke minst de mindre flatterende sidene som også må være til å leve med, sier Tryti og legger til:

- Vi er jo blitt fortalt en bestemt historie om hva ekte kjærlighet er omtrent fra Jane Austens tid, og ikke minst gjennom Hollywood-fortellingene på film, så det er ikke så rart at vi har en tendens til å romantisere denne ideen om den stormende, overveldende forelskelsen, sier Tryti som tror at forelskelse som kommer litt mer gradvis også kan være fint.

- Faller du for noen som har fryktelig dårlig tid og vil gi deg hele verden med en eneste gang, syns jeg det kan være et faresignal, sier Eva Tryti.
- Faller du for noen som har fryktelig dårlig tid og vil gi deg hele verden med en eneste gang, syns jeg det kan være et faresignal, sier Eva Tryti. Vis mer

- Og for de som føler de stadig faller for en bestemt type, som viser seg å være feil gang på gang?

- Ja, da kan det være at du bevisst eller ubevisst gjentar gamle mønstre. Noe som er kjent for deg, men som du hopper på hver gang. Det å ta seg tid til å kjenne skikkelig etter, og kanskje forsøke å se den du er forelsket i litt utenfra, er lurt, mener Tryti.

Den amerikanske psykologiprofessoren Campbell framholder at det selvsagt ikke er slik at dersom du ligger høyt på skalaen for emofili, så vil du ende opp i et forhold med en partner med mørke personlighetstrekk.

Han påpeker at det likevel er forskning som tyder på at det høyere sannsynlighet for det, men dersom målet ikke er et langvarig forhold er det ikke sikkert at det vil oppstå problemer i det hele tatt. Mennesker med dominerende trekk fra «den mørke triaden» viser seg nemlig å ha problemer med langvarige forhold.

Ikke stress

- Det viktigste er ikke å frykte disse karaktertrekkene totalt, alle mennesker har deler av dette, det er graden av det på en skala som sier noe om hvor dominerende trekkene er, og om disse trekkene står i for stor kontrast til det du ønsker deg av en partner, sier Campbell i innlegget.

Han anbefaler å bruke tid med den man er forelsket i, slik at man både for vite en del om fortiden til vedkommende, og hvilke ønsker personen har for framtiden. Først da vet man om man kan ha en felles plattform for et langvarig forhold.

Eller som Tryti kommenterer:

- Faller du for noen som har fryktelig dårlig tid og vil gi deg hele verden med en eneste gang, syns jeg det kan være et faresignal. Forelskelsen svekker dømmekraften vår, derfor kan det være lurt å ikke ha dårlig tid i tillegg, sier Tryti.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer