Samliv:

Er du en «støtdemper» i forholdet ditt?

Mange undertrykker egne følelser for å unngå konflikt.

GLATTER OVER: Må du ofte bortforklare eller glatte over andre oppførsel? Prøver du konstant å holde tonen harmonisk og fin? Da er du en støtdemper. Foto: NTB
GLATTER OVER: Må du ofte bortforklare eller glatte over andre oppførsel? Prøver du konstant å holde tonen harmonisk og fin? Da er du en støtdemper. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Er du en som glatter over for andre, ler bort spydige kommentarer og konstant prøver å holde tonen harmonisk og fin, enten i parforholdet, i familien eller med venner? Da er du en såkalt «støtdemper». Du undertrykker dine egne behov og tilpasser det for å unngå konflikt.

I et kjøretøy reduserer støtdempere støt og vibrasjoner for å gjøre turen mer behagelig for alle i bilen. Uten støtdempere er turen humpete og ubehagelig, bremsene fungerer ikke så bra som de burde og dekkene slites raskt.

En menneskelig støtdemper prøver å minimere konflikter, aksepterer, ignorerer eller minimerer andres tankeløse eller uvennlige oppførsel for å redusere påvirkningen og unngå konflikt.

Se for deg at samboeren din kommer hjem fra jobb, han er sliten og klager irritert over at det er så rotete i gangen. Han vet ikke at moren din er på besøk og hører hva han sier, så du begynner febrilsk å prøve å glatte over utsagnene hans.« Huff, han har hatt en lang dag på jobben, stakkars. Det er ikke likt han å være så sur».

Støtdempere blir ofte så dyktige til å håndtere alle rundt seg, forutse og desinfisere problemer, at de knapt er klar over at de gjør det. Du ville blitt flau hvis en venn visste hele sannheten om hvor mye ansvar du tar på deg eller hvor dårlig du blir behandlet.

ULIK TERSKEL: For noen kjennes bare det at partneren snur seg bort som en konflikt, for andre er det ikke konflikt før inventaret knuses. FOTO: NTB
ULIK TERSKEL: For noen kjennes bare det at partneren snur seg bort som en konflikt, for andre er det ikke konflikt før inventaret knuses. FOTO: NTB Vis mer

- Skadelig hvis du føyer deg i alt

- Alle har ulik terskel for hva vi ser på som en konflikt, og det påvirkes av oppveksten og tidligere relasjoner. For noen kjennes bare det at partneren snur seg bort som en konflikt, for andre er det ikke konflikt før inventaret knuses. Det kan vært lurt å begynne med å tenke over og snakke om hva som oppleves som en konflikt for deg.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no til KK.

Hvis du lever i et forhold som er preget av mye konflikt, og du føler at du må dekke over og tilpasse deg for å bevare husfreden hele tiden, kan det være veldig uheldig.

- Hvorfor kan det være skadelig å prøve å unngå all konflikt?

- Det kan være skadelig hvis du føyer deg i alt, for da blir det normalisert at dine behov er mindre verdt enn din partners. Dere må prøve å finne frem til en god måte å lage kompromisser på. Dette er nødvendig for å gjøre det mulig å leve sammen, råder han.

Hvis det er noe som skurrer, anbefaler Løes Narum å nærme seg problemet på nye måter. Finn ut hvordan dere kan nærme dere uenighet eller friksjon uten at det blir en konflikt.

- Dere kan havne i trykkokerfella hvis dere ikke klarer å ta tak i en konflikt og finne løsninger i hverdagen, sier han.

KAN BLI STORE KRANGLER: - Hvis dere har mange små, unødvendige konflikter, bør dere søke ekstern hjelp så fort som mulig, sier parterapeuten. FOTO: NTB
KAN BLI STORE KRANGLER: - Hvis dere har mange små, unødvendige konflikter, bør dere søke ekstern hjelp så fort som mulig, sier parterapeuten. FOTO: NTB Vis mer

Konflikt er viktig for å utvikle relasjonen

- Uoverensstemmelser, naturlige hverdagsfloker og konflikt har nok dessverre fått et litt frynsete rykte. Det er lett å tenke at konflikt er noe negativt, men vi trenger at uenigheter kommer på bordet for å kunne forstå hverandre bedre og bli hørt, sett og forstått.

Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

Konflikt er ikke bare ubehagelig, det er også sunt og noe som er viktig for å utvikle relasjonen.

- Min kliniske erfaring fra terapirommet er at når den ene unngår all konflikt, så eskalerer det på sikt. Husfreden er kortvarig, sier Søyland.

Dermed får dere en usunn dynamikk der den ene blåser ut sine frustrasjoner mens den andre svelger kameler med god hensikt. Da forsøker den ene å balansere alle de vanskelige følelsene ved å være tilsynelatende uberørt, mens vedkommende har alt stresset på innsiden uten at det vises.

- Det kan pågå i mange år før paret oppsøker profesjonell hjelp for å komme ut av den usunne dynamikken. I verste fall kan det føre til samlivsbrudd, sier hun.

Dette foregår i mange ulike relasjoner, mellom kjærester, langvarige parforhold, familier, venner og på jobben.

Derfor er det skadelig

Søyland viser til hvorfor det kan være skadelig å unngå all konflikt:

1. Kan føre til mer konflikt, støy og dårlig stemning

2. Dårlig kommunikasjon

3. Går glipp av relasjonsutvikling

4. Du står ikke opp for deg selv

5. Godtar alt for mye

6. Høyt stressnivå for alle involverte

7. Sextørke

8. Utrygghet, «bryr du deg ikke?»

9. Bagatellisering og avstand

10. Snakker om i stedet for med

11. Får ikke ventilert følelser

12. Lite emosjonell nærhet

13. Usunn kommunikasjonsdynamikk

14. Nekter parterapi, familieterapi eller jobbcoaching

15. Relasjonen blir sårbar og bærer preg av «å holde ut», selv om ikke det sies høyt.

- I moderne relasjoner trenger begge å vise sårbarhet for at relasjonen skal kunne utvikles. På sikt handler det om å utvikle eller avvikle, og mange er ikke bevisst hvor farlig dette er, sier Søyland.

UENIGHETER ER VIKTIG: Det er lett å tenke at konflikt er noe negativt, men vi trenger at uenigheter kommer på bordet for å kunne forstå hverandre bedre og bli hørt, sett og forstått. sier eksperten. FOTO: NTB
UENIGHETER ER VIKTIG: Det er lett å tenke at konflikt er noe negativt, men vi trenger at uenigheter kommer på bordet for å kunne forstå hverandre bedre og bli hørt, sett og forstått. sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

La bagateller ligge

Selv om det er usunt å unngå all konflikt, betyr ikke det at du bør ta absolutt alle kamper.

Noen par er i vedvarende konflikt og krangler veldig mye. Det er et vondt sted å være for begge parter og kan føles håpløst. I slike tilfeller kan det være fristende å ty til sterke virkemidler, men dette har vonde konsekvenser for begge.

- Det er sjelden lurt å dra skilsmissekortet, det å true med å gå. Da vil selv små krangler føles opprivende. Selv småkjekling kan da kjennes som en diskusjon om hvorvidt dere skal være sammen eller ikke, sier han.

Han tilråder å la trivielle og ubetydelige konflikter ligge. Å gå rundt med en negativ følelse på grunn av en bagatell er slitsomt og kan påvirke parforholdet negativt.

- Hvis dere har mange slike små, unødvendige konflikter, bør dere søke ekstern hjelp så fort som mulig, sier han.

Det er lettere å unngå faste kranglingsmønstre jo tidligere dere søker hjelp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer