Samliv:

Er du en «støtdemper» i forholdet ditt?

Mange undertrykker egne følelser for å unngå konflikt.

GLATTER OVER: Må du ofte bortforklare eller glatte over andre oppførsel? Prøver du konstant å holde tonen harmonisk og fin? Da er du en støtdemper. Foto: NTB
GLATTER OVER: Må du ofte bortforklare eller glatte over andre oppførsel? Prøver du konstant å holde tonen harmonisk og fin? Da er du en støtdemper. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Er du en som glatter over for andre, ler bort spydige kommentarer og konstant prøver å holde tonen harmonisk og fin, enten i parforholdet, i familien eller med venner? Da er du en såkalt «støtdemper». Du undertrykker dine egne behov og tilpasser det for å unngå konflikt.

I et kjøretøy reduserer støtdempere støt og vibrasjoner for å gjøre turen mer behagelig for alle i bilen. Uten støtdempere er turen humpete og ubehagelig, bremsene fungerer ikke så bra som de burde og dekkene slites raskt.

En menneskelig støtdemper prøver å minimere konflikter, aksepterer, ignorerer eller minimerer andres tankeløse eller uvennlige oppførsel for å redusere påvirkningen og unngå konflikt.

Se for deg at samboeren din kommer hjem fra jobb, han er sliten og klager irritert over at det er så rotete i gangen. Han vet ikke at moren din er på besøk og hører hva han sier, så du begynner febrilsk å prøve å glatte over utsagnene hans.« Huff, han har hatt en lang dag på jobben, stakkars. Det er ikke likt han å være så sur».

Støtdempere blir ofte så dyktige til å håndtere alle rundt seg, forutse og desinfisere problemer, at de knapt er klar over at de gjør det. Du ville blitt flau hvis en venn visste hele sannheten om hvor mye ansvar du tar på deg eller hvor dårlig du blir behandlet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer