Studie:

Er du født mellom 1980 og 2000 og planlegger bryllup?

Gratulerer! Da kommer ekteskapet ditt til å vare lenger.

Å GIFTE SEG: Et ekteskap er for alltid. Eller? FOTO: NTB Scanpix
Å GIFTE SEG: Et ekteskap er for alltid. Eller? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Bryllupssesongen er i gang, og mange av oss skal i løpet av året (om det lar seg gjøre!) delta som gjester og ønske brudeparet lykke til med framtiden - og noen planlegger kanskje stå brud selv? Å leve lykkelig resten av livet er stort sett planen for alle som bestemmer seg for å gå inn i ekteskapet, men tall fra Statistisk sentralbyrå viser dessverre at bare i 2018 signerte 9545 par skilsmissepapirene, og dessuten var det 1150 færre par som giftet seg i 2018, enn året før.

Men det finnes lys i enden av kjærlighetsstatistikktunnelen! For ifølge sosiologiprofessor Philip N. Cohen ved Universitetet i Maryland og artikkelen «The coming divorce decline» er det mye som tyder på at skilsmissestatistikken vil gå ned for par som inngår ekteskap i dag og i nær framtid, vel å merke for generasjonen som er født mellom tidlig 80-tallet og tidlig 2000-tallet.

PÅ VEI NED? Det er mye som tyder på at skilsmissestatistikken vil gå ned for par som inngår ekteskap i dag og i nær framtid. FOTO: NTB Scanpix
PÅ VEI NED? Det er mye som tyder på at skilsmissestatistikken vil gå ned for par som inngår ekteskap i dag og i nær framtid. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Skilsmisseraten i USA har falt med 18 prosent

Her vises det til at at skilsmisseraten i USA allerede har falt med 18 prosent fra 2008 til 2016, og at mulige årsaker til dette antas å være at de er eldre når de gifter seg, de er langt mer kresne, og de har både utdannelse og karriere på plass når de får ring på fingeren.

I det hele tatt er valget av partner mer gjennomtenkt, noe som vil påvirke den den framtidige skilsmissestatistikken - i positiv retning.

- Endringene blant de unge er spesielt tydelig, sier Susan Brown, sosiologiprofessor ved Bowling Green State University til Time.com, som en kommentar til resultatene fra artikkelen fra Cohen.

DE ELDRE SKILLER SEG: Mens de yngre holder sammen, fortsetter de eldre å skille seg. FOTO: NTB Scanpix
DE ELDRE SKILLER SEG: Mens de yngre holder sammen, fortsetter de eldre å skille seg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

«Den grå skilsmisserevolusjonen»

For mens de unge ser ut til å holde seg i ekteskapet i større grad enn sine egne foreldre, fortsetter de godt voksne å skille seg, selv når de kommer i 60-70-årene. Fenomenet «Den grå skilsmisserevolusjonen» er velkjent også her hjemme.

- I perioden mellom 2009 og 2014 sank skilsmisseraten blant 40-åringene fra 20,2 til 17,2 per 1000 gifte menn, mens den økte for 60-åringene fra 5,0 til 6,1. Lignende tall har vi også sett i andre vestlige land, blant annet i USA, skriver psykolog Frode Thuen i psykologtidsskriftet.no.

Men tilbake de den yngre garde. I USA påpekes det at færre inngår ekteskap, og at de som gjør det har mer ressurser enn tidligere. Ja, ekteskapet anses som noe som viser at du har ressurser, og ikke noe man føler seg forpliktet til, slik det var i «gamle dager». Statistikken viser at par som ikke gifter seg har større risiko for å gå fra hverandre enn de gifte, og derfor framstår ekteskapet som mer holdbart, men for en mindre gruppe mennesker, ifølge undersøkelsene til Cohen.

HOLDER SAMMEN: Statistikken viser at par som ikke gifter seg har større risiko for å gå fra hverandre enn de gifte. FOTO: NTB Scanpix
HOLDER SAMMEN: Statistikken viser at par som ikke gifter seg har større risiko for å gå fra hverandre enn de gifte. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Andre faktorer som ser ut til å spille en større rolle

Det er også noen faktorer som ser ut til å spille en større rolle i hvorvidt par vil skille seg eller ikke. Studier finner generelt sett at det er høyere sannsynlighet for at man skiller lag hvis man har hatt tidligere ekteskap eller samboerforhold, har KK tidligere skrevet om.

Det finnes for øvrig en rekke andre indikatorer på hvorvidt et ekteskap kommer til å vare eller ikke, og en som har sett nærmere på en del av materialet som finnes er forskeren, tallknuseren og bloggeren Randal Olson.

For visste du for eksempel at jo lenger du har kjent partneren din, jo høyere sannsynlighet er det for at dere holder sammen?

Eller at par med høy inntekt har bedre odds enn de som tjener lite?

Vel, statistikken kan være nådeløs. Da er det kanskje bedre å tro på at regn i sløret betyr lykke, og fokusere på å ha på «noe gammelt, noe nytt, noe lånt og noe blått»- men vær forsiktig! Ifølge overtroen betyr det ulykke hvis noe av det lånte kommer fra en skilt kvinne ...

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer