Forelsket I En Venn

Er du forelsket i en god venn?

Bør du si det, eller holde tett? Dette anbefaler ekspertene.

FORELSKET I EN GOD VENN: I filmen "Just Friends" forelsker Chris seg i bestevennen sin Jamie. Eksperten forteller at det ikke er uvanlig at dette skjer i virkeligheten også.  Foto: ZUMA Press
FORELSKET I EN GOD VENN: I filmen "Just Friends" forelsker Chris seg i bestevennen sin Jamie. Eksperten forteller at det ikke er uvanlig at dette skjer i virkeligheten også. Foto: ZUMA Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Befinner du deg i samme situasjon som karakteren Chris Bander i den romantiske komedien «Just Friends»? Du er nok ikke den eneste. Det å forelske seg i en nær venn er ifølge Ulla Aasland, som er sexolog, langt fra uvanlig. 

- Det går fint an å få følelser for en nær venn, for man danner tross alt svært tette bånd når man tilbringer mye tid sammen. Man kan le og ha det gøy sammen, samtidig som man kan snakke åpent om hverandres tanker og følelser - man føler seg rett og slett trygg, sett og ivaretatt.

- Kanskje man til og med har et så tett bånd at man er fysisk nær hverandre, at man klemmer og holder rundt hverandre uten å tenke noe særlig over det. Dette kan gi en hormonell påvirkning som gjør at vi føler sterke «kjærestebånd», og får seksuell tiltrekning og lyst på vennen. Så ja, det er langt fra umulig å falle for en venn (og kanskje bli sammen) etter mange års vennskap, sier hun. 

LES OGSÅ: Er du forelsket i en kollega?

Tenk deg godt om før du forteller det 

EKSPERTEN: Ulla Aasland.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Ulla Aasland. Foto: Privat Vis mer

Dersom du har fått følelser for en god venn, anbefaler Aasland deg å tenke deg godt om før du eventuelt forteller vedkommende om det. 

- Du bør vurderer det nøye. Det kan være at vennen din føler det samme, men det kan også hende at han ikke kan gjengjelde følelsene. Hvis dette skjer kan vennskapet få en kilde til ubalanse mellom partene. Jeg anbefaler deg å se an situasjonen – er følelsene dine like sterke etter en stund, har vennen din gitt deg noen signaler på gjengjeldelse av følelsene og så videre, forteller hun. 

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi, mener i likhet med Aasland, at du bør ta beslutningen til nøye vurdering før du betror deg til vennen din.

- Om du skal fortelle det eller ikke kommer veldig an på om du selv tror dette er varig og dypt, eller noe mer forbigående. Hvis du forteller det og følelsene ikke er gjensidige, kan det fort bli kleint og i verste fall bli så komplisert at vennskapet ryker.

- Men hvis du kjenner at det virkelig er slik du føler, og at det kanskje også er slik for vennen din, er det best å fortelle det. Tenk så fint å være kjærester med en ordentlig god venn – det er jo slik vi helst vil ha det, har han tidligere fortalt.

LES OGSÅ: Forelsket i en annen enn partneren din?

Dersom han ikke føler det samme for deg

Dersom du betror deg til vennen din, og følelsene hans dessverre ikke er gjensidige, mener Kjøs det er viktig at dere snakker åpent om det dette.

- Du tenker kanskje at dere umulig kan fortsette som venner etter å ha fortalt noe slikt, men hvis dere kjenner hverandre veldig godt mener jeg det er fult mulig å fortsette der dere slapp.

- Det vil selvsagt kreve litt tid, men et vennskap som har flere bein å stå på tåler som regel at det skjer noe litt «rart» mellom dere, forteller han. 

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer