Ny Kjæreste

Er du fortsatt i fasen hvor du ikke helt er deg selv med kjæresten?

Slik blir du trygg på den nye kjæresten.

NY KJÆRESTE: Det å være usikker i et nytt forhold er naturlig, men hvordan skal dere komme ut av dumpa? Foto: NTB scanpix
NY KJÆRESTE: Det å være usikker i et nytt forhold er naturlig, men hvordan skal dere komme ut av dumpa? Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som er «redd» for forpliktelser, og må stadig bryte ut av forhold fordi de blir for seriøse? Da er du ikke alene. Et nytt forhold, eller en ny relasjon, fører alltid med seg en del usikkerhet. Så hvordan blir man egentlig helt trygg på hverandre?

Gestaltterapaut og sexolog, Bianca Schmidt, forklarer at man ikke skal føle seg unormal hvis det tar litt tid å føle seg komfortabel.

- Det å føle seg utrygg i fremmede situasjoner, er en del av overlevelsesmekanismen til oss mennesker. Reaksjonsmønsteret vårt er ikke noe særlig annerledes nå enn det var i steinalderen. Det å overleve handlet da om å repetere det man overlevde med før, slik at man holdt seg trygg, forklarer hun.

Kanskje ikke så rart at noen kan være litt ekstra tilbaketrukne eller beskjedne når de har fått seg ny kjæreste - han skal jo forhåpentligvis bli din nærmeste etterhvert, og mye kan føles risikabelt.

- Før var det ukjente helt utrygt og føltes farlig, og sånn responderer kroppene våre til nye ting nå også. Hele systemet vårt er skapt til å gjøre det som er trygt og kjent. For noen er det å ha sex med en ny partner, eller bare det å ha en ny partner, noe som kan trigge nettopp dette.

LES OGSÅ: - Hyppige partnerbytter kan være et tegn på at du er usikker på deg selv

Slik løser du det

Psykolog, Eva Tryti, forklarer at det er mange ulike årsaker til hvorfor man kan være engstelig i starten av et nytt forhold. (Pssst: Slik tolker du kroppsspråket hans!)

- Hvordan man blir tryggere på en annen person, kommer helt ann på forhistorien din. Har du dårlige erfaringer fra før, eller ikke? Det behøver ikke være ekstremt traumatisk, men for eksempel at man har blitt forlatt eller lignende. Dette er nemlig avgjørende for hvordan man skal gripe den nye situasjonen, tipser hun.

- Hva du har opplevd vil jo ha en god del å si for hvordan du skal møte et nytt forhold. Det kan gi en ekstra utfordring hvis man har mye bagasje.

Utroskap i familien kan blant annet sette dype spor, forklarer hun. (Psst: Bør du og kan du tilgi utroskap?)

- Har mor vært utro mot far, for eksempel, så kan du bli veldig redd for at du også blir bedratt. Du har ofte mindre tro på at ting kan vare. Man kan også ha en tendens til å gjøre det samme. Det blir et tema i ditt liv, og vil prege deg på flere områder.

Noen føler seg selvfølgelig utrygge også av helt enkle grunner.

- Mange føler seg nervøse fordi de er uerfarne og skal prøve noe nytt! Man da er det viktig å tenke at må få lov til å være usikker når man skal inn i et nytt forhold, for man har jo ikke prøvd det før, sier Eva.

LES OGSÅ: - Det kan være like usunt å krangle for lite som å krangle for mye

Her er psykologens tips til hvordan du skal bli mer selvsikker i et nytt forhold:

1. Stå ved den du er uten å avsløre alt med en gang.
2. For å bli følelsesmessig intim, så er det snakk om gradvise selvavsløringer. Én forteller noe, så forteller den andre noe, også videre. Ikke bare plump ut med alle avsløringer, men ta det gradvis.
3. Unngå å lukke deg for mye.
4. Utfør aktiviteter som gjør at dere slapper av. Gå tur eller lignende.
5. Bli kjent med hverandres venner. Dette kan hjelpe på å føle seg viktigere.

LES OGSÅ: Hopper du fra kjæreste til kjæreste?

FINN PÅ NOE: - Vil du få en mann til å føle seg trygg, så skal du finne på noe med han. Da får du også se hvordan han egentlig er, råder Eva Tryti. Foto: NTB scanpix
FINN PÅ NOE: - Vil du få en mann til å føle seg trygg, så skal du finne på noe med han. Da får du også se hvordan han egentlig er, råder Eva Tryti. Foto: NTB scanpix Vis mer

Menn og kvinner liker ulike ting

Selv om man skulle tro at det viktigste ved å bli kjent med en ny person var å snakke sammen, så er ikke det helt korrekt. Psykologen råder spesielt deg som dater menn, til å prøve dette:

- Menn fungerer helt annerledes. De er mye mer komfortable med å utføre aktiviteter sammen, og har oftere den type vennskap enn kvinner. Kvinner kan ofte møtes over en kaffe og bare snakke, mens mange menn har kompiser de møter i en ramme av noe annet.

- Så vil du få en mann til å føle seg trygg, så skal du finne på noe med han. Da får du også se hvordan han egentlig er, råder Tryti.

Bianca Schmidt forklarer at kvinner ofte har en ekstra ting de bekymrer seg for. 

- Noen er blant annet svært selvkritiske til egen kropp, og er redd for å bli avvist. Avvisning er vi mennesker veldig redde for, fra steinalderen av også. Da overlevde vi ikke når vi ble kastet ut av flokken vår. Er jeg bra nok, er grunnspørsmålet.

LES OGSÅ: Er du avhengig av kjæresten?

Schmidt forklarer at dette med å bli trygg, er en litt vanskelig ting å gi råd om, nettopp av denne enkle grunn:

- Det å bli trygg på en ny partner er en utfordring. Det handler jo om å få en erfaring over tid, som viser at noe er trygt. Og det er jo akkurat det man ikke har. Dermed blir det vanskelig.

Også på det seksuelle plan, er det tiden som vil hjelpe deg å føle deg tryggere, forklarer hun.

- Det som er medisinen er jo å tilbringe tid sammen å oppleve at det er greit. Har man stor prestasjonsangst når det gjelder seksuell nærhet så må man bare komme seg over kneika. Her er vi alle forskjellige. For noen er det greit å lukke øya og bare ha sex og bli ferdig med det, og noen vil bli bedre kjent og møtes over tid, før man har sex.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer