Singel

Er du fortsatt sammen med tenåringskjæresten og lurer på om du skal gå?

Da bør du lese dette først.

SINGEL: Joda, for noen er akkurat det de trenger en skikkelig spennende date, men at du savner singellivet er kanskje ikke en kjempegod grunn til å forlate kjæresten.  Foto: Scanpix.com
SINGEL: Joda, for noen er akkurat det de trenger en skikkelig spennende date, men at du savner singellivet er kanskje ikke en kjempegod grunn til å forlate kjæresten. Foto: Scanpix.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vurderer du å gå fra kjæresten for å finne deg selv? Date litt og få litt erfaring? Kanskje sikler du litt på singellivet til venninnene dine mens du sitter som grodd fast i sofaen med typen. For noen er det helt riktig å gå fra kjæresten rett og slett fordi du føler du ikke har opplevd nok. Har dere vært kjærester siden tenårene er det helt naturlig å i blant føle på at du kanskje har gått glipp av noe der ute, men for mange kan jakten på noe bedre bli skuffende. 

- Vi mennesker er litt sånn av natur at vi kan ha en tendens til å drømme om det vi ikke har – spesielt på tunge dager. Det være seg både single og par, sier Kate Elin Søyland, parterapeut og daglig leder ved privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes. 

Men så er det nok i mange tilfeller sånn at det singellivet vi sikler etter i realiteten er langt fra det vi ser for oss, med venninnekvelder og spennende dater i hytt og pine. For det er også skuffelser, idioter og sørgelige søndager. 

- Våre dagdrømmer overgår ofte den den mer nyanserte virkeligheten – det er vel det som er så fint med slike fantasier? Det kan være en slags mental selvbeskyttelse en bruker for å verne seg mot realitetene, sier Søyland. 

Er det mange av disse drømmene kan det dog også bidra til den negative utviklingen i forholdet, ved å gjøre deg passiv fordi du har begynt å se for deg noe annet, og da er du inne i en ond spiral. 

- Men når det er sagt, så er det klart at noen får en opptur som nysingel med masse oppmerksomhet og nye spennende dater.

LES OGSÅ: Disse uvanene gjør det vanskelig å finne den rette

Finn ut av hva det egentlig er som mangler

- Når en person ønsker å bryte opp en kjæresterelasjon så er det som regel av gode grunner – føler en selv i alle fall. Det å finne seg selv, vil jeg kalle en vag, upresis og ikke minst klassisk begrunnelse - som egentlig kan bety titusen forskjellige ting. Men det som derimot er presist og tydelig at den som ønsker å finne seg selv er kommet i minus i det såkalte relasjonsregnskapet – lysten og lidenskapen og den naturlige motivasjonen er borte, sier Søyland. 

Med andre ord er det jo noe som mangler, og om du velger å gå eller ikke, er cluet å finne ut av hva du egentlig savner og jobbe med det. Du har altså ord to valg: 

- Mitt beste tips til deg som har kommet i den såkalte «Er dette alt?»-fasen er å heller finne ut hvorfor du tenker og føler sånn. Når du finner ut mekanismene bak dagdrømmene er det lettere å ta riktig beslutning; det vil si å utvikle eller avvikle relasjonen. 

For det du ikke bør nøye deg med er å la forholdet fortsette som det gjør. Om du har vurdert å gå fra ham er det tegn på at noe bør endres. 

- Gjentatte tanker har en tendens til å bli selvoppfyllende profetier. Så da må du gjerne endre måten du tenker på – og ikke minst tørre å gjøre nye ting dersom det er viktig for deg, istedenfor å bare konkludere med at forholdet er kjedelig, og kjenne på følelsen av å miste deg selv, sier Søyland. 

SPENNENDE: Det er spennende å være singel, men vi mennesker har like stort behov for trygghet og tilhørighet som nye opplevelser og det å møte nye mennesker. Foto: Scanpix.com
SPENNENDE: Det er spennende å være singel, men vi mennesker har like stort behov for trygghet og tilhørighet som nye opplevelser og det å møte nye mennesker. Foto: Scanpix.com Vis mer

Et forhold er tross alt summen av hva dere to klarer å få frem i hverandre så forholdet er nok ikke kjedelig helt uten at du også er det, påpeker Søyland. 

- Istedenfor å bare klage må vi bidra selv og ikke minst spille hverandre gode. Da kan det bli ny gnist selv om forholdet har vart i mange tiår. Tør å ha en åpen dialog sammen om det dere savner. Og sett inn tiltak for å skape et mer vitalt og lykkelig kjæresteforhold. Kanskje er det enklere enn du tror?

Hun foreslår blant annet å droppe fantasiene om drømmemannen og drømmelivet til fordel for å heller være en drømmekjæreste selv. Gå ordentlig inn for det i et par måneder og se om det ikke får ham til å ville være det samme. Når du selv er mer pålogget kjæresterelasjonen vil det kunne skape magi i hverdagen – og din kjære vil garantert legge merke til det, mener hun. 

- Husk at gresset er ofte grønnest der det blir vannet.

LES OGSÅ: Forelsket i en annen enn partneren din? 

Vanskelig å få dekket alle behov

Bianca Schmidt er gestalterapeut, samlivsterapeut og sexolog. Hun minner om at det for mange faktisk er riktig å gå, men at vi dessverre sjeldent faktisk vil få dekket absolutt alle behovene våre. 

- Vi mennesker har to grunnleggende behov: Vi har behov for å få erfaring, opplevelser og vekst, men like sterkt er behovet for trygghet og forutsigbarhet. Disse to behovene går ikke parallelt med hverandre - de kræsjer. 

Når vi får dekket det ene, er det fort gjort å gå rundt og savne det andre. 

- Noen har mer av det ene behovet og mindre av det andre. Kjenner du at du blir helt kvalt og kjeder deg nesten i hjel, så kan det være riktig å gå, sier Schmidt.

- Mange par opplever jo mye nytt sammen, og da kan det behovet være dekket, mens andre gjør ikke det og tenker at «herregud, er dette alt?». Da handler det om å virkelig gå inn i kjernen og lytte til deg selv. 

Mange par har funnet hverandre tidlig og lever rike liv sammen hele livet. Men for å få til det er det nok for de fleste en forutsetning at det er rom for å utvikle seg på hver sine områder. Om dere må gjøre alt sammen, og spesielt om det blir mye hans interesser, hans venner og hans familie, er det ikke rart om du savner noe annet. 

- For noen blir det som et fengsel å leve med samme personen hele livet, for andre er det mer enn nok. Her er det ikke noe fasitsvar, og der som fungerer for noen, fungerer ikke for andre. 

LES OGSÅ: Lena (41) forlot mannen for ungdomskjæresten

Viktig å være sammen med andre mennesker

Har du dessuten få relasjonserfaringer fra før er det ikke kjemperart om du føler du mangler noe. Løsningen kan være å gå, men det kan også hende du bare trenger å gjøre noe på egen hånd. Kanskje du tar et internship i utlandet, eller reiser litt? Eller dere rett og slett bestemmer dere for at dere ikke gjøre alt sammen? Det å bli kjent med andre, og å måtte forholde oss til forskjellige mennesker er noe som er både sunt og viktig for oss. 

- Å teste seg selv psykologisk sammen med andre er viktig for å lære og utvikle seg, sier Shcmidt.

Dessuten har du tross alt aldri stått på egne ben om du flyttet rett fra foreldrene dine og inn med kjæresten. Du har aldri klart deg helt selv, og selv om singellivet er langt mer enn fester og heite karer, så er det mulig du kan trenge litt påfyll av de utfordringene som kommer med å leve helt alene også. Så lenge du er klar over at gresset tross alt sjeldent er så mye grønnere på andre siden. 

- Du får ikke bare romantiske kaffedater. Du får det at du må stå alene i tunge dager med regn og sludd. Men det kan være helt nødvendig, sier Schmidt. 

LES OGSÅ: - Det kan være like sunt å krangle for lite som å krangle for mye

Tips til deg som er litt rådvill 

  • Sett ord (skriv gjerne ned) hva du savner i forholdet
  • Og, når føler du deg mest elsket og sett?
  • Hvilke sider av deg selv føler du ikke at du kan leve ut i parforholdet?
  • Hva bidrar du selv med i kjæresterelasjonen – i hverdagen? 
  • Hva er dine egne negative bidrag som gjør din partner til en dårligere kjæreste? 
  • Har dere prøvd parterapi? (dersom nei kan forholdet ha et potensiale du gjerne ikke ser)
  • Om spørsmålene ikke setter i gang en positiv prosess ta gjerne kontakt med en parterapeut – istedenfor å holde fysisk og mental avstand til kjæresten og fortsette i din egen drømmeboble. Ta følelsene dine på alvor og søk profesjonell hjelp. 
  • En bør ha forsøkt parterapi før en tar et så alvorlig valg om å bryte ut av forholdet etter mange år sammen – spesielt om det er barn inne i bildet.

(Kilde: Kate Elin Søyland) 
LES OGSÅ: - Phubbing er den nye store trusselen for parforholdet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer