Sjenert:

Er du interessert, men for sjenert?

Å ta kontakt med personen du liker er ikke bare lett hvis du er medlem av sjenert-klubben. Vi har spurt ekspertene om råd.

SJENERT: Er du sjenert, men ønsker å bli kjent med andre? Kanskje be ut en mann på date? Dette bør du gjøre! FOTO: NTB scanpix
SJENERT: Er du sjenert, men ønsker å bli kjent med andre? Kanskje be ut en mann på date? Dette bør du gjøre! FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Du har møtt han eller henne. En person du liker godt, og som du gjerne kunne tenke deg å bli bedre kjent med. Hva nå? Skal du be vedkommende med på date? For noen er dette veldig lett, men langt ifra for alle.

Hvis man har for vane å krype inn i skallet sitt og gå gjennom alle de verste scenarioene i hodet, kan selv noe så tilsynelatende enkelt som å be noen med ut virke fullstendig umulig.

Anders Lindskog, spesialist i klinisk voksenpsykologi NPF og spesialist i klinisk sexologi NACS, har et veldig konkret tips.

– Det beste rådet jeg har er å finne fram et ark, og dele det på midten med en strek. Øverst i den ene delen av arket skriver du «ta kontakt», og så skriver du ned det beste som kan skje, det verste som kan skje og det som mest sannsynlig vil skje hvis du tar kontakt. Så skriver du «ikke ta kontakt» i den andre delen, og gjør det samme under der.

LES OGSÅ: Har du en blind date denne uken? Her er triksene som gjør det første møtet MYE mindre kleint

Hva er det verste som kan skje?

Lindskog mener at alt blir litt mindre skummelt hvis man får visualisert de mulige utfallene.

– Når man har skrevet det ned og ser det foran seg så ser man kanskje at «hei, her kan det ikke skje så mange fryktelige ting».

– Det beste som kan skje hvis jeg tar kontakt er at vi blir et par og gifter oss og får barn. Det verste som kan skje er at personen jeg spør ikke er interessert. Det verste som kan skje om jeg ikke tar kontakt er at jeg mister en sjanse jeg ikke kan få, sier Lindskog.

Han sier det er viktig å huske at de færreste vil reagere med avsky på spørsmål om en date.

– Det som blokkerer en fra å kvinne seg opp er at man lager katastrofescenarioer i hodet. Men nå man konkret skriver ned det som kan skje, så er det lettere å se at det mest sannsynlig ikke vil skje. At noen sier «du? Date med deg? Nei, takk» – det skjer jo ikke i virkeligheten.

LES OGSÅ: Slik kan du avsløre hva en mann EGENTLIG er ute etter på Tinder

HVA ER DET VERSTE SOM KAN SKJE?: Kvinner lager ofte katastrofescenarioer i hodet, men hva er egentlig det verste som kan skje? FOTO: NTB Scanpix
HVA ER DET VERSTE SOM KAN SKJE?: Kvinner lager ofte katastrofescenarioer i hodet, men hva er egentlig det verste som kan skje? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Skap din egen lykke

Tenk litt på tidsbruk i ditt eget liv. Hvis du ønsker å skape din egen lykke – noe de fleste vel gjør – så kan det være greit å bruke tiden sin effektivt. Hvis man skal bruke tiden til å gå rundt og drømme om noen, fremfor å ta en sjanse, så kaster man bort mye tid. Det er fint å ting avklart. Det er faktisk viktig for å få et godt liv, forklarer Lindskog.

Å jage etter sin egen lykke kan være skummelt, men gevinsten kan være verdt all frykten. Det kan også være greit å gå etter noe man ønsker seg i stedet for å vente på at noen tar initiativ.

– Det er lettere å få det bra hvis man selv velger, enn hvis man blir valgt. Mange kvinner har blitt oppdratt på den måten at man skal vente til man blir valgt. Det er ikke en god situasjon. Sammenlign det med å reise på restaurant med en hel gjeng, og så får de bestemme hva du skal spise. Da er sannsynligheten liten for at du får det du har lyst på.

– Jeg er tilhenger av å ta det man vil ha, sier Lindskog.

LES OGSÅ: Slik tolker du kroppsspråket hans

Finn en felles interesse

Mariann Marthinussen som er terapeut, coach og underviser i psykosyntese hos Lev ditt liv, er enig med Lindskog i at det er lurt å starte med en konsekvensutredning.

– Her handler det i stor grad om å bygge mot. Du må først og fremst spørre deg selv hva som er det verste som kan skje, sier hun.

– Videre kan du kanskje sondere terrenget litt, ved å snakke med andre rundt den det gjelder for å lodde interessen hans for deg, råder hun.

En annen mate å få kontakt på uten å måtte be vedkommende med ut, er å tilnærme deg personen gjennom felles interesser. (Psst: «Alle» single er på Tinder, Sukker, Match … Men blir vi kyniske av å scrolle oss fram til potesielle partnere?)

– Finn ut hva den andre liker, enten å gjøre på fritiden eller hvilken musikk, bøker, sporter og lignende personen interesser seg for. Da har du et fint utgangspunkt for å starte en samtale – eller kanskje noe å invitere dem med på? Det er viktig å huske på at vi alle kommer til å møte på avvisning i livet – men det hjelper om vi har tenkt igjennom mulige utfall på forhånd, sier Marthinussen.

LES OGSÅ: - Jeg blir nesten alltid sett på som «den stille jenta», og føler meg oversett fordi jeg er annerledes

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer