Ekstrovert

Er du og kjæresten din rake motsetninger?

Disse fordelene og ulempene kan dere støte på når det kommer til personlighetsforskjeller.

EKSTROVERT OG INTROVERT: Er du og kjæresten ganske forskjellige? Pass på at den ene ikke tar for mye plass i forholdet, råder ekspert.  Foto: Shutterstock / Luna Vandoorne
EKSTROVERT OG INTROVERT: Er du og kjæresten ganske forskjellige? Pass på at den ene ikke tar for mye plass i forholdet, råder ekspert. Foto: Shutterstock / Luna Vandoorne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du og partneren din svært forskjellige når det kommer til hva som gir dere glede og ro? En av dere blir kanskje i hundre av å dra på en stor fest med nye folk, mens den andre blir i ekstase av en rolig kveld i sofaen. Eller kanskje dere er helt like? 

Professor i klinisk psykologi, Svenn Torgersen, forklarer at ekstrovert og introvert er på hver sin side av skalaen når det kommer til personlighetstyper. 

- De er på hver ende av en dimensjon på samme måte som høy og kort når det gjelder kroppshøyde. De fleste er noe i midten, sier han til KK.no. 

Ekstroverte personer liker å være sammen med folk og møte nye mennesker. De er glad i oppmerksomhet og er intense og aktive, forklarer Torgersen. 

- De introverte er motsatt. De liker å være alene eller sammen med personer de kjenner godt. De er rolige og viser lite følelser selv om de kan ha mye indre følelser. De er mer forsiktige, tilbakeholdne og passive. 

Man skulle derfor kanskje anta at en ekstrovert og en introvert i et parforhold vil bety katastrofe? 

- En introvert kan ha glede av en ekstrovert til å piffe seg opp og holde ved like et nettverk. En ekstrovert kan trenge en introvert for å roe seg ned, dempe konflikter og slappe av. 

- Men de kan også ha så ulike ønsker om hvordan man skal leve at det skaper problemer. Den ekstroverte vil gå ut, feriere der det er liv og mange mennesker, mens den introverte trives hjemme i det velkjente eller der det er ro, forklarer han. (Psst: Det er ikke bare negativt å krangle i ferien!)

LES OGSÅ: - Dersom ikke introverte slipper til i arbeidslivet, vil vi i praksis utestenge en tredel av befolkningen

- Må passe på å gi hverandre plass

Familieterapeut Thomas Winter forklarer at det å være så ulike, eller helt like, kan by på både problemer og fordeler i et parforhold. 

- Nå har vi jo både ordtaket motsetninger tiltrekker hverandre og like barn leker best. Så får dere se hva som fungerer for dere, sier Winther til KK.no 

FREDAGSKVELD I SOFAEN: Introverte velger gjerne en kveld i sofaen fremfor en fest med mange ukjente mennesker.  Foto: REX/Mito Images/All Over Press
FREDAGSKVELD I SOFAEN: Introverte velger gjerne en kveld i sofaen fremfor en fest med mange ukjente mennesker. Foto: REX/Mito Images/All Over Press Vis mer

Han forklarer at det ofte er slik at den som er ekstrovert tar mest plass i forholdet dersom han eller hun ikke er flink til å slippe partneren til. 

- Men det er ikke nødvendigvis noe negativt, noen introverte synes det er veldig greit å slippe å være den som må stikke hodet frem hele tiden. For noen kan det være grunnen til at de valgte nettopp denne partneren.

Om en av dere er ekstrovert og en er introvert, har dere mest sannsynlig opplevd uenigheter eller forskjeller i helgene. Ekstroverte får gjerne stimuli av å møte flere mennesker og få flere inntrykk, mens introverte ofte ikke har noe i mot å sitte i sofaen en hel helg. 

- Dette kan jo helt klart by på problemer. Det er ikke gunstig for noen av partene å kun gjøre det den ene partneren vil helg etter helg når preferansene er så forskjellige. 

Men han understreker at dette kan fungere helt fint dersom dere passer på å gi begge plass. En kveld i sofaen vil føles veldig bra for den ekstroverte dersom han eller hun føler at partneren liker det. 

- Og på samme måte vil den ekstroverte ofte fungere som den som drar deg med på nye ting, og for noen føles det ganske bra å slippe å være den som tar initiativ. Dette henger ofte sammen og er ofte grunnen til at ekstroverte og introverte velger hverandre, mener han. 

For den introverte kan det ofte føles fint at partneren er pådriveren for aktivitet, og for en som er veldig ekstrovert føles det bra å ha en partner som gir den god plass. 

LES OGSÅ: Slik vet du at han er den rette

Kan bli mye med to av samme type 

Winther tror at to introverte eller to ekstroverte kan bety litt for mye, eller litt for lite;  

- To veldig introverte kan føle at forholdet kan bli litt stille. Det må ikke nødvendigvis være kjedelig, men er det mye stillhet og like aktivitet kan det oppleves slik på sikt. Men introverte kan fint ta kontroll når de er i selskap med noen de føler seg komfortable med. 

For to ekstroverte kan problemene være motsatt. 

- For ekstroverte kan problemet kanskje være at de ikke ønsker en som tar all oppmerksomheten fra dem. To ekstroverte kan komme til å kjempe litt om oppmerksomhet dersom begge krever like mye av rommet når de går inn i det, forklarer Winther. 

Dette trenger ikke være er problem, men Winther mener det er duket for litt mer konkurransepregede samtaler fordi begge har et behov for å bli sett. 

LES OGSÅ: Disse kvinnene lyver uten å vite det selv 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer