Er du og kjæresten veldig politisk uenige?

Det kan potensielt ødelegge forholdet.

UENIGE: Hva skjer hvis du og kjæresten er HELT uenige politisk? FOTO: NTB Scanpix
UENIGE: Hva skjer hvis du og kjæresten er HELT uenige politisk? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019 nærmer seg med stormskritt, og det er ikke så rart at det fører til en del politiske diskusjoner, enten i lunsjen på jobb eller rundt middagsbordet hjemme. Mens noen stemmer samme parti hvert eneste år, er andre fremdeles fullstendig i villrede, og gjennomfører ulike valgomater for å klare å bestemme seg.

Enten det er bompenger, miljø, helsetilbud, innvandring eller gratis barnehager som engasjerer deg mest, så har de aller fleste av oss noen hjertesaker før valget. Men hva skjer hvis du og kjæresten er HELT uenige politisk? Hvis han mener at billig drivstoff er det viktigste, mens du er mest opptatt av klima og miljø? Eksperter mener at det potensielt kan være spikeren i kista for forholdet.

- Det er et ordtak som heter at like barn leker best. Det kan by på store problemer i forholdet hvis den ene for eksempel stemmer SV og den andre stemmer FrP, fordi verdiene og menneskesynet er så ulikt, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

LES OGSÅ: - Jeg er fullstendig i villrede om hva jeg skal stemme, men føler mer enn noen gang at det er viktig å velge riktig

Kan ødelegge forholdet

Hvis du for eksempel er veldig positiv til økt innvandring mens kjæresten din er veldig negativ til innvandring, er det kanskje et tegn på at dere er for ulike.

- Ulike politiske synspunkt vil nok ikke ha så stor betydning hvis den ene stemmer Høyre og den andre stemmer FrP, men hvis forskjellene blir for store kan det bli et veldig vanskelig forhold, mener Winther.

Han understreker at man ikke trenger å være helt enige politisk eller stemme samme parti for å få et godt forhold, og at det for noen kan føre til spennende diskusjoner.

- Men hvis man er veldig langt fra hverandre og har veldig ulike verdier, kan det bli vanskelig, sier han.

LES OGSÅ: Har du tenkt over at dine politiske meninger kan ha blitt farget av andre?

POLITISK DISKUSJON: - Hvis forskjellene blir for store, kan det bli et veldig vanskelig forhold, sier ekspert.
POLITISK DISKUSJON: - Hvis forskjellene blir for store, kan det bli et veldig vanskelig forhold, sier ekspert. Vis mer

En vanlig dealbreaker

- For mange har ulikt politisk syn blitt en «dealbreaker». Tidligere var klassiske dealbreakere spørsmål som røyking, religion og ulike mål i livet. Nå opplever flere at ulike politiske synspunkt kan være noe som ødelegger et forhold, og ofte er det avgjørende for om man ønsker å date en person i det hele tatt, forteller Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Blessom sier at de aller fleste mener at partnerens politiske synspunkt er svært viktig, og i enkelte tilfeller så viktig at det kan ødelegge et forhold.

- Grunnen til at politiske synspunkt er så viktig, er at det gjenspeiler grunnleggende verdier og livsstil hos den enkelte, sier hun.

Dersom en person har stor glede av å fly på ferieturer flere ganger i året, vil vedkommende trolig ikke passe særlig godt sammen med en person som foretrekker togferie for å verne miljøet.

- Paret vil trolig ikke bli særlig lykkelige sammen fordi de står så langt fra hverandre i verdier og livsstil. Særlig for kvinner er politisk ståsted hos partneren viktig, både innledningsvis i datingfasen og i en kjæresterelasjon. Menn vektlegger politisk standpunkt i noe mindre grad ved valg av partner, forklarer Blessom.

LES OGSÅ: Valg av kjæreste kan avsløre mye - om deg!

Ulike verdier

De ulike politiske partiene assosieres med ulike verdier. Dersom den ene i et forhold stemmer Rødt, går i 1. mars-tog og kjemper for kvinners rettigheter i Norge, blir man trolig ikke særlig lykkelig i en relasjon med en person som ikke støtter disse verdiene.

- Sannsynligheten er da stor for at man ikke kjenner seg sett og anerkjent av partneren, noe som på sikt kan ødelegge et forhold, advarer Blessom.

Det samme gjelder spørsmål om miljøvern, som ikke bare handler om livsstil men også om grunnleggende verdier og følelser som ofte stikker dypt hos den enkelte.

LES OGSÅ: 6 enkle tiltak for en grønnere hverdag

Trenger ikke si hva du stemmer

I Norge har vi hemmelig valg, og dersom du er redd for at det skal påvirke forholdet ditt, trenger du ikke røpe for kjæresten hva du stemmer.

- Men selv om du bestemmer deg for å ikke si noe til kjæresten, så tror jeg ulikhetene vil komme frem likevel. Holdningene våre blir ofte tydelige i uskyldige diskusjoner i hverdagen, og politiske synspunkt påvirker ofte verdier og holdninger i livet generelt, sier han.

Så hvis du mener bedre eldreomsorg er det aller viktigste i valgkampen mens kjæresten er mest opptatt av alkoholprisene, kan det rett og slett bunne ut i for ulike verdisyn.

Husk valgdagen, 9. september 2019.

LES OGSÅ: - Jeg må ta mer bærekraftige valg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer