Parforhold:

Er forholdet ditt kjedelig?

Da er det greit å vite at det neppe er en ny partner som er løsningen.

KJEDELIG PARFORHOLD: I en undersøkelse er det kommet fram at du faktisk ikke blir mer tilfreds av å gå inn i et nytt parforhold. FOTO: NTB Scanpix
KJEDELIG PARFORHOLD: I en undersøkelse er det kommet fram at du faktisk ikke blir mer tilfreds av å gå inn i et nytt parforhold. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nå har han igjen glemt å ta bilen på verksted. Han gir deg ikke nok nærhet. Og du savner sex … Drømmer du av og til om et annet liv med en ny, flott partner der alt er fryd og gammen? Eller om et forhold der dere begge vet hvordan man slår på en vaskemaskin? Stopp en hal. Vi har nyheter til deg – og du kommer kanskje ikke til å like dem.

I en undersøkelse gjort av en forskergruppe fra University of Alberta i Canada er det nemlig kommet fram at du faktisk ikke blir mer tilfreds av å gå inn i et nytt parforhold.

I undersøkelsen har forskere intervjuet 554 tyskere flere ganger i løpet av åtte år, i både deres gamle og nye forhold. Og konklusjonen er at det ikke er noen overveiende stor forskjell i tilfredsheten mellom det første og andre parforholdet. Faktisk er kun to av de sju områdene i parforholdet man har undersøkt, blitt forbedret i det neste forholdet: hyppigheten av sex og hvor mye man viser at man bryr seg om hverandre.

- Det er ditt eget ansvar å gi og vise kjærlighet

Man skulle nesten tro at man lærer noe fra det parforholdet man går ut av, så man ikke gjør de samme feilene i det neste. Men parterapeut Christiane Meulengracht har en anelse om hvorfor det ifølge studien ikke vil være slik. Det handler nemlig om mønstre.

Altså de mønstrene vi danner allerede fra barnsben av ved å se på våre foreldres måte å være kjærester på. I barndommen skaper vi nemlig allerede en form for kjærlighetskode ved å speile oss i våre foreldres parforhold, og de mønstrene følger oss hele livet, med mindre vi aktivt velger å arbeide med dem.

Så hva kan man gjøre for ikke å falle tilbake i de samme mønstrene i sitt neste parforhold? Christiane Meulengracht har et forslag:

– Når man går ut av et parforhold, kan man ta en kikk på seg selv. Å tørre se på de mindre pene sidene ved seg selv, sine mønstre. De sidene der en selv har sviktet og skuffet og kanskje ikke levd opp til det en forventer av andre. Det handler ikke om skyld eller om å rette en finger. Det handler om dynamikk. Vi sto sammen om dette, fordi forholdet er en felles dynamikk, sier hun.

Vi hører det gang på gang. Man skal se innover. Så hva kan du lære fra dine tidligere forhold? Er det lik i lasten hos deg? Og hvordan er dine mønstre? Det virker det ikke så lett å finne ut av. Men om ikke annet er de viktige å se i øynene.

– Studiens funn støtter til en viss grad at det er en urimelig oppgave å forvente at andre skal gjøre deg lykkelig. Det er ditt eget ansvar å gi og vise kjærlighet, og det er jo den magiske formelen. Det heter at jo ærligere du er og viser din kjærlighet, desto mer sannsynlig er det at du får det samme tilbake. Så de mønstrene som er interessante å se på, er når testpersonene har følt seg truffet følelsesmessig. Da setter de opp noen følelsesmessige forsvarsverk og gjentar sine mønstre.

DITT EGET ANSVAR: – Det er en urimelig oppgave å forvente at andre skal gjøre deg lykkelig. Det er ditt eget ansvar å gi og vise kjærlighet, og det er jo den magiske formelen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
DITT EGET ANSVAR: – Det er en urimelig oppgave å forvente at andre skal gjøre deg lykkelig. Det er ditt eget ansvar å gi og vise kjærlighet, og det er jo den magiske formelen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Din partner kommer ikke til å fikse ditt problem

Det er altså viktig å uttrykke seg verbalt når du føler deg rammet. Eller nå du føler deg elsket – og når du også selv elsker. Kommunikasjon er nøkkelen. Vær ærlig, og vær åpen. Ifølge parterapeuten er du din egen lykkes smed i tykt og tynt.

– Det som gjør oss lykkelige i et forhold, er at vi tar ansvar for våre egne tanker, følelser og atferd. Og man skal gi plass til at ens partner kan ta ansvar for hans eller hennes tanker, følelser og atferd. Din partner kommer ikke til å fikse ditt problem. Det er kjempebra hvis vi kan hjelpe hverandre med det, men det er ikke vår partners jobb å gjøre oss lykkelige. Det er det mange oppfatter som egoistisk, men hvis man ikke gjør jobben med seg selv, så blir man faktisk egoistisk og selvsentrert, forteller Christiane Meulengracht.

Vår evne til å tiltrekke oss enten kjedelige forhold eller høydramatiske forhold endrer seg altså sjelden, selv om partneren blir byttet ut med en ny. Og du kan derfor regne med at ditt neste forhold kommer til å ligne ditt nåværende temmelig mye.

Men det du til gjengjeld kan gjøre, er å lære å være nærværende og finne trygghet i deg selv og ikke hos andre. Det er viktig at du uttrykker hva du har behov for. Hva du føler. Du skal kort sagt kjenne deg selv før du kan gå inn i et seriøst forhold.

Parforholdets dynamikk

En forskergruppe ved University of Alberta i Canada har gjennom åtte år bedt 554 testpersoner svare på spørsmål innenfor sju områder som forteller noe om dynamikken i et parforhold.

Testpersonene har besvart spørsmålene fire ganger i løpet av de åtte årene – første gang et år før avslutningen på parforhold 1, andre gang etter parforhold 1 ble avsluttet, tredje gang i startfasen av parforhold 2, og fjerde gang et år inn i parforhold 2.

De sju områdene var:

  • Overordnet tilfredshet med forholdet
  • Hvor tilfreds er du med sexlivet ditt?
  • Hyppighet av sex
  • Hvor sikker føler du deg i forholdet?
  • Hvor ofte er det konflikter eller uvennskap?
  • Hvor fortrolig er du med partneren din?
  • Hvor ofte viser dere at dere setter pris på hverandre?
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer