Er han en «cad» eller en «dad»?

- Styr unna den typiske kjekkasen, sier samlivsekspert.

Følg forskningen og fornuften – og finn deg en fin fyr! FOTO: NTB Scanpix
Følg forskningen og fornuften – og finn deg en fin fyr! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er det din tur til å treffe den rette nå? Det nye tiåret er godt i gang, og 2020 - året som ble «det rare» året er snart omme, men selv i denne perioden har dating vært prioritert. Men for å navigere i jungelen er det greit å kunne litt om «cads» og «dads», som er de to typene menn du dras mellom fra evolusjonens side.

Du er nemlig biologisk tunet inn mot den «spennende», eventyrlystne mannen som andre kvinner svermer rundt, men som sjelden gir deg den slutten på eventyret som du drømmer om. Men er du helt hjelpeløs her, eller kan du spille evolusjonen et puss og skille «date» fra «mate»?

Kan vi skille «cad» og «dad»?

Adferdsbiolog Jens Andreas Huseby fra Gift ved første blikk forteller at disse to typene bunner i hva kvinner trenger fra en partner eller omgivelsene for å få flest mulig overlevende barn, som evolusjonen belønner. Hun trenger å få barn som er utrustet til å klare seg også trenger hun hjelp til å oppfostre de barna hun har. Det er her disse motstridende følelsene kommer fra; dette er to ulike ting, men vi trenger begge deler.

Biologisk sett jakter vi på to typer menn hvor caden er den egentlige faren mens daden er «farsemnet» og forsørgeren.

DATING: Dette bør du huske på dersom du dater. Video: Serilinn Erlandsen / @tenktankenut (Instagram) Vis mer

- Det er best å bruke betegnelsen korttids- og langtidspartneren, eller du kan si at det er «one-night standen» eller flørten og han du skal gifte deg med. Der skiller også menn på hva de ser etter hos kvinner, men kvinner ser i mye større grad disse to forskjellige partnerne, sier Huseby.

- Det står mye forskjellig om de to typene på nettet. Så hvordan skiller vi dem ute i verden?

- Kortidspartneren er machomannen som er dominerende. En kjip ting er at han er gnien, det er ikke han som spanderer i baren. Men han er tiltrekkende, så her kommer «badboyen» inn, sier han.

Dette er altså han som skal bli faren til barnet fra evolusjonens side og han har gode gener, hvor tegn på det er at han er frisk, sunn, omsvermet av andre damer, klarer seg selv, ikke nødvendigvis er villig til å dele og er den tøffe typen. Det kvinner blir tiltrukket av ved caden er ytre tegn på gode gener som ikke kan «fakes».

- Langtidspartneren er tiltrekkende fordi han spanderer. Med han handler det om hva slags ressurser han har, hvor villig han er til å satse på deg og hvor villig han er til å dele, sier Huseby.

Dette er forsørgeren og «farsemnet», så her er det andre ting som teller. Kan du stole på han og kan han være en samarbeidspartner gjennom livet ditt, eller kommer han til å stikke av? Når kvinner ser etter denne mannen så betyr kropp ganske lite.

- Ideelt sett vil du jo finne en mann som er begge deler, men det er ikke nødvendigvis mulig fordi det er to motstridende drifter, sier Huseby.

Utfordringen for kvinnen er å skille mellom disse typene. Hvis det er en langtidspartner du er ute etter, må du bli sikker på at han vil langtidsforholdet. Her ligger det vanskelige spillet hvor han må vise at han vil ha deg, ikke bare at han har ressurser, men at han vil dele dem med deg.

Styr unna den åpenbare kjekkasen!

Kate Winslet fikk hjertet knust av kjekkasen i «Fornuft og følelser». FOTO: Moviestore/REX
Kate Winslet fikk hjertet knust av kjekkasen i «Fornuft og følelser». FOTO: Moviestore/REX Vis mer

Psykolog Frode Thuen synes dette er et viktig og fint tema.

- Jeg ser det både i terapi og ellers hvor mange damer som faller for disse upålitelige typene som kanskje er spennende, interessante og tiltrekkende, men som det absolutt ikke går an å bygge noe samliv på, sier Thuen.

Hva er ditt beste råd for å unngå disse upålitelige typene?

- Det første rådet er: Styr unna menn som alle andre vil ha. Der gjør mange kvinner feil, de går etter de mest populære guttene. Jeg har jo døtre selv og tenker: Gud, kom ikke hjem med en åpenbar kjekkas. Velg en som ikke alle damer faller for, men en du liker og tenker er en fin fyr både av utseende og personlighet , sier han.

For de færreste får de mest populære guttene. De få som gjør det får kanskje også en nokså upålitelig gutt. Det viser seg nemlig ofte at det er ganske upålitelige folk.

- Du trenger ikke å ned i standard, men du bør skyve blikket fra de ytre slående (stor og sterk, høy og mørk, sjarmerende), sier han.

Huseby bekrefter at en mann har alt å vinne på å ha mange damer, så de som har den muligheten vil utnytte den og dermed er det i konflikt med hennes ønske om å fange den mannen, få han for seg selv og få han til «dad». Dette er motstridende interesser som ikke går opp.

- Hvis du vil gjøre det vanskelig for deg selv, så finner du den uoppnåelige mannen alle er ute etter og satser alt på han. Det å være åpen for å justere forventninger og tenke gjennom hva du egentlig vil, det er et generelt godt råd til alle som er på sjekkemarkedet, sier han.

Fornuft og følelser

Ifølge Thuen er den spennende og lidenskapelige mannen versus den trygge, sikrere og mest stabile et evig dilemma, men at noe av kunsten er at du ikke kan overlate kjærligheten til følelsene, i hvert fall ikke til følelsene alene. Du må ha en god porsjon rasjonalitet oppi det og spørre deg om dette er en mann å bli lykkelig og trygg med.

- Jeg tror dessverre mange kvinner hopper over den kritiske tenkningen og følger altfor mye hjertet sitt. Hvis de gjør det er sjansen ganske stor for at de ender opp med feil mann, sier Thuen.

Psykologen påpeker også at det å følge hjertet og den ulykkelige kjærligheten er den store historien som blir formidlet, ikke minst til kvinnen gjennom fiksjonen og populærkulturen generelt.

- Fra kvinner er barn til de dør, så lever de i en forestilling om at de må kjenne etter og følge hjertet. Menn også til en viss grad, men kanskje i enda større grad kvinner, sier Thuen.

De mer trauste og jordnære historiene som er kloke og ikke så skjebnesvangre og dramatiske blir det ikke så god litteratur og filmer av. Men det er de som lykkes i forholdene!

Når det er mye «passion» og mye som står på spill, er det lett å lage historier som fenger og forestillinger om at sånn skal det være.

Kjærlighet og erotikk

Litteratur og film er også med på å lage en myte om disse mennene som er så spennende, slik at disse motsetningene blir tydelige.

- Spenningen med den spennende mannen blir ikke mindre av at du får mer skuffelser og frustrasjoner og sorger på kjøpet, sier Thuen.

- Hvis du i stedet evner og dyrke relasjonen din, så du kan ha det trygt og godt og nært og stabilt, da har du et mye bedre liv enn disse som går fra det ene til det andre som kan være lidenskapelig, men som er ustabilt og fører til mye vonde og vanskelige følelser, sier han.

Thuen understreker at fordi vi har alle disse litterære skikkelsene og karakterene så får vi et inntrykk av at dette er et eksistensielt dilemma som alle føler på i stor grad. Dette fortsetter å gi næring til medrivende bøker og filmer.

- En skulle tro at det nesten ikke er mulig å leve sammen med en partner over lang tid uten å bli lei av hverandre og bli interessert i andre. Og det tror ikke jeg egentlig, jeg tror at de fleste greier det relativt bra, sier Thuen.

- Så det er noen som har laget en forestilling om at dette er uoverkommelige motsetninger, avslutter han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer